Evenimentele din Decembrie 1989, intr-o expozitie foto - documentara AGERPRES, in Piata Revolutiei, la MNAR
Miercuri, 11 Decembrie 2019

 

Credit Foto: Agerpres / Silviu Matei

Expozitia cuprinde 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografica AGERPRES de la evenimentele din Decembrie '89, iar fotografiile sunt expuse in Piata Revolutiei, pe gardul care imprejmuieste Muzeul National de Arta al Romaniei, fostul Palat Regal.

AdPlayers. info

Agentia Nationala de Presa prezinta, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la Revolutie, o expozitie foto-documentara ce cuprinde 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografica AGERPRES de la evenimentele din Decembrie '89.

Fotografiile sunt expuse in Piata Revolutiei, pe gardul care imprejmuieste Muzeul National de Arta al Romaniei, fostul Palat Regal. Realitatea acelor momente a fost surprinsa de fotoreporterii agentiei, care si-au facut datoria fara ezitare, astfel incat, acum, AGERPRES poate prezenta filmul evenimentelor de la Revolutie.

"AGERPRES contribuie la mentinerea vie a memoriei nationale prin expozitiile de fotografii pe care le realizam pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevarate marturii, iar noi constientizam ca ne bucuram acum de libertate datorita sacrificiului romanilor de la Revolutia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect si pretuire in fata lor si a maretiei acelui moment istoric", a declarat Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES.

Printre momentele surprinse sunt scene cu evenimentele din Timisoara, preluarea puterii de catre multimea aflata in locul care ulterior avea sa se numeasca Piata Revolutiei si fuga familiei Ceausescu cu elicopterul.

Expozitia AGERPRES vine in completarea celei realizate de Muzeul de Arta ce consta intr-o serie de panouri care arata pierderile uriase pe care le-au suferit atat cladirea fostului Palat Regal, cat si o parte dintre lucrarile aflate in patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfarsitul acelui an.

Pe atunci, Muzeul National de Arta al Romaniei era situat in aripa Stirbei Voda a fostului Palat Regal. In ianuarie 1990, muzeul a primit in administrare intreaga cladire, avariata in proportie de 90% in timpul Revolutiei. Incendiul declansat atunci s-a propagat si in laboratorul de pictura, ceea ce a dus la distrugerea operelor de arta care se aflau in incapere, in timp ce alte zeci de lucrari au fost grav afectate si au necesitat ample restaurari, desfasurate atat in laboratoarele de specialitate ale muzeului, cat si cu ajutorul unor specialisti din tara si din Olanda, SUA, Franta, Italia.

Vreme de un deceniu, muzeul a ramas inchis pentru ample lucrari de renovare si reamenajare, interval in care, pentru a-si valorifica patrimoniul, a organizat numai expozitii temporare, atat la sediul sau cat si in strainatate. Incepand cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Romaneasca Moderna (martie 2001) si Galeria de Arta Veche Romaneasca (aprilie 2002).

In cadrul expozitiei MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea facute publice in premiera, ne arata cladirea in flacari, cu peretii exteriori distrusi si lucrari impuscate, sfasiate sau crapate. In paralel cu imaginile lucrarilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleasi opere de arta dupa restaurare, marturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabila.

"Prin aceasta expozitie, ne-am dorit sa facem cunoscut efortul depus pentru a salva, pastra si reface atat cladirea fostului Palat Regal, cat si patrimoniul MNAR. A fost o munca uriasa, desfasurata atat pe perioada evenimentelor din timpul Revolutiei, cand angajatii au reactionat prompt pentru salvarea lucrarilor, pe care le-au dus in depozite, cat si in perioada de dupa, cand s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucuram ca acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie '89,  Palatul este integral restaurat si redat circuitului public, iar multe dintre <<suferintele>> operelor de arta sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie." a declarat Arh. Liviu Constantinescu, manager interimar al muzeului.

Mai mult in Media, Expozitii

PUBLICITATE: