Piata berii din Romania: Crestere cu 5,2% in 2019, scadere 1,6% in 2020. Estimare de crestere in 2021 la 4,6 miliarde lei
Miercuri, 07 Iulie 2021

 

Piata berii din Romania: Credit. KeysFin

Potrivit aceleeasi surse, pentru 2020 compania estimeaza o scadere de aproximativ 1,6%, in baza datelor de la INS, insa, in 2021, trendul este unul ascendent. Analiza KeysFin pentru 2021, arata ca Piata Berii din Romania va atinge un nou nivel record, de 4,6 miliarde de lei.

AdPlayers. info

Cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania a crescut in anul 2019 cu 5,2% fata de anul anterior si cu 51% comparativ cu anul 2010, atingand un nivel record de 4,5 miliarde de lei, potrivit companiei de business information KeysFin, care ofera solutii de reducere a riscului comercial utilizand date despre companiile din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate.

Potrivit aceleeasi surse, pentru 2020 compania estimeaza o scadere de aproximativ 1,6%, in baza datelor de la INS, insa, in 2021, trendul este unul ascendent. Analiza KeysFin pentru 2021, arata ca Piata Berii din Romania va atinge un nou nivel record, de 4,6 miliarde de lei.

,,Piata berii din Romania a reusit sa treaca peste pandemia de COVID-19, inregistrand o mica scadere in contextul anului trecut, comparativ cu alte industrii care au fost puternic afectate de criza sanitara. Mai mult, in ciuda scaderii dramatice din sectorul HoReCa, jucatorii prezenti pe plan local au mizat pe cresterea consumului domestic, iar planurile lor s-au dovedit realiste avand in vedere cresterea estimata pentru anul curent” a spus Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

,,In continuare, potentialul pietei este unul de crestere, mai ales odata cu relaxarea masurilor anti-pandemie din aceasta vara, iar rezultatele aferente anului in curs au toate sansele sa contribuie nu numai la revenirea la cifrele de dinainte de martie 2020, ci chiar la depasirea acestora.”, a declarat Roxana Popescu.

4,5 miliarde de lei, principalii 10 jucatori. 99,6% din totalul cifrei de afaceri.

In anul 2019, principalii 10 jucatori de pe piata locala au realizat afaceri de aproximativ 4,5 miliarde de lei, reprezentand 99,6% din totalul cifrei de afaceri, mai arata compania de cercetare.

Din totalul de 4455 de angajati din acest sector, 3963 (89%) isi desfasoara activitatea in cadrul unuia dintre cei 10 principali jucatori ai industriei. De asemenea, in anul 2019 rezultatul net la nivelul sectorului a fost de aproximativ 344 milioane de lei, cu 85% mai mult decat anul precedent.

Controlata de aceiasi trei investitori straini.

In anul 2019, in Romania isi desfasurau activitatea 100 de producatori de bere, cu 17,6% mai multi decat in 2018 si cu 317% mai multi decat in anul 2010, potrivit Keysfin. Cu toate acestea, 86% din piata locala de bere este controlata de aceleasi 3 companii, toate cu actionariat preponderent strain.

Conform datelor de la Ministerul Finantelor, liderul acestui sector este inca o data compania URSUS BREWERIES S.A. care detine, printre altele, marcile Timisoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucas, Stejar si Azuga. Parte a grupului japonez ASAHI BREWERIES, compania a realizat in 2019 o cifra de afaceri de aproape 2 miliarde lei, ajungand la o cota de piata de 44%.

Locul secund este ocupat de firma olandeza HEINEKEN ROMANIA S.A., care comercializeaza pe plan local marcile Heineken, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hategana, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel si Desperados. In anul 2019, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde lei, aferenta unei cote de piata de 27%, aceasta reusind sa marcheze trecerea de la cea mai mare pierdere neta din piata producatorilor de bere, de 33,8 milioane de lei in 2018, la al doilea cel mai mare profit din piata, de 117,5 milioane de lei in 2019, conform analistilor KeysFin.

In continuare, locul 3 este completat de compania BERGENBIER S.A., cu afaceri de 651 milioane lei in 2019, respectiv o cota de piata de 15%. BERGENBIER S.A. este controlata de olandezii de la MOLSON COORS NETHERLANDS BV si comercializeaza pe piata locala marcile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck's, Noroc, Corona si Lowenbrau.

Conform cifrei de afaceri inregistrate in anul 2019, urmatoarele pozitii sunt ocupate de UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD S.R.L. (465,5 milioane lei), ALBRAU PROD S.A. (39 milioane de lei), LIXID PROJECT S.R.L. (34,8 milioane de lei), BERMAS S.A. (32,8 milioane lei), MARTENS S.A. (21,6 milioane lei), FABRICA DE BERE BUNA S.R.L. (5,7 milioane lei) si nu in ultimul rand HB TRADITIONAL BREWERY S.R.L. (4,2 milioane lei).

Mai mult, comparativ cu cifra de afaceri inregistrata in anul 2018, primele 8 companii si-au pastrat pozitia in clasament, ceea ce reflecta stabilitatea preferintelor consumatorilor de bere din Romania.

In ceea ce priveste distributia geografica, Bucurestiul este lider cu 83% din cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania, urmat de judetele Ilfov (14,5%) si Harghita (0,8%). Mai mult, acestea concentreaza aproximativ 98% din totalul national.

Cheltuieli mai mari cu 6,5% pe alcool, in ciuda pandemiei

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2020 un roman a cheltuit in medie aproximativ 290 lei pe luna pentru cumpararea produselor agroalimentare, cu 4% mai mult fata de anul precedent. De asemenea, romanii au cheltuit cu 6,5% mai mult pe bauturile alcoolice si cu 6% mai mult pentru bere, ponderea acesteia din totalul cheltuielilor cu bauturile alcoolice fiind de 53% ajungand astfel la 2,2% din totalul cheltuielilor pentru produse agroalimentare din anul 2020.

In ceea ce priveste dinamica cheltuielilor medii lunare cu produsele agroalimentare, fata de anul 2010, in anul 2020 se observa o crestere cu 72%, in timp ce un roman plateste cu 130% mai mult pentru bauturile alcoolice, ceea ce reflecta o dublare a cheltuielilor cu berea in acelasi interval de timp.

Conform Asociatiei Berarii Romaniei, Romania ocupa locul sapte in clasamentul tarilor producatoare de bere din Europa, in timp ce peste 97% din berea consumata la nivel local este produsa in Romania, iar 50% din ingrediente sunt de asemenea locale.

In ceea ce priveste cantitatea de bere produsa la nivelul anului 2020, volumul pietei de bere a ajuns la 16,75 milioane hectolitri, cu +0,5% fata de anul precedent. Astfel, sectorul berii continua sa aiba o contributie semnificativa la economia tarii datorita celor peste 61 mii de locuri de munca pe care industria le asigura atat direct, cat si indirect.

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) si care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 1105 – Fabricarea berii.

KeysFin ofera solutii de reducere a riscului comercial utilizand date despre companiile din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. compania detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania.

Mai mult in Business, AdPlayersReport, Market, Cercetare, Research


PUBLICITATE: