Media Pro Publishing: 30 Mil. EUR in 2008, din care 40% Business Publishing
Miercuri, 06 Mai 2009
 ( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

“Business Magazin inseamna al treilea cel mai profitabil produs din portofoliul Publimedia, din 2006 si pana in anul 2008”, a afirmat pentru AdPlayers, Cosmina Noaghea – Publishing Director la Publimedia International, companie de publishing din grupul Media Pro care editeaza saptamanalul de business.

Potrivit executivului diviziei de publishing de la Media Pro, ponderea profitabilitatii saptamanalului de afaceri in totalul profitului adus de titlurile Publimedia s-a situat undeva intre 10% si 15%.

30 Mil. EUR - afacerea Diviziei de Publishing Media Pro

Pe langa Publimedia International,  care editeaza Business Magazin sau cotidianele Ziarul Financiar si ProSport, in aceeasi divizie de publishing Media Pro sunt incluse si companiile care scot zilnic pe piata Gandul (Crucisatorul), revistele Time Out si The One.

„Intreaga divizie de publishing s-a ridicat anul trecut la o cifra de afaceri de aproximativ 30 Mil. EUR”, a mai afirmat pentru AdPlayers, Cosmina Noaghea, despre divizia de publishing de la Media Pro, trust de media & entertainment care mai include televiziunile Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema, Sport.ro sau Pro TV International, Media Pro Pictures, Media Pro Studios, posturile de radio Pro FM, Info Pro, sau agentia de presa Mediafax.

Formata din Business Magazin si Ziarul Financiar, conform estimarilor Cosminei Noaghea, divizia de Business Publishing de la Media Pro reprezinta aproximativ 40% din afacerea presei scrise editata de trustul de media condus de Adrian Sarbu, si o pondere de 50% din profit.

Business Magazin: 85% venituri din publicitate

Desi este greu de vorbit despre o cifra de afaceri a fiecarui produs editat, avand in vedere ca saptamanalul de business este doar unul dintre titlurile Publimedia, afacerea Business Magazin rezultata din veniturile din circulatie si din publicitate au plasat publicatia in top 5 produse din portofoliul editorului, conform spuselor Cosminei Noaghea, potrivit careia publicitatea reprezinta, tot la nivelul anului precedent, aproximativ 85% din veniturile titlului de business.

Potrivit executivului Business Magazin, publicatia de afaceri vinde astazi saptamanal intre 9.000 si 10.000 de abonamente, iar la chioscuri intre 2.000 si 2.500 de exemplare, ceea ce aduce venituri din circulatie de la aproximativ 13.000 de exemplare vandute. Conform masuratorilor citate de Cosmina Noaghea, audienta publicatiei la ultimul val de date livrat ieri de SNA a fost de 87.000 de cititori, cu o evolutie constant pozitiva de aproximativ 17% la doua din cele mai recente valuri de masuratori.

Chiar daca nu a dezvaluit ponderea proiectelor speciale in economia presei scrise de la Media Pro - insertii in publicatii cataloage, suplimente, sau evenimente, „proiecte care nu au fost putine in 2008” - acestea au reprezentat aproximativ 10-15% din veniturile din advertising.

Criza

Vorbind despre influenta crizei in afacerea saptamanalului de afaceri, despre care unii editori aduc in discutie scderi de bugete de publicitate intre 30% si 70%, Noaghea nu ascunde ca si Business Magazin a resimtit-o. „Sigur ca am avut o scadere si la Business Magazin, insa nu este vorba de 70%. Probabil ca aceasta se situeaza undeva intre 25% si 30% - probabil ultima cifra este mai aproape de ultima cifra”.

Influenta crizei nu a dus si la schimbari in echipele din presa de business editata de trustul Media Pro. „Nu am operat schimbari la nivelul echipei. Produsele noastre de business sunt produse care s-au impus pe piata si care au rezistat in primul rand prin continut, si pe de alta parte echipele nu a fost niciodata supradimensionate, asa ca nu am avut de ce sa reducem numarul de oameni”.

Intrebata cum ar putea sa evolueze business-ul saptamanului de business in 2009, directoarea de publishing din grupul Media Pro spune ca Business Magazin ar putea aduce si un mic profit la sfarsitul lui 2009, daca lucrurile nu vor evolua in mai rau din cauza crizei.

Cele mai pesimiste scenarii Media Pro – scaderi ale pietei de 50%

Si Media Pro se asteapta ca publicitatea sa aduca evolutiii negative in toate categoriile afacerilor de presa scrsa. „Pe toate o sa fie o cadere de publicitate, singura intrebare este care va fi procentul pe diverse categorii”.

Media Pro are mai multe lanuri de lucru pe vreme de criza. „Cele mai pesimiste scenarii de lucru se situeaza in jurul scaderii cu 50% pe toata piata”, explica oficialul de business. „Asta nu inseamna ca daca toata piata scade in medie cu 50%, vom scadea si noi cu aceeasi pondere. Si asta pentru ca Publimedia are produse bune, conform datelor de tiraj si audienta, si nu datorita aprecierilor subiective”, motiveaza Noaghea propriul scenariu optimist al diviziei de publishing Media Pro. „Prin urmare, ne asteptam ca noi vom scadea mai putin, fata de medie”.

Campania Business Magazin 5 ani: Buget de 5 cifre in euro

Scaderile datorate crizei nu inseamna ca publicatiile nu isi fac publicitate. Proaspat intrat in campania aniversara „Business Magazin 5 ani”, bugetul saptamanalul de afaceri reprezinta doar o parte din cheltuielile de marketing ale diviziei de publishing din trustul condus de Adrian Sarbu.

Intrebata cat reprezinta bugetul campaniei, Cosmina Noaghea a evitat sa dezvaluie o cifra exacta dar a precizat ca putem vorbi de un buget cu 5 cifre (zeci de mii de euro). Chiar daca o parte dintre cheltuieli vor merge in trust, Noaghea precizeaza ca Business Magazin cumpara spoturile la posturile de televiziune din trustul Media Pro.  


PUBLICITATE: