Gala Superscrieri 10 a decernat premiile pentru cel mai bun jurnalism din Romania anului 2020
Miercuri, 21 Aprilie 2021

 

Creddit. Fundatia Friends For Friends 

Superscrierea Anului, premiu in valoare de 1500 de euro (sustinut de BRD), a revenit seriei de reportaje „Apa de baut”, realizate de Alex Nedea si David Muntean pentru Recorder. Premiul Superscrierea Cititorilor, in valoare de 1200 de euro, votat si sustinut financiar de cititori, a mers catre investigatia <<Singur impotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei ca te vor face praf!”>>, realizata de Alex Nedea si David Muntean pentru Recorder.

AdPlayers. info

Marii castigatori ai serii sunt Alex Nedea si David Muntean de la Recorder, care impreuna au primit Superscrierea Anului, Superscrierea Cititorilor si premiul I la categoria video, iar Nedea a primit si premiul onorific Watchdog - cainele de paza al democratiei.

Superscrierea Anului, premiu in valoare de 1500 de euro (sustinut de BRD), a revenit seriei de reportaje „Apa de baut”, realizate de Alex Nedea si David Muntean pentru Recorder.

Premiul Superscrierea Cititorilor, in valoare de 1200 de euro, votat si sustinut financiar de cititori, a mers catre investigatia <<Singur impotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei ca te vor face praf!”>>, realizata de Alex Nedea si David Muntean pentru Recorder.

Daca anul trecut Superscrierea Anului a fost desemnata o investigatie din domeniul medical, anul acesta, Premiul juriului, strans din taxa de inscriere in concurs, in valoare de 400 de euro, a fost acordat investigatiei RISE ”Oameni si masti” (Ana Poenariu & Andrei Ciurcanu), care a urmarit afacerile cu echipamente medicale si achizitiile de stat derulate in timpul pandemiei.

Gala Premiilor Superscrieri #10 a avut loc pe 20 aprilie si a fost transmisa live pe pagina de Facebook a Fundatiei Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri. Decernarea a fost prezentata de jurnalistul Tudor Musat. Filmarea, la care au participat o parte din juriu si dintre castigatori, s-a desfasurat respectand toate masurile de siguranta, inclusiv cu testarea celor prezenti, sustinuta de Medlife.

„Chiar daca acest an ne-a pus piedici suplimentare, distantarea nu a fost doar o masura de protectie antivirus, ci si un paravan suplimentar pentru cei care aveau ceva de ascuns. M-au lasat fara aer de indignare dezvaluirile investigatiilor jurnalistice realizate de voi si apreciez nespus, vreau sa va transmit admiratia si recunostinta mea, nu doar de jurnalist, ci si de cetatean, pentru ca m-ati facut sa simt ca vom razbi in ciuda a ceea ce se intampla la vedere sau dimpotriva, in jurul nostru. M-au bucurat si m-au tulburat in egala masura toate scrierile care au intrat in acest concurs. Multumesc jurnalistilor care si-au facut meseria, va multumesc voua, redactiilor care sustineti jurnalismul relevant si puternic, va multumesc voua, celor din public, consumatorilor de jurnalism de calitate. Voi sunteti cei care dati putere presei.” (Alice Iacobescu, membra a juriului Superscrieri, director de stiri Europa FM)

 „Asa cum jurnalismul este despre comunitate, si succesul unui jurnalist este dat de comunitatea de jurnalisti cu care lucreaza. La Recorder nu avem niciun "cel mai bun jurnalist", dar impreuna cred ca suntem una dintre cele mai bune comunitati de jurnalisti din Romania. Un grup de jurnalisti imperfecti, unde defectele unuia sunt oblojite perfect cu calitatile celorlalti.  In consecinta, seria de investigatii "Apa de baut" ar fi fost neterminata fara editorii Mihai Voinea si Cristian Delcea si fara imaginile lui David Muntean. Le multumesc.” a spus Alex Nedea, Recorder.

„Coruptia sistemica si gruparile de crima organizata nu au obosit si nici nu sufera de pe urma virusului, ba dimpotriva. Investigatiile jurnalistice sunt un fel de vaccinuri aplicate constant societatii in care traim, un mod de a lupta cu si pentru oameni. Faptul ca suntem, alaturi de alte platforme media independente, printre castigatorii premiilor Superscrieri ne onoreaza, ne face mai responsabili si ne determina sa fim si mai buni in fata cititorilor.” (redactia RISE Project)

Lista de castigatori finali a fost selectata de juriu din cele 39 de materiale (presa scrisa, podcast, video si foto) nominalizate, in urma evaluarii inscrierilor facute de autori in competitie, preponderent independenta, dar si mainstream: Paul Radu – presedinte juriu, Alice Iacobescu, Catalin Striblea, Dan Duca, Emilia Sercan, Florin Negrutiu, Irina Pacurariu, Ioana Cirlig, Ioana Moldovan, Marko Risovic, Marius Comper, Mona Dirtu, Mihai Ghiduc, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu si Vlad Petreanu ca jurat special pentru premiul de vlogging.

Ca in fiecare an, in cazul conflictelor de interese, membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea anumitor materiale inscrise.

„Seara Premiilor Superscrieri este ca o seara de vaccinare. Fiecare dintre materialele care au castigat sunt doze puternice de vaccin contra coruptiei, contra nepasarii, incompetentei si a ignorantei. Anul acesta am vazut o incredere crescuta, jurnalistii s-au conectat mult mai bine la nevoile publicului, care detine acum in mod real o parte a procesului.”, a declarat Paul Radu, presedintele juriului, director OCCRP.

Premiile Superscrieri reprezinta o initiativa independenta si este posibila doar cu sprijinul unor companii care isi asuma sustinerea unei prese de calitate, precum partenerii de crestere FAN Courier si Kaufland, si cu sustinerea sponsorilor de categorie: BRD – Groupe Société Générale, ENEL, Medlife, Think Digital, Bitdefender, AZARIA Food.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I, in valoare de 800 de euro fiecare, au fost sustinute de FAN Courier, Kaufland, Enel, Medlife, Think Digital.

PORTRET - categorie sustinuta de FAN Courier

PREMIUL I: Ioana Burtea - ”Vorbesc. Ca sa nu stiu doar eu.” – DoR #41 si dor.ro, ilustratii de Andreea Cristea

PREMIUL II: Andrada Lautaru, ”Accidentul”– Scena9, numarul 3, ilustratii de Alina Marinescu

PREMIUL III: Laurentiu Ungureanu, ”Misterele barbatului in geaca de piele” – Recorder

 

OPINIE – categorie sustinuta de Kaufland

PREMIUL I: Elena Stancu, „De ce a votat diaspora cu AUR” – Teleleu.ro si Libertatea, fotografii de Cosmin Bumbut

PREMIUL II: Vlad Odobescu, ”Ce inseamna un prieten bun?” – Decat o Revista, ilustratii de George Rosu

PREMIUL III: Radu Umbres, ”De ce „negru” este un concept rasial, dar Sebastian Coltescu nu este neaparat rasist” - Libertatea

 

REPORTAJ

PREMIUL I: Diana Oncioiu, ”Doua mii de persoane s-au atins de mine  + Bilet de voie de la stat: din orfelinat direct in garsoniera traficantului” – Dela0.ro

PREMIUL II: Liliana Botnariuc, ”Troleibuzul 21” – Oameni si Kilometri

PREMIUL III: Delia Marinescu, ”Acasa la Copiii Soarelui” – Scena9, fotografii de Bogdan Dinca

 

FOTOJURNALISM – categorie sustinuta de Enel

SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARA

PREMIUL I: Andrei Pungovschi, ”Fourth Wall” - pungovschi.com

PREMIUL II: Mircea Restea, ”Samuel, un portret” – Decat o Revista

PREMIUL III: Bogdan Dinca, ”Acasa la Copiii Soarelui” – Scena9

FOTOGRAFIE DE NEWS: Octav Ganea, ”COVID-19 @ ROU”, Inquam Photos

MENTIUNE SPECIALA PENTRU SUSTENABILITATE: Bogdan Dinca , ”Pentru altii” - DoR, Libertatea, Inclusiv, Documentaria

 

TV&VIDEO-JURNALISM – categorie sustinuta de Medlife

PREMIUL I: Alex Nedea, David Muntean, ”Singur impotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei ca te vor face praf!”, Recorder

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Hont, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan, Sergiu Brega, ”Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Mihai Dragolea, Vlad Stoicescu, ”EuRoPandemic”, Dela0.ro

 

INVESTIGATIE – categorie sustinuta de Think Digital

PREMIUL I se imparte intre doua materiale:  Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Vill? Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionut Benea, Tudor Chiriac si Vasile Hotea-Fernezan, ”Blandetea zeitei legate la ochi: din 5 infractiuni sexuale sesizate la politie, 4 sfarsesc fara dispozitii de trimitere in judecata a unui agresor”, Dela0.ro si Roxana Garaiman, ”Seria CLAN CITY”, RISE Project.

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Hont, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan Sergiu Brega, seria ”Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Victor Ilie, ”Regele pandemiei”, Recorder

Ca un demers de incurajare pentru noile generatii de autori care spun povesti relevante, s-au oferit doua premii speciale de sustinere:

Premiul special Acti-vloggerul anului, creat impreuna cu Bitdefender si jurizat tot alaturi de ei, dar si impreuna cu Vlad Petreanu, in valoare de 300 euro, a fost oferit lui Achim Scarlat, canalul Dezaburit, pentru preocuparea constanta pentru educatie civica.

Premiul special Generatia 2020, in valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers catre Gen, revista, o publicatie in care tinerii sunt focusul, iar mentorii si echipa sunt prezenti pentru a-i ajuta, ghida si incuraja.

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 9 premii onorifice acelor jurnalisti, redactii, initiative sau activisti care au muncit neobosit in 2020 pentru sanatatea societatii civile.

            Watchdog- cainele de paza al democratiei: Alex Nedea (Recorder) - Pentru perseverenta de a investiga nereguli si de a expune adevarul.

            Redactia anului: Dela0 pentru felul in care documenteaza si publica serii de presa despre hibele sistemice ale Romaniei, dintre care amintim felul in care statul trateaza infractiunile la viata sexuala.

            Editorul anului: Andra Matzal (Scena9) pentru grija, pricepere, rabdare si umanitatea cu care trateaza atat subiectul, cat si autorul cu care lucreaza.

            Presa locala: https://atlatszo.ro/ - Proiect de jurnalism de investigatii independent, din Cluj, transparent si responsabil. O publicatie de limba maghiara, recunoscuta in premiera la Superscrieri.

            Carte de non-fictiune: „Barem identitar. Prejudecati colective, realitati personale”, editura Black Button Books, care strange laolalta un grup variat de sociologi, jurnalisti, artisti, activisti, psihoterapeuti, cercetatori proveniti atat din mediul academic, cat si din organizatii nonguvernamentale care depun eforturi pe teren pentru demolarea constructelor identitare discriminatorii la nivel personal, comunitar si institutional.

            Premiera in presa cotidiana: Andrei Cristian, Europa Libera - autorul articolului care a facut publice, in premiera, tarifele puse de televiziunile private partidelor in campania electorala. Si asta-i doar una din faptele sale de vitejie jurnalistica din 2020.

            International Impact: Lavinia Pitu , „Exploatare cu sistem”, Deutsche Welle • Un reportaj pe un subiect cu o deosebita relevanta pentru societatea romaneasca, care a produs si ar trebui sa produca schimbari in continuare. Despre o retea greu de patruns si de controlat - sistemul subcontractorilor in Germania.

            Audio/Podcastul anului: Anca Simina , On the Record, Recorder - Un podcast explicativ, saptamanal. Lansat anul trecut, foarte bine produs, care porneste de la subiecte de interes, la ordinea zilei, explicate impreuna cu oameni specializati in domeniul respectiv.

            Revolutia Cititorului/Avertizor de integritate: Ovidiu Ianculescu si Gabi Musteata - Doi avertizori de integritate care au avut curaj sa se expuna in materialele Recorder referitoare la politizarea din institutiile publice.

Lista completa cu toate cele 39 de materiale nominalizate la aceasta editie a premiilor poate fi accesata aici: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/nominalizarile-premiilor-superscrieri-10-voteaza-materialul-preferat/

FFFF le multumeste inca o data tuturor celor care fac, an de an, ca Superscrieri sa se intample. Editia actuala nu ar fi fost posibila fara sustinerea partenerilor si prietenilor: FAN Courier si Kaufland, parteneri de crestere, investesc in extinderea proiectului; sponsori de categorie si sustinatori de baza ai premiilor: BRD-Groupe Société Générale; ENEL Romania, Medlife, Think Digital, Bitdefender, Azaria Food, initiator FFFF: Friends\TBWA.ului si calitatii culturilor.

Gala Superscrieri poate fi revazuta aici.

Mai mult in Media, Festival

 


PUBLICITATE: