61% din consumatorii din Romania considera ca sunt intr-o pozitie financiara mai buna decat acum 5 ani
Luni, 11 Martie 2019

 

Perceptia consumatorului fata de evolutia situatiei financiare vs cresterea veniturilor (top 10 piete)

Surse: Mai bine decat acum 5 ani - Nielsen Global Premiumization Study 2018; Cresterea venitului disponibil - Economist Intelligence Unit (2014 - 2018) Credit: Nielsen


58% din consumatorii la nivel global considera ca sunt intr-o pozitie financiara mai buna comparativ cu 5 ani in urma. Romania (61%), Pakistan (60%) si Columbia (72%) sunt singurele tari din afara zonei Asia-Pacific (70%) care intra in topul pietelor cu cel mai pozitiv sentiment financiar.

AdPlayers. info

Consumatorii din toata lumea isi exprima o crestere a increderii in bunastarea lor financiara, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare din Asia, Africa, America Latina si Orientul Mijlociu – arata un nou studiu al companiei de masurare globala Nielsen.

Studiul “Schimbarea Prosperitatii Consumatorului”, care masoara evolutia sentimentului consumatorilor privind situatia lor financiara, a relevat ca 58% din consumatorii la nivel global considera ca sunt intr-o pozitie financiara mai buna decat in urma cu 5 ani. In timp ce consumatorii din Asia Pacific isi percep cel mai bine situatia financiara (70% sunt mai bine decat acum 5 ani), consumatorii din tarile dezvoltate nu sunt atat de pozitivi.

Mai putin de jumatate din nord-americani (46%) si doar cca o treime dintre europeni (37%) cred ca situatia lor financiara s-a imbunatatit in ultimii 5 ani. Romania, Pakistan si Columbia sunt singurele tari din afara zonei Asia-Pacific care intra in topul pietelor cu cel mai pozitiv sentiment financiar. (Vezi Grafic 1). Tari din Centrul si Estul Europei, cum ar fi Ungaria (+21% vs 2016) inregistreaza cele mai mari imbunatatiri ale sentimentului consumatorului, urmate de Polonia, Bulgaria si Slovenia (cu +14% vs 2016).

Studiul Nielsen arata ca la nivel global 44% din consumatori cheltuiesc mai mult decat acum 5 ani pe bunuri de larg consum, in timp ce la nivel european ponderea acestora este de 39%.

In ciuda faptului ca percep imbunatatiri in ce priveste finantele proprii, multi simt presiunea cresterii costurilor de trai. La nivel global, numai 15% din consumatori simt ca pot cheltui linistiti, in timp ce aproximativ o treime (31%) declara ca abia isi pot acoperi cheltuielile de baza.

“Este interesant de remarcat ca in timp ce multi consumatori se simt mai stabili financiar decat in trecut, acest lucru nu se traduce neaparat in dorinta sau increderea de a cheltui neplanificat” observa Pedro Manosalva, Retailer Services Nielsen.

“Volatilitatea pietelor globale si perceptia proprie a consumatorilor asupra circumstantelor locale par sa joace un rol in aceasta abordare precauta a propriilor cheltuieli. Iar piata de retail este in schimbare in multe tari, pe masura ce consumatorii isi adapteaza cheltuielile in functie de propriile prioritati si de nivelul preturilor.”

Acelasi studiu Nielsen arata ca, la nivel global, online-ul devine o destinatie populara pentru cumparaturile de produse premium. Gamele exclusive de produse si ofertele atractive genereaza vanzari atat de la e-retaileri locali cat si de peste hotare.

Din ce in ce mai multi consumatori aleg canalele online pentru cumpararea produselor premium (45% in 2018, plus 6 puncte procentuale vs 2016) si in acelasi timp aproape un sfert din consumatori cumpara aceste produse de la retaileri online din alte tari (24%, +5pp vs 2016). Magazinele clasice continua sa fie vizitate, pentru produse premium, de 60% din cumparatori in tara de origine, in timp ce 15% din acestia calatoresc in strainatate pentru a cumpara produsele premium, principalul motiv fiind experienta de cumparare si atentia pe care o primesc in magazin.

Consumatorii din India, Turcia si Indonezia (72%, 66% si respectiv 58%)  sunt cei mai inclinati sa isi faca online cumparaturile premium, in timp ce cumparatorii din Hong Kong (38%), Croatia (36%) si Serbia (36%) sunt mai dornici sa calatoreasca in strainatate pentru aceste produse. Vezi graficele 2, 3 si 4

Atributele principale pe care consumatorii globali le cauta la produsele premium sunt calitatea superioara (56%), performanta (51%), designul (43%), experienta si brandul (42%). De remarcat ca 2 din 5 consumatori (41%) sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse organice sau total naturale. La fel, sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse sustenabile (38%) sau de la companii responsabile social (30%).

Principalele categorii pentru care consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare sunt electronicele (42%), imbracamintea (40%) si cosmeticele (31%), urmate de lactate si produse din carne (30 si respectiv 29%).

“Analizand perceptia si atitudinea consumatorilor fata de produsele premium, situatiile sunt destul de diferite intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare” observa Laura McCullough, Sales and Marketing Effectiveness, Nielsen.

“Schimbarea prosperitatii consumatorilor in tarile emergente le permite acestora sa isi foloseasca noua putere de cumparare pentru produse si servicii la un standard global, si un numar in crestere dintre ei opteaza pentru produse premium mai accesibile sau de nisa.  Si in pietele dezvoltate exista oportunitati de premiumizare pentru producatori si retaileri, dar acolo este mult mai dificila identificarea unor propuneri relevante si diferentiatoare. Retailerii trebuie sa analizeze cu grija  oportunitatea reducerii preturilor la produsele pentru care consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare, dar si pe cea a promovarii intensive a categoriilor care nu sunt de interes pentru consumatori.”

The Nielsen Changing Consumer Prosperity

Raportul “The Nielsen Changing Consumer Prosperity” prezinta perceptia consumatorilor asupra situatiei lor financiare, comportamentul lor de cumparare si impactul acestora asupra cheltuielilor. El evidentiaza dinamica cheltuielilor consumatorilor pe regiuni acoperind 64 de tari si include topul categoriilor pentru care se cheltuieste mai mult, precum si topul categoriilor pentru care consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret premium. Rezultatele studiului ii sprijina pe producatori si retaileri sa inteleaga atitudinea consumatorilor fata de cheltuieli viitoare si sa isi pozitioneze produsele pe baza oportunitatilor diferite ce rezida in segmentele premium si economy din FMCG.

The Global Survey este un studiu online, bazat pe un chestionar ce poate fi completat in aproximativ 30 de minute. Panelul de respondenti este asigurat de furnizori externi si este format din utilizatori de internet care au fost de acord sa participe la acest studiu. Esantionul a fost structurat dupa varsta si sex in functie de specificul fiecarei tari. Este ponderat pentru a fi reprezentativ pentru profilul consumatorilor de internet la nivel national si se bazeaza exclusiv pe comportamentul de cumparare al respondentilor cu acces la internet. Penetrarea internetului difera de la o tara la alta. Nielsen raporteaza date doar pentru tarile cu minim 60% penetrare a internetului sau o populatie online de 10 milioane.

Mai mult in Research, Cercetare


PUBLICITATE: