CNA este impotriva modificarii Legii Audiovizualului de catre Senat, privind ponderea egala a stirilor pozitive si negative
Luni, 30 Iunie 2008

(AdPlayers.ro, Irina Toma)

 

Consiliul s-a pronuntat impotriva modificarii legii audiovizualului de catre Senatul Romaniei conforma careia programele de stiri ar urma sa aiba, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative, se arata intr-o informare trimisa presei.

 

Potrivit comunicarii, membrii C.N.A. spun ca au luat act de adoptarea, de catre Senatul Romaniei, a modificarii Legii Audiovizualului nr. 504/2002, care contine aceasta directiva care, potrivit CNA, pe langa faptul ca nu se regaseste in legislatia audiovizuala europeana, constituie o incalcare a libertatii de exprimare – garantata de Constitutie si Legea Audiovizualului – fiind astfel inoportuna si nefunctionala.

 

Oficialii CNA mentioneaza, pe de alta parte, faptul ca exista un proiect de modificare a actualei Legi a Audiovizualului, care integreaza noua Directiva a Serviciilor Media Audiovizuale, adoptata la sfarsitul anului trecut de Comisia Uniunii Europene, si creeaza cadrul legislativ necesar trecerii la digitalizare. Proiectul este elaborat de C.N.A. impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor, care a fost deja supus dezbaterii publice si urmeaza sa intre pe agenda Parlamentului in aceasta toamna. Acest proiect

 

CNA mai spune ca o reglementare care decide difuzarea stirilor dupa un criteriu cantitativ, expus subiectivitatii si arbitrariului, contravine spiritului european al legii si afecteaza libertatea editoriala, precum si dreptul la corecta informare a publicului. Cu atat mai mult cu cat, conform autoritatii audiovizuale, nu exista criterii pentru a defini stirile pozitive si stirile negative, asa cum nu poate exista un for institutional care sa legitimeze astfel de clasificari.

 

Membrii CNA solicita Presedintelui Romaniei sa nu promulge respectiva modificare a Legii Audiovizualului, aprobata de Senatul Romaniei, urmand ca noua sa forma sa fie rediscutata in contextul modificarilor ample pe care C.N.A., impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor, le va supune atentiei Parlamentului in viitoarea sesiune.


PUBLICITATE: