Crestere cu 7,5% comparativ cu 2020 in FMCG. Industria bunurilor de larg consum continua sa fie un motor al economiei
Luni, 21 Februarie 2022


Credit. NielsenIQ

Marcile proprii ale retailerilor, in majoritate cu preturi mai mici, continua sa castige teren in fata brandurilor de producator (+1.0% cota de piata), ajungand sa reprezinte 15.1% in valoare din totalul vanzarilor de FMCG din Romania.

AdPlayers. Info

Dupa un avans de 5,6% in 2021, economia Romaniei este asteptata sa creasca cu cca +4,5% in acest an, arata cele mai recente date realizate de compania de cercetare NielsenIQ.

Potrivit companiei, in acelasi timp, inflatia va depasi 10% in prima jumatate a anului iar costurile foarte mari ale energiei afecteaza deja in egala masura industriile locale si bugetele personale. Consumul este principalul motor al PIB in Romania, iar industria bunurilor de larg consum a contribuit semnificativ la crestere pe parcursul celor doi ani de pandemie, deoarece a preluat o parte din bugetele care inainte se cheltuiau pentru activitati in afara casei.

Romania a crescut in principal din volumele consumate (+6%).

Conform datelor de Retail Audit NielsenIQ, in 2021 retailul de FMCG a crescut cu +7,5% in valoare fata de  anul anterior, Romania avansand mai rapid decat media europeana. Comparativ cu media Europei de Est, a carei evolutie reflecta si inflatia galopanta din tari precum Turcia, dar si Ucraina sau Belarus, Romania a crescut in principal din volumele consumate (+6%).


Valoarea vanzarilor a inregistrat cresteri in toate macro-categoriile de produse, cu un avans maxim pentru bauturile non-alcoolice (+10.2%) si alcoolice (+8.0%), urmate de produsele alimentare (+7.4%) si cele non-alimentare (+4.1%).

Potrivit NielsenIQ, aceste cresteri de vanzari s-au datorat in principal cresterii cantitatilor cumparate (+6% in volum), in timp ce efectul inflationist se observa doar marginal (+1,5%) in nivelul agregat al preturilor in 2021.

Desi preturile au inceput sa creasca inca de la finalul anului trecut la unele categorii de produse, romanii au apelat la cateva strategii pentru a-si conserva bugetele: au folosit omni-shopping pentru a gasi online cele mai mici preturi si cele mai bune promotii, au cumparat mai des din magazinele de discount ori au inceput sa aleaga produse mai ieftine.

Marcile proprii ale retailerilor continua sa castie teren comparative cu cele de producator

Marcile proprii ale retailerilor, in majoritate cu preturi mai mici, continua sa castige teren in fata brandurilor de producator (+1.0% cota de piata), ajungand sa reprezinte 15.1% in valoare din totalul vanzarilor de FMCG din Romania.

Avansul marcilor private vine si in urma dezvoltarii canalelor de retail modern, atat in ce priveste numarul de magazine (+8.5%) cat si vanzarile prin aceste canale. Exceptand benzinariile, a caror evolutie accelerata reflecta revenirea dupa restrictiile de circulatie din 2020, cea mai mare crestere de vanzari fata de anul anterior a fost inregistrata in canalul de Discount (+18.7%).

Desi Supermarket-urile mici si Hipermarket-urile (+8.4% respectiv +5.4%) au inregistrat si ele cresteri de vanzari, acestea sunt mai mici decat dezvoltarea numerica a magazinelor din retelele respective. Retailul a continuat sa beneficieze  si anul trecut de o parte a vanzarilor pierdute de HoReCa, ceea ce a facut ca si Comertul Traditional, in scadere numerica pana la cca 58,000 de magazine, sa inregistreze cresteri semnificative de vanzari.

Penetrarea cumparaturilor digitale, in continua crestere

Comertul online pentru bunuri de larg consum a continuat sa creasca accelerat in 2021 si asistam la o adevarata democratizare a acestui canal. Conform studiului NielsenIQ “E-commerce shopper trends” derulat pe parcursul lunii noiembrie 2021, penetrarea cumparaturilor digitale este in continua crestere, iar majoritatea noilor e-shopperi fac parte din categoria celor cu venituri mici (45%). Desi mare parte dintre online-shopperi au declarat ca au ales aceasta varianta pentru a evita riscurile de infectare, 92% vor continua sa apeleze la online si anul acesta, atrasi in principal de diversitatea ofertelor disponibile (66%) si de flexibilitatea modalitatilor de livrare (54%).

Romanilor le place insa in continuare sa mearga la cumparaturi, iar retailerii ii atrag cu produse si oferte speciale. In trimestrul 4 din 2021, promotiile au acoperit 23% din totalul vanzarilor derulate prin retelele comertului modern, dar acest procent a fost in scadere in comparatie cu perioada sarbatorilor de iarna a anului trecut, doar categoria bauturilor alcoolice inregistrand cresteri ale vanzarilor promo fata de 2020. In toate canalele de retail (hyper, super si discount) s-a observat o scadere a promotiilor in ultimele luni ale anului, datorita presiunii inflationiste care a inceput sa ii afecteze atat pe producatori cat si pe retaileri.

Trei posibile scenarii pentru 2022

Perspectivele economice si cele politice nu sunt cele mai optimiste pentru anul acesta, dar industria bunurilor de larg consum va ramane in ansamblu un factor de stabilitate. Studiul „Global Consumer Outloock 2022” realizat de NielsenIQ in noiembrie anul trecut a identificat 3 posibile scenarii de revenire dupa pandemie la nivel mondial, precum si previziunile de consum in fiecare dintre ele:

Varianta „min” - in care consumatorii vor trai fara temeri si restrictii, varianta „mid” - in care vor fi pastrate o serie de precautii, si varianta „max” - in care consumatorii vor manifesta o vigilenta ridicata. Dupa informatiile la zi, Romania pare sa se incadreze in varianta de mijloc, in care consumatorii vor pastra o atitudine precauta fata de riscuri si cheltuieli iar activitatile vor ramane in mare masura centrate in jurul casei, ceea ce va favoriza consumul categoriilor din FMCG si cumparaturile omni-canal.

NielsenIQ este o companie globala de masurare si analiza de date care livreaza cea mai completa imagine asupra consumatorilor si pietelor din intreaga lume. Alimentata de o formidabila platforma de date de consumator si cu capacitati de analiza sofisticate, NielsenIQ faciliteaza decizii de business clare si indraznete pentru producatori si retaileri de top din industria mondiala de bunuri de larg consum.

Folosind seturi de date complexe si masurand toate tipurile de tranzactii in mod unitar, NielsenIQ ofera clientilor sai o perspectiva completa asupra comportamentului cumparatorilor, ceea ce le permite sa isi optimizeze performanta la nivelul tuturor platformelor de retail.

NielsenIQ, o companie in portofoliul Advent International, are operatiuni in aproape 100 de piete acoperind mai mult de 90% din populatia planetei.

Mai mult in Business, Cercetare, Research


PUBLICITATE: