Departamentul pentru Situatii de Urgenta: Precizare privind efectele pe termen mediu si lung in cazul expunerii la gaze lacrimogene
Joi, 16 August 2018
 
Credit: Departamentul pentru Situatii de Urgenta / dsu.mai.gov.ro


adplayers.info

Comunicare publica DSU (Departamentul pentru Situatii de Urgenta): Precizare privind efectele pe termen mediu si lung in cazul expunerii la gaze lacrimogene

„In urma aparitiei unor afirmatii despre efectele pe termen mediu si lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, ingrijorate pentru sanatatea lor, s-au prezentat la unitatile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, dupa ce au fost prezente in data de 10 august 2018, in Piata Viata Victoriei, la momentul utilizarii substantelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care sa necesite ingrijiri medicale.

In cursul zilei de 15 august, conducerea DSU a luat legatura cu fabricantii substantelor utilizate, care au confirmat faptul ca substantele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene si internationale. De asemenea, fabricantii au subliniat ca astfel de substante, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite si de alte forte de ordine din Europa si din lume.

In ceea ce priveste efectele pe care le are aceasta substanta asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a cailor respiratorii si a pielii, efectele fiind de durata scurta, cu exceptia situatiei in care expunerea este una de lunga durata si, mai ales, daca aceasta are loc intr-un spatiu inchis si nu in aer liber.

Conform recomandarilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistand medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigura prin spalarea abundenta a ochilor si a fetei la momentul expunerii si prin tratamente specifice iritarii tegumentelor si a cailor respiratorii, daca aceasta persista.

In concluzie, nu este necesara deplasarea populatiei catre unitatile de primiri urgenta pentru efectuarea unor controale de rutina pentru simplul fapt ca au fost in piata si au fost expuse substantelor lacrimogene, decat in situatia exceptionala in care exista acuze / simptome ingrijoratoare, care necesita consultare unui medic.”

Mai mult in PR, CSR, Comunicare Publica, Comunicare Institutionala


PUBLICITATE: