Va modera “Live" ura pe Internet la ICEEfest. Tolontan: "Less hate, more speech"
Marti, 02 Iunie 2015
 adplayers. Info

Avand ca punct de plecare o cercetare GSP ce are ca subiect violenta mesajelor in media, Catalin Tolontan vine la ICEEfest 2015 sa prezinte concluziile studiului privind violenta verbala si solutiile pentru reducerea urii pe Internet, in cadrul initiativei ”Less hate, more speech”. Prezentarea va avea loc in prima parte a zilei de joi, 11 iunie si va contine, in panelul de Digital Journalism, inclusiv o sesiune de moderare live.

Potrivit jurnalistului GSP, in ciuda impresiei generale, ura este minoritara pe Internet. Doar  1 din 4 mesaje fac subiectul moderarii lor in comentariile si forumurile de discutii “aprinse” pe care cititorii le au pe canalele media. Comentariile de pe forumuri, siteuri si bloguri nu sint decit minoritar xenofobe, rasiste, homofobe sau discriminatorii.

In cadrul studiului, un numar de 80.000 de comentarii ale cititorilor au fost citite in 7 saptamini de sistemul mixt, automat si uman, pe care Gazeta Sporturilor l-a lansat pe 6 aprilie. Scopul cercetarii, care este un rezultat al colaborarii intre think tank-ul MRC, University of Bergen – Norvegia, Central European University – Budapesta si gsp, este acela de a gasi cai prin care sa reducem propagarea discursului urii din comentariile de pe net.

Din cele 80.000 de postari ale userilor, 60.000 n-au necesitat moderare, doar 20.000 fiind avertizate, moderate, sterse integral sau urmeaza sa se intre in interactiune cu autorii lor. Practic, cifrele confirma ceea ce era general acceptat: vocile violente de pe net sint minoritare, dar ele par multe din cauza ubicuitatii. Asa rezulta si din primele date disponibile in dosarul acestei cercetari care va dura 3 ani de zile si care este finantata din Norway Grants.

 “Ideea cercetarii este si dialogul cu acesti oameni” arata Catalin Tolontan. “Incercarea de a intelege ei insisi ce provoaca astfel de violente verbale semenilor carora le sint adresate. Metodele de interactiune sint mai multe. Doar un exemplu: un avertisment ii va aparea intii utilizatorului, astfel incit el sa realizeze primul gravitatea mesajului, daca nu renunta la partile violente din el”.

“Problema e cum sa reduci si acest 25% fara sa reduci pasiunea si dezbaterea, care sint necesare dialogului public desfasurat pe net. Cum sa faci sa-ti protejezi continutul de virusarea limbajului urii, in conditiile in care sint studii care arata ca publicul ajunge sa confunde articolele de pe net cu tonul comentariilor din subsolul acestora” mai arata Catalin Tolontan pe Tolo.ro, in motivarea campaniei ”Less hate, more speech”, ce are ca obiectiv  scadere a vilolentei pe Internet.

Detalii despre initiativa 
”Less hate, more speech” pe tolo.ro 


PUBLICITATE: