AdPlayersOUTLOOK 2009, Claudia Chirilescu, Spoon Media
Marti, 05 Ianuarie 2010



Estimari Spoon Media privind evolutia investitiilor in media din 2008 in 2009, pentru AdPlayersOUTLOOK 2009:
TV: de la 340 la 272 Mil. EUR
RADIO: de la 30 la 19,5 Mil. EUR
OOH: de la 65 la 39 Mil. EUR
PRINT: de la 75 la 37,5 Mil. EUR
INTERNET: de la 15 la 12,8 Mil. EUR
CINEMA: de la 0,5 la 0,2 Mil. EUR
ALTELE: de la 4,5 la 2 Mil. EUR

(AdPlayers.ro, Iulian Toma) 

AdPlayersOUTLOOK 2009, cu Claudia Chirilescu (foto), General Manager, Spoon Media:

„Piata de media, stim cu totii, a scazut, dar mai important este procentul mare cu care aceasta a evoluat negativ. Unii analisti economici estimau la inceput de an ca, pentru fiecare procent de scadere din PIB, piata de publicitate va scadea de trei ori mai mult. Astfel, daca previziunile de la inceputul anului 2009 faceau trimitere la o scadere a pietei de media de aproximativ 25%, estimari recente privind evolutia negativa sunt de aproximativ 40%.


Noi am scazut aproape de acest procent, si probabil ca vom inchide anul cu un minus 35-38% fata de cifra de afaceri din 2008. Cred totusi ca 2009 versus 2008 este, hai sa nu spunem o raportare neaparat fortata, ci una limitativa, avand in vedere ca vorbim despre o comparatie cu o perioada de apogeu economic in Romania.

Dealtfel, si foarte multi oameni de business recunosc ca ani cum sunt cei din 2007 si 2008 au fost ani cu un climat economic foarte favorabil economic, atat din punct de vedere al investitiilor cat si al puterii de cumparare si al dorintei de consum din partea cumparatorilor. Toate acestea bineinteles ca au favorizat si o piata de comunicare pe masura. Acesta este motivul pentru care cred ca o comparatie a anului 2009 cu 2008 nu poate fi una foarte acurata.

Ca manager de agentie de media, eu, cel putin, pot sa spun ca nici nu imi mai aduc aminte de primele 8 luni din 2008, atunci cand, proaspat revenita din concediu, la sfarsitul lunii august, constatam cu surpriza ca aproape toate planurile de media pe care le facusem clientilor nostri incepand din septembrie si pana la sfarsitul anului, nu au mai ramas in picioare, din cauza crizei.

Practic, la noi, la Spoon, criza s-a simtit incepand din septembrie 2008. Timp de un an si patru luni, cel putin pentru mine ca manager, a a insemnat o perioada de challenge profesional cu noua realitate, cand cred ca am acumulat o buna experienta de a lucra pentru clienti intr-o piata extrem de dificila.

Tot la capitolul „efectele crizei” cred ca avem responsabilitatea de a pastra cateva principii de business, fara de care nu putem lucra si supravietui in conditii dificile. Exista, din fericire, si o parte buna a crizei. Suntem mai pregatiti si am invatat sa jucam in conditii grele, si nu dupa cele de cresteri economice.

2010?

„Va fi un an cel putin la fel de dificil cu anul trecut. In lipsa cresterii consumului, cred ca o parte din bugete se vor reduce, si ca piata va scadea. Parte din aceasta scadere va datora reducerii bugetelor, iar alta parte unor „saving-uri” ale clientilor cu furnizorii de media. Exista deja strategii de vanzari ale unor canale media care si-au anuntat preturi mai adaptate noilor conditiilor economice, ca sa nu le spunem mai mici, comparativ cu 2009." 

In discutie cu cativa jucatorii de pe piata din Romania, AdPlayersOUTLOOK 2009 isi propune sa afle pe intreg parcursul lunii ianuarie 2010, cat mai multe despre cum a evoluat industria de marketing si comunicare in anul 2009. Departe de a surprinde toate tendintele anului trecut, seria de articole sub titlul AdPlayersOUTLOOK asteapta si feedback-ul cititorilor, pe adresa de e-mail din subsol, sau la info[at]adplayers.ro


PUBLICITATE: