Raport ERSTE GROUP. Fondul de redresare al UE ar urma sa consolideze cresterea economica a ECE, inclusiv Romania
Luni, 02 August 2021

 

Credit. Comisia Europeana (link), Erste Group Research

Pachetele de stimulare economica din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economica, stimuland considerabil cresterea economica, mai cu seama incepand cu 2022. Aceste pachete implica fonduri pentru tarile ECE reprezentand intre 3,3% (Republica Ceha) si 13,4% (Romania) din nivelul PIB al respectivelor tari la nivelul anului 2020.

AdPlayers. info

Crestere estimata a economiilor din ECE intre 3,7% si 6,9% in 2021. Fondul de redresare al UE ar putea genera crestere economica suplimentara intre 0,7% si 2,9% in 2026. Perspective Erste Group: profituri preconizate semnificativ mai mari la nivelul intregului an 2021

Cu toate ca infectiile cu COVID-19 sunt din nou in crestere din cauza variantei Delta, ratele mai mari de vaccinare ofera motive de optimism in ceea ce priveste continuarea redresarii economice arata un raport Erste Group, dat pubicitatii pe 30 iulie 2021.

Potrivit raportului, economiile europene cresc din nou, iar fondul de redresare al UE alimenteaza si mai mult prognozele pozitive.

„Economiile din Europa Centrala si de Est au performat bine in timpul crizei. Indicatorii arata clar acum o redresare economica mai dinamica chiar in estul Uniunii Europene decat in Europa de Vest. Sunt convins ca Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar cresterii economice in urmatorii ani. Desigur, ramane de vazut cum va evolua pandemia”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

REZILIENTA PUTERNICA A ECONOMIILOR DUCE LA IMBUNATATIREA PREVIZIUNILOR

Pietele de baza ale Grupului Erste si-au dovedit rezilienta pe parcursul anului de criza 2020. Economiile Europei Centrale si de Est (ECE) si cea a Austriei s-au dovedit rezistente la impactul restrictiilor impuse de pandemia de Covid si in primul trimestru al anului 2021. Desi masurile de carantina au afectat considerabil serviciile si comertul, sectorul productiei - care in mod traditional joaca un rol cheie in regiunea ECE - a fost per ansamblu mult mai putin afectat.

Increderea in regiune se reflecta, de asemenea, si in evolutia pietelor sale bursiere: in prima jumatate a anului, capitalizarea de piata a principalilor indici ECE a crescut cu 17,6% ca medie ponderata. In al doilea trimestru al acestui an, Erste Group si-a revizuit in crestere previziunile privind avansul anual al PIB-ului pentru toate pietele sale. Specialistii in cercetare macroeconomica ai grupului bancar se asteapta acum ca majoritatea economiilor din regiunea ECE sa inregistreze in 2021 o crestere peste media zonei euro (+ 4,4%).

Crestere PIB


FONDUL DE REDRESARE AL UE - IMPULS SUPLIMENTAR PENTRU REVENIREA ECONOMICA

Pachetele de stimulare economica din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economica, stimuland considerabil cresterea economica, mai cu seama incepand cu 2022. Aceste pachete implica fonduri pentru tarile ECE reprezentand intre 3,3% (Republica Ceha) si 13,4% (Romania) din nivelul PIB al respectivelor tari la nivelul anului 2020.

Asteptarile clare in ceea ce priveste cresterea depind de utilizarea acestor fonduri: estimarile actuale sugereaza ca granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora in 2026 intre 1,2% (Republica Ceha) si 2,9% (Romania).

Deoarece statele membre ale UE pun in aplicare planurile Fondului de redresare al UE in acelasi timp, „efectele de propagare” transfrontaliere asigura o contributie suplimentara la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativa a acestui efect.

REFORMELE STRUCTURALE DAU MOTIVE SUPLIMENTARE DE OPTIMISM

Aceste prognoze nu iau inca in calcul contributiile pozitive suplimentare la performanta economica pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potentiale, in special in domeniile sustenabilitatii si digitalizarii. O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de conditii si rezultate de referinta privind aceste domenii.

In urmatorii ani se va inregistra per ansamblu o crestere a investitiilor in digitalizare si sustenabilitate. Prin urmare, e de asteptat ca volumele mari de finantare alocate acestor doua domenii sa fie intens solicitate, atragand si investitii private suplimentare si cofinantare la nivel corporativ. In plus, reformele structurale creeaza premise pentru cresterea competitivitatii si productivitatii, oferind economiilor din regiune sansa de a genera mai multa valoare adaugata.

PERSPECTIVELE GRUPULUI PENTRU 2021: CRESTEREA CREDITARII SI PROFITURI MAI MARI

Perspectivele pozitive privind evolutia contextului macroeconomic din regiune ofera Erste Group motive de optimism. Grupul bancar se asteapta ca la nivelul intregului an costurile de risc sa nu depaseasca 30 de puncte de baza, creditarea neta sa inregistreze o crestere de o singura cifra in zona de mijloc a intervalului, iar venitul operational sa creasca in continuare.

In pofida ratelor negative ale dobanzii din zona euro, banca se asteapta la o usoara crestere a venitului net din dobanzi, precum si la o crestere de o singura cifra in zona superioara a intervalului in cazul celei de-a doua componente importante a veniturilor, venitul net din taxe si comisioane. O influenta pozitiva ar trebui sa aiba in continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piata de capital, brokerajul de asigurari si redresarea activitatii de plati.

Mai mult in Business, Rapoarte, AdPlayersREPORT


PUBLICITATE: