Ghinea a semnat pe 59 mln. EUR in instrumente financiare pentru IMM-uri
Marti, 20 Septembrie 2016


Ministerul Fondurilor Europene (MFE) si Fondul European de Investitii (FEI) au semnat astazi Acordul de Finantare pentru crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate.

adplayers.info

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) si Fondul European de Investitii (FEI) au semnat astazi Acordul de Finantare pentru crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate, destinat imbunatatirii accesului la finantare sub forma de capital de risc si credite pentru firmele inovative din Romania.

Instrumentele financiare din cadrul Programului Operational Competitivitate (POC), in valoare de 59,3 milioane euro, raspund nevoii de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) care se confrunta cu un risc crescut de creditare atunci cand apeleaza la credite bancare.

Solutiile oferite de Fondul-de-fonduri sunt fondurile de investitii pentru antreprenoriat (40 milioane euro) si instrumentul de creditare cu dobanda subventionata si partajarea riscului (19,3 milioane euro), disponibile prin intermediul unor institutii financiare.

"Pregatirea instrumentelor financiare pentru competitivitate reprezinta un pas important pentru viitor. Trebuie sa ne gandim inca de pe acum la trecerea la urmatoarea etapa, in care fondurile UE vor reprezenta mai mult instrumente financiare decat granturi.”, a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

„Implementarea cu succes a initiativei JEREMIE a incurajat continuarea parteneriatului nostru cu Guvernul Romaniei pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Pe baza realizarilor din trecut, trecem acum la largirea gamei de instrumente de finantare, oferind si ideilor de afaceri suportul necesar pentru a creste si a inova.” a declarat Piotr STOLOWSKI, Director pentru Europa Centrala si de Est la Fondul European de Investitii.

Semnarea Acordului constituie o continuare fireasca a succesului inregistrat in implementarea initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), cu finantare din POS CCE 2007-2013, prin care au fost create trei instrumente financiare (garantie de portofoliu, credite cu dobanda subventionata si partajarea riscului, capital de risc). Prin bugetul JEREMIE de 225 milioane euro s-au acordat pana in prezent 6.000 de credite si investitii pentru IMM in valoare totala de 600 milioane euro.

Fondul European de Investitii

Fondul European de Investitii (FEI) face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa este sa sprijine microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii prin imbunatatirea accesului acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, garantii si microfinantare care se adreseaza in mod specific acestui segment de piata. Astfel, FEI contribuie la indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de a sprijini inovarea, cercetarea si dezvoltarea, antreprenoriatul si crearea de locuri de munca.

Programul Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) sustine investitii menite sa raspunda nevoilor si provocarilor legate de nivelul redus al competitivitatii economice, in special in ceea ce priveste sprijinul pentru cercetare, dezvoltare si inovare si infrastructura TIC, pozitionandu‐se ca un factor de natura sa antreneze crestere si sustenabilitate.

POC beneficiaza de o alocare totala de 1.582.770.847 de euro, din care pentru Axa Prioritara 1. — Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor sunt alocati 952.571.099 euro si pentru Axa Prioritara 2. — Tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva sunt alocati 630.199.748 euro.

Mai mult in Business, Fonduri Europene,


PUBLICITATE: