Asociatia Daruieste Aripi ajuta copiii ucraineni bolnavi de cancer, in parteneriat cu Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP), dezvoltata de Code for Romania
Miercuri, 16 Martie 2022

 

„Viata copiilor bolnavi de cancer din Ucraina continua sa fie in pericol chiar si dupa evacuarea din zona de razboi, atat timp cat sunt privati de asistenta specializata de care au nevoie. Preluarea lor neintarziata este o prioritate pentru care isi unesc eforturile institutiile europene si ONG-uri internationale, si la care contribuim si noi prin intermediul platformei Ukraine Child Cancer Help (UCCH)”, a declarat Alina Patrahau, fondator al Asociatiei Daruieste Aripi.

AdPlayers. Info

Asociatia Daruieste Aripi, in colaborare cu Code for Romania si Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP), a dezvoltat o platforma dedicata copiilor ucraineni cu afectiuni onco-hematologice: www.ukrainechildcancerhelp.ro (UCCH), anunta initiatorii. Prin intermediul acestei platforme, care poate fi accesata gratuit, acesti pacienti pot fi directionati catre centrele medicale de specialitate din tara noastra.

Solicitarile de asistenta medicala pentru copii pot veni din afara tarii – prin mecanismul EWRS al Comisiei Europene, respectiv Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (COSU / Ministerul Sanatatii), si prin proiectul neguvernamental Unicorn (condus de St. Jude Global in colaborare cu Societatea Europeana de Oncologie Pediatrica - SIOPE), dar si din tara, de la institutii publice, ONG-uri, companii sau persoane fizice.

Cei care au nevoie de aceste servicii le pot solicita prin e-mail, la oricare din adresele dedicate: ukrainechildcancer@daruiestearipi.ro si ukrainechildcancer@srohp.ro, prin telefon (+40 724 024 229) sau completand formularul din platforma dezvoltata in limbile romana, engleza, ucraineana si rusa.

Dispecerat intre 8.00 si 20.00

Platforma are in spate un serviciu de dispecerat deservit prin telefon zilnic intre orele 8:00 si 20:00 de catre medici oncologi pediatri si voluntari ai Asociatiei Daruieste Aripi, care conecteaza cazurile cu centrele specializate din tara ce ofera tipul de terapie de care are nevoie pacientul: chimioterapie, radioterapie, tratamente paliative, monitorizare etc.

 

Asociatia Daruieste Aripi acceseaza resursele necesare familiilor care insotesc acesti copii, pentru nevoile asociate deplasarii in centrul medical: transport, cazare, alimente si alte nevoi. Contul dedicat pentru donatii este RO16 BTRL RONC RT02 0750 3903, deschis la Banca Transilvania.

„Viata copiilor bolnavi de cancer din Ucraina continua sa fie in pericol chiar si dupa evacuarea din zona de razboi, atat timp cat sunt privati de asistenta specializata de care au nevoie. Preluarea lor neintarziata este o prioritate pentru care isi unesc eforturile institutiile europene si ONG-uri internationale, si la care contribuim si noi prin intermediul platformei Ukraine Child Cancer Help (UCCH). Platforma a fost dezvoltata impreuna cu Code for Romania pentru a ajuta orice copil ucrainean care se lupta cu cancerul. Pacientii vor avea acces facil, rapid si tintit la servicii medicale aici, in Romania. Asociatia noastra face asta in fiecare zi pentru copiii romani bolnavi de cancer, iar aceasta initiativa a venit ca o abordare fireasca in contextul actual”, a declarat Alina Patrahau, fondator al Asociatiei Daruieste Aripi.

Cazurile care vor fi semnalate asociatiei vor fi introduse in platforma www.ukrainechildcancerhelp.ro, operatorul care le preia completand un formular elaborat de specialisti in oncologia pediatrica. Pe baza informatiilor despre situatia medicala a copilului, acesta va fi repartizat in centrul care poate sa ii asigure terapia sau tipul de interventie de care are nevoie: chimioterapie, radioterapie, interventie chirurgicala, transplant etc. Situatia paturilor disponibile este actualizata zilnic, Asociatia Daruieste Aripi fiind implicata in comunicarea cu medicii din teritoriu, dar si in coordonarea voluntarilor si a intregii activitati a dispeceratului.

1000 de pacienti diagnosticati cu cancer, anual in Ucraina

SIOPE estimeaza ca in Ucraina sunt diagnosticati anual circa 1.000 de pacienti copii cu cancer, numarul celor care se afla in diferite etape ale tratamentului fiind mult mai mare. Numeroasele cazuri transferate deja in clinici din Europa au dus la necesitatea repartizarii lor intre tari si la aparitia unor mecanisme de coordonare internationala.

In calitate de punct national de contact al Child Cancer International – coordonatori ai ONG-urilor implicate, Asociatia Daruieste Aripi a participat inca de la inceput la demersurile internationale de organizare a ajutorului pentru acesti copii si familiile lor.

„Vom directiona copiii in functie de patologii, de tipul serviciilor necesare, de complexitatea cazurilor si, desigur, de disponibilitatea paturilor. Acest instrument ne ajuta sa gasim foarte repede locul potrivit pentru ingrijirea cazurilor si in acelasi timp ofera rezolvare si pentru problemele logistice si sociale cu care se confrunta aceste familii”, a declarat dr. Mihaela Bucurenci, coordonatorul acestui program din partea SROHP.

Utilizand platforma, SROHP raporteaza constant la nivel european disponibilitatea spitalelor din Romania pentru a prelua copii cu boli oncologice si tine legatura cu SIOPE si organizatiile internationale.

„Ne indreptam atentia spre una dintre cele mai vulnerabile categorii de refugiati ajunsi la granitele tarii noastre, in cazul carora buna organizare si actionarea rapida sunt critice. Solutia pentru copiii bolnavi de cancer este o dezvoltare fireasca in contextul platformei dedicate refugiatilor - dopomoha.ro. Dupa ce am construit «Un acoperis» si «Sprijin de Urgenta», continuam colaborarea cu societatea civila si cu autoritatile pentru un management mai bun al tuturor resurselor puse la dispozitia celor care au nevoie”, spune Bogdan Ivanel, Co-fondator si CEO Code for Romania.

Asociatia Daruieste Aripi este o organizatie non-profit a carei misiune este de a contribui la acele schimbari critice in sanatate si educatie care influenteaza in mod major viata copiilor din Romania si a familiilor lor.

Asociatia a reusit, in premiera in Romania, dezvoltarea la nivel national a Registrului Cancerului la Copil (RNCCR) in cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica, urmat de primul studiu de supravietuire in cancerul pediatric din tara noastra.

Daruieste Aripi a reconstruit si modernizat doua sectii unice din zona de sud-est a Romaniei: cea de Oncologie Pediatrica si cea de Terapie Intensiva Nou-Nascuti din cadrul Spitalului Judetean Constanta, si continua sa le sustina activitatea.

Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/  si https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi

Mai mult in Business, Responsabilitate Sociala, CSR,

 

 


PUBLICITATE: