BRANDING AdPlayersREPORT 2009: Raportul Agentiilor de Branding
Joi, 08 Octombrie 2009


BRANDING AdPlayersREPORT 2009 -
Raportul Companiilor de Branding si Dezvoltare de Produs

Companii / cifre de afaceri in 2008 (Mii EUR) si evolutie fata de 2007
sursa: Ministerul Finantelor Publice, prelucrare AdPlayersREPORT la cursul de 3,7 lei/eur (2008), 3,37 lei/eur (2007)

BRAND TAILORS S.R.L.: 606,4 Mii EUR

BRANDIENT CONSULT S.R.L.   999,5 Mii EUR

BRANZAS DESIGN S.R.L. (CLUJ): 220,4 Mii EUR

GRAPEFRUIT S.R.L. (IASI): 660,5 Mii EUR


( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

BRANDING AdPlayersREPORT 2009 reuneste patru dintre cele mai cunoscute firme de branding si dezvoltare de produs de pe piata de marketing si comunicare din Romania. Cu cifre de afaceri insumate la 2,5 Milioane EUR, Brandient, Brand Tailors, Grapefruit (Iasi) si Branzas Design (Cluj) sunt foarte departe de a reprezenta intregul business de profil. in plus, merita de urmarit si jucatorii noi intrati pe piata din 2009. Este si cazul echipei de consultanti de la Patres - compania de branding si dezvoltare de produs construita sub umbrela grupului multinational de companii independente IMSG. 

Chiar daca in 2009 numele raportului este mai "gros" decat raportul in sine, speram ca in 2010 numarul de intrari sa fie ceva mai mare. Cum investitorii in marketing si comunicare nu au alergat prea tare dupa companii specializate in acest domeniu, agentia de publicitate a fost si ramane de departe unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de servicii, daca nu cumva cel mai mare. Cele mai multe companii de advertising full service (sau publicitate integrata) livreaza servicii de branding si dezvoltare de produs, dupa binecunoscuta regula a pietei – toate serviciile de marketing si comunicare -  de la pixuri si promotionale la servicii de media - totul, intr-o singura agentie. 

Daca piata agentiilor de profil este apreciata la 4-5 Milioane EUR, proiectele de branding ar putea depasi anual peste 10 milioane EUR. Intr-o analiza AdPlayers, sefa unei companii specializate aprecia dealtfel ca jumatate din serviciile de branding sunt facturate in agentiile de publicitate, iar in portofoliul companiilor specializate ramane doar cealalta jumatate.

Cei patru jucatori din BRANDING AdPlayersREPORT 2009 au inregistrat anul trecut, per total, o crestere de business de 25%. Brand Tailors a avut in 2008 o cifra de afaceri de 606 Mii EUR, iar Grapefruit 660 mii EUR, si cresteri de 24% respectiv 31% comparativ cu anul 2007. Brandient a inregistrat aproape 1 Milion de EUR (999 Mii EUR) si tot o evolutie pozitiva a business-ului de la un an la altul, cu 27%. Consultantii de la Branzas au avut in 2008 doar 220 mii EUR, si spre deosebire de ceilalti trei, o cifra de afaceri in minus cu 38% in comparatie cu 2007. Clasamentele sunt de prisos, cat timp nu includ si serviciile de branding dezvoltate in agentiile de publicitate, volume care ar putea fi de acelasi ordin de marime cu cele derulate de jucatorii listati in raport.

BRANDING AdPlayersREPORT 2009 este parte din AdPlayersREPORT 2009, seria de rapoarte speciale privind principalii jucatori si cifrele de afaceri pe diverse expertize in industria de  marketing si comunicare.


PUBLICITATE: