Desfiintata de Elena Ceausescu. Scoala graficii de "print" incotro?
Vineri, 30 Septembrie 2011

Print Magazin la targul Print & Sign: Relu Liciu, managerul publicatiei, si Titi Amzar, Redactorul Sef

(AdPlayers, Iulian Toma)

Pe fondul tot mai multor schimbari in comportamentul consumatorului de informatie tiparita, Print Magazin pune umarul la ridicarea invatamantului tehnic si profesional in domeniul tehnologiei grafice. Cum? O buna imagine o ofera managerii publicatiei care sprijina de mai multi ani Colegiul Tehnic Media.

De ce un colegiu si nu o Universitate? Pentru ca, indiferent daca va vine sa credeti sau nu, Romania nu mai are invatamant superior de specialitate de cand l-a desfiintat .... Elena Ceausescu. In 1974.Ce se poate spune despre scoala romaneasca de „print” astazi, la aproape 40 de ani de la semnarea condamnarii la moarte a profesionistilor cu studii superioare?

Titi Amzar, Redactorul Sef al Print Magazin si Relu Liciu, managerul publicatiei, raspund intrebarii AdPlayers:

„Sprijinirea invatamantul tehnic si profesional din domeniul tehnologiei grafice este o indatorire pe care Print Magazin si-a asumat-o inca de la infiintare. Relatia pe care o avem cu cei de la Colegiul Tehnic „Media” din Bucuresti este una profunda si de lunga durata. De altfel, acest liceul bucurestean este si singura scoala de stat din Romania care pregateste atat forta de munca pentru industria tipografica cat si pentru domeniul cinematografic.

Din pacate, nivelul educatiei tehnice din sectorul tipografic a scazut continuu. Unul din motive este si faptul, cunoscut de foarte putini, ca Romania nu mai are din 1974 o facultate de poligrafie. Functionand in cadrul Facultatii de Chimie Industriala, sectia de poligrafie a fost printre primele victime a interactiunii Elenei Ceausescu cu acest domeniu. Iar fara absolventi cu studii superioare nu poti continua sa ai profesori pentru invatamantul preuniversitar.

Deja, ultimii ingineri de poligrafie ai tarii au iesit la pensie. La nivelul invatamantului preuniversitar, Romania a avut vreme de zeci de ani tehnoredactori, tipografi sau legatori foarte bine pregatiti - multi dintre ei absolventi de scoala profesionala. Dupa 1989, cei care au investit in industria n-au stiut decat sa ia si sa foloseasca ceea ce a produs sistemul de invatamant socialist, fara sa se preocupe de ceea ce se va intampla maine. Iar asta s-a intamplat nu doar in domeniul tipografic.

Romania a uitat aproape complet sa se preocupe de dezvoltarea industriala si de toate acele sectoare care produc si prin care putem avea export. Cartile, pungile sau obiectele promotionale le producem in China, ambalajele flexibile in Turcia sau in alte tari. Nu mai avem designeri de produs - pentru ca nu mai producem -, nu mai avem designeri structuralisti pentru ambalaje - avem doar designeri de brand, care deseneaza frumos pe ambalajele inventate sau inovate de altii.

Este trist ca am ajuns sa fim extaziati ca avem reclame premiate la marile festivaluri internationale cand, de fapt, nu suntem decat o piata de desfacere si un consumator fidel pentru produselor altora. Intr-o economie sanatoasa lucrurile nu se invart doar in jurul vanzarilor si al publicitatii. Spre deosebire de alte tari, in care sistemul educational preuniversitar este baza economiei, Romania a ajuns sa musteasca de licentiati.

Copiii din ziua de azi n-au in cap decat sa devina manageri, avocati, vedete de televiziune sau mai stiu ce - nimeni nu mai vrea la saiba. Din punctul nostru de vedere - si stiu ce spun -, daca Bacalaureatul de anul acesta s-ar fi desfasurat absolut „pe bune”, nu l-ar fi absolvit 45% din elevi ci sub 20%. Pe de alta parte, comunitatea de afaceri din domeniul tipografic si din productia publicitara este preocupata doar de cat ii scade sau creste profitul, de cat de rai sunt competitorii sau de cat ii afecteaza criza economica.

Cand vine vorba de nivelul profesional al angajatilor toti dau vina pe sistemul educational oferit de stat, de parca statul este actionar la firmele lor. Sunt atat de putine exceptii a celor care se implica in sprijinirea si imbunatatirea invatamantului de profil din acest domeniu incat dezinteresul este un fenomen generalizat. In Comunitatea Europeana - si nu numai -, nu statul se preocupa de cati absolventi pregatiti intr-un anumit domeniu beneficiaza economia, la cel nivel si in ce regiuni, ci tocmai reprezentantii ramurilor industriale din respectiva tara - de la asociatii patronale si profesionale la sindicate.

Teoretic asa functioneaza treaba si in Romania. Nu stiu cat de mult sau de putin contribuim noi si Print Magazin la rezolvarea problemelor industriei grafice. Știm doar ca trebuie sa ne implicam si sa punem osul la treaba - chiar daca la final altii sunt beneficiarii muncii noastre. O facem voluntar, de multe ori anonim, fara sa iesim la rampa prin comunicate de PR.

Titi Amzar, Redactor Sef, Print Magazin


PUBLICITATE: