Dupa 20 de ani de la prima emisie, initiatorii Uniplus Radio vor in Piata Universitatii
Luni, 23 Noiembrie 2009
FOTO: Primul post de radio independent din Romania, Uniplus Radio, pe cand se numea Uni Fan
( de la stanga la dreapta: Liviu Zamora, Bogdan Calu, Raoul Russu - alias DJ Raoul)
sursa foto: dianasinger.ro

(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

Primul post de radio independent isi vrea inapoi Piata Universitatii, dupa 20 de ani. Devenit Uniplus, si mai apoi Star FM (2000), pentru ca in prezent sa se numeasca Magic FM ( SBS Radio ), initiatorii fostului Unifan, primul post de radio independent din Romania, vor sa isi reauda vocea impreuna de la acelasi microfon. Intalnirea este programata la 20 de ani de la prima intrare in eterul bucurestean, chiar acolo unde a inceput sa emita postul de radio – Piata Universitatii din Bucuresti, pe 11 ianuarie 2010,

Aparut la 11 ianuarie 1990, Uniplus Radio, initial sub numele Uni Fan, a luat nastere la scurt timp dupa evenimentele din decembrie 1989. Mica echipa studenteasca care isi mutase muzica de acasa la Universitate, castiga teren si avea sa fie ascultata in scurt timp de un Bucuresti intreg, fara ca in spate sa aiba un SRL. Societatile cu raspundere limitata apareau ceva mai tarziu, odata cu forma de organizare legislativa a vremii. 

Cei aproximativ 20 de initiatori ai postului de radio emiteau neintrerupt de la un mixer improvizat, folosind benzi de magnetofoane, viniluri si casete din colectiile proprii de muzica in voga la acea vreme, cuprinzand piese si discografii care puteau fi ascultate la posturi de radio de succes din Europa si Statele Unite ale Americii.

Operand initial o singura licenta radio in Bucuresti, pe frecventa 69,8 Mhz, Uni Fan devenea Uniplus Radio, si mai apoi reteaua nationala Uniplus Radio, odata cu apartitia statiilor locale, incepand cu toamna anului 1994, cand intra pe piata primul post local - Uniplus Radio Suceava.  Pe langa posturile proprii de la Suceava, Cluj, Constanta, Targu Mures, Focsani sau Botosani, care au inceput sa emita in perioada 1994-1996, Uniclub Multimedia, societatea care opera licentele de emisie beneficia de asemenea si de alte peste 50 de parteneriate comerciale cu statii de radio independente locale.

Toate aceste parteneriate locale formau pe piata de publicitate si cea mai mare retea de posturi de radio locale pentru distributia unei campanii publicitare. Colaborarile functionau si in planul continutului de programe. Uniplus distribuia pentru multe statii radio din afara retelei proprii si topuri muzicale sau alte programe de succes in intreaga lume. 


Aniversare Uniplus ( la microfon, Codruta Florescu Marinescu )

Incepand cu anul 2000, reteaua Uniplus Radio este achizitionata de omul de afaceri Cristian Burci fondatorul postului de televiziune Prima TV, moment din care radioul este cunoscut sub numele de Star FM. Dupa achizitia SBS Radio (SBS Broadcasting Corporation), si in urma unui rebranding, postul devine Magic FM, devenind fratele Kiss FM (fostul radio Contact) retea radio parte din acelasi grup, dar pozitionata pe alt segment de audienta.

De-a lungul timpului, postul este apreciat pentru echidistanta editoriala, respectul pentru interesul ascultatorilor, si primeste constant sprijin logistic si training de la institutii de presa britanice si americane. Jurnalistii Uniplus erau absolventi ai Scolii de Jurnalism BBC, iar echipa de vanzari de publicitate beneficia periodic de infuzii de know-how de la fondatori sau administratori ai unor posturi de radio britanice sau americane. Uniplus a fost prima retea radio independenta din Romania care a inceput sa transmita buletinele de stiri BBC in limba romana, si deasemenea prima retea care a trasnsmis programele de stiri Vocea Americii in limba romana.

Dincolo de cifre de afaceri, bugete atrase din publicitate, competitia cu marile afaceri de media sau schimbarea administratorilor companiei care opera licentele de emisie, postul si-a pastrat de-a lungul timpului firul rosu de prima scoala de radio privat din Romania. La Unifan si mai apoi Uniplus au aparut in eterul romanesc pentru prima data nume ale unor cunoscuti omeni de radio si televiziune, sau reputati jurnalisti.

Printre oamenii de media si jurnalistii formati la scoala Uniplus s-au numarat Andi Moisescu (Pro TV), Ovidiu Nahoi (Adevarul) , Mircea Marian (Evenimentul zilei), Constantin Druica (Mediafax, Realitatea TV Network), Liviu Zamora, Cristi Marin (Realitatea TV), Mircea Radu (Atena 1), Bogdan Stratula (Director Radio ZU), Toti Marinescu (Director divizia radio MediaPro), Diana Singer, Cristian Singer ( Paradigma Group ), Codruta Marinescu (TVR), Bogdan Tomulica ( TVR), Matei Vartosu (Media Pro),  Mihai Simionescu (ProFM, acum Antena 1), Iulian Senos, Raoul Russu (DJ Raoul), Adrian Eftimie (DJ Adrian Eftimie).

Iata si o lista ceva mai completa a celor chemati sa ia parte la intalnirea de 20 de ani Unifan / Uniplus, pe 11 ianuarie 2010, in Piata Universitatii din Bucuresti intr-o ordine oarecum alfabetica: Adrian ANGHEL, Anca Mateescu, Anca MARINESCU, Andi MOISESCU, Andu CAMPU, Beatrice Popa, Bogdan CALU, Bogdan STRATULA, Bogdan TOMULICA, Catalin TOHANEANU, Codruta MARINESCU, Corina RADULESCU, Constantin DRUICA, Costel IONESCU, Cristian Ciocoiu, Cristian SINGER, Cristina NISTOR, Daniel KLINGER, Diana SINGER, Doru ILIE, Dragos Calitoiu, Elena LULEA, Gabi STOIAN, Iulian SENOS, Iulian TOMA, Laur. DRAGUSIN, Ligia MARIN, Liliana HOMOCEA, Liviu ZAMORA, Marina ARNOLD, Matei VARTOSU, Mihai SIMIONESCU, Mircea MARIAN, Mircea RADU, Monica GALERU, Oana POPA (pitic), Octavian DIACONESCU (Dia), Ovidiu NAHOI, Radu NICULIU, Radu OPRISAN, Radu TANASE, Raoul RUSSU, Sandu Alexandru, Sorin NICULESCU, Constantin (Toti) MARINESCU.



Diana Singer (pana de curand la Magic FM) si Daniel Klinger (acum la SBS Broadcasting Media, compania care opereaza licentele ) - printre cei mai longevivi membri din echipa, chiar daca postul de radio si-a schimbat numele sau identitatea de 5 ori: Uni Fan, Uni Plus, Uniplus, Star FM, Magic FM.

ACTUALIZARE  IANUARIE 2010: Aparut in eter initial sub numele UNIFUN,  primul radio independent din Romania avea sa dea nastere la doua posturi de radio  - FUN Radio ( Bucuresti ) si UNIFAN, devenit ulterior UNIPLUS. 

Mai mult in seria de articole Revolutia Radio:


PUBLICITATE: