4 milioane romani pe site-uri romanesti
Joi, 07 Aprilie 2005

( AdPlayers.ro ) Numarul utilizatorilor de internet din Romania a ajuns in luna martie a acestui an, la aproape 4 milioane, conform datelor serviciului de monitorizare a audientei pe internet, Trafic.ro, oferit de NetBridge.

4 milioane romani pe site-uri romanesti

Datele Trafic.ro in urma monitorizarii celor mai importante site-uri din Romania arata ca, in luna martie a acestui an, site-urile romanesti au fost vizitate de 3,934,795 de vizitatori unici din Romania si de 9,998,700 de utilizatori de internet din strainatate. Numarul mare de vizitatori din strainatate se datoreaza in principal site-urilor de download care atrag prin natura lor o audienta externa numeroasa, mai precizeaza reprezentantii NetBridge.

"4 milioane de utilizatori internet poate parea putin la prima vedere (aproximativ 20% din populatia tarii) insa pentru noi, cei care am inceput sa masuram audienta internet cand nu depasea 100,000 utilizatori si care ne desfasuram activitatea in acest domeniu inseamna foarte mult.” a declarat Orlando Nicoara, Director General al companiei NetBridge “Inseamna depasirea unui prag psihologic, inseamna ca exista deja o masa critica de utilizatori care acceseaza site-urile romanesti.” mai spune oficialul.

Previziunile masuratorilor sunt optimiste. “Speram ca ritmul cresterii sa se mentina astfel incat pana la sfarsitul anului sa putem vorbi de 5 milioane de utilizatori romani de internet.” mai spune Nicoara.

4 milioane romani pe site-uri romanesti

Traficul "traficului" - (dreapta) -

Cate persoane sunt interesate de audienta siteurilor?

Potrivit aceleeasi surse,. tehnologia implementata de NetBridge in sistemul de monitorizare a audientei pe internet, Trafic.ro, permite, in premiera, masurarea exacta a audientei globale a internetului in Romania (a vizitatorilor unici pe toate site-urile monitorizate), prin numararea fiecarui vizitator o singura data, indiferent de numarul de site-uri vizitate. Astfel, in luna februarie a acestui an, numarul utilizatorilor romani de internet a fost de 3,213,179(vizitatori unici),iar in luna ianuarie de 3,175,754(vizitatori unici). In luna martie, numarul vizitatorilor unici a crescut cu 22% fata de inceputul anului, in timp ce in februarie fata de ianuarie cresterea a fost mult mai mica, de doar 1%.

Vizitatorul unic este punctul de audienta al unui site pe internet, echivalentul unei persoane anonime care intra pe internet in decurs de o luna. Spre deosebire de alte medii, internetul permite masurarea cantitativa exacta a audientei fiecarui site si a audientei globale, prin numararea fiecarui membru al audientei, si nu doar estimativ.

Trebuie insa luat in calcul ca aceasta este audienta minima, existand si o audienta extinsa, mai larga decat numarul de vizitatori unici, si mai greu de calculat in  internet. La fel cum mai multe persoane pot citi acelasi ziar, cumparandu-l o singura data, exista situatii in care mai multe persoane folosesc acelasi calculator, cu acelasi browser (in institutiile de invatamant, sau in internet-cafe-uri sau nu numai ) astfel ca audienta bazata pe vizitatori unici este de fapt un minim.

Reprezentantii NetBridge mai spun ca sistemul de monitorizare prin fisiere anonime de tip "cookie" folosit de Trafic.ro este insa mult mai relevant decat monitorizarea bazata pe IP deoarece un numar mare de retele din Romania folosesc cate un singur IP, sau un numar limitat de IP-uri.


PUBLICITATE: