Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor renunta la comisioanele de pana la 15% pentru industria artistica
Luni, 22 Februarie 2021

 

Credit: Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A)

Directorul general al O.R.D.A., Mario DE MEZZO, a solicitat organismelor de gestiune colectiva sa nu perceapa tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artisti din schema de ajutor de stat. Organismele au fost de acord sa renunte la comisioanele care pot ajunge si la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistica.

AdPlayers. info

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A) renunta la comisioanele de pana la 15% pentru industria artistica. Directorul general al O.R.D.A., Mario DE MEZZO, a solicitat organismelor de gestiune colectiva sa nu perceapa tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artisti din schema de ajutor de stat, anunta ORDA. Organismele au fost de acord sa renunte la comisioanele care pot ajunge si la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistica.

Pentru prima data, s-au asezat la aceeasi masa reprezentantii industriei artistice si organismele de gestiune colectiva, sub umbrela Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Joi 18 februarie 2021, a avut loc conferinta ,,Cesiune pe pasiune 5 – Schema de ajutor de stat”, organizata de O.R.D.A. si MUZE – Asociatia pentru Teatru, Film, Muzica si Dans.

Scopul principal al conferintei a fost constientizarea nevoilor industriei artistice, care a fost puternic afectata in ultimul an de masurile impuse in contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Sectorul cultural a solicitat implementarea unor masuri prin care artistii sa devina beneficiarii reali ai schemei de ajutor de stat.

O.R.D.A. si MUZE au creat contextul prin care institutiile de stat finantatoare, artistii si organismele de gestiune colectiva sa gaseasca cea mai eficienta metoda pentru ca ajutoarele de stat sa ajunga la categorii cat mai largi de beneficiari, atat organizatori de evenimente, precum si artisti independenti.

,,Rugamintea mea pentru organismele de gestionare colectiva este ca acesti bani specific, care vin pentru artisti, sa fie distribuiti fara a se percepe niciun comision de administrare, astfel incat la artisti sa ajunga cat mai multi bani” a spus Mario DE MEZZO, directorul general al O.R.D.A.

,,Inteleg ca este un efort, dar daca spunem ca artistul este preocuparea noastra si vorbim de solidaritate, fiecare dintre noi ar trebui sa contribuie in acest proiect cu ceea ce poate, astfel incat artistii sa beneficieze de o suma cat mai mare. (...) Eu voi continua sa fiu un partener al industriei, al artistilor, al organismelor de gestiune colectiva, un mediator, un sustinator in raport cu alte institutii. Niciodata sa nu ezitati sa veniti cu intrebari catre mine, catre O.R.D.A. Intotdeauna vom fi acolo sa raspundem.” A adaugat oficialul ORDA.

,, La initiativa O.R.D.A., toti artistii si autorii din Romania s-au unit, prin reprezentantii lor, pentru a sustine singura propunere care ii vizeaza in ceea ce priveste schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Este prima oara cand organismele de gestiune colectiva isi unesc fortele cu O.R.D.A., o institutie guvernamentala, in sprijinul direct al artistilor. (...) Simularile prezentate de organismele de gestiune colectiva vizeaza un numar de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, desi in luna noiembrie niciunul dintre acestia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor si drepturi conexe a fost adusa in atentia presedintelui Romaniei, a premierului, vicepremierilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene si, mai ales, Ministerului Culturii si U.M.P.” – Razvan AILENEI, presedintele MUZE.

Mai mult in Eveniment, CSR, Responsabilitate Sociala, Entertainment


PUBLICITATE: