Securitatea cibernetica readusa in atentia jurnalistilor de catre CERT RO impreuna cu Agerpres
Marti, 09 Octombrie 2018

Iulian Alecu, directorul general adjunct, CERT-RO Credit: Agerpres

In cadrul cursului, participantilor li s-au prezentat notiuni si exemple legate de atacurile cibernetice. In contextul in care, anul trecut, in Romania, au avut loc in jur de 140 de milioane de alerte, jurnalistilor li s-au prezentat riscurile incidentelor de securitate cibernetica si urmarilor acestora

adplayers.info

Vineri, 5 octombrie, s-a incheiat Cursul de securitate cibernetica pentru jurnalisti, organizat de catre Agentia Nationala de Presa si Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, pentru al treilea an consecutiv, derulat pe parcursul a doua zile, anunta reprezentantii de comunicare ai Agerpres.

In cadrul cursului, participantilor li s-au prezentat notiuni si exemple legate de atacurile cibernetice. In contextul in care, anul trecut, in Romania, au avut loc in jur de 140 de milioane de alerte, jurnalistilor li s-au prezentat riscurile incidentelor de securitate cibernetica si urmarilor acestora. Exemplele concrete i-au facut sa inteleaga, si mai bine, cum, cel mai probabil, fara sa fie macar constienti, ei pot deveni o “poarta” pentru un atac, care poate fi chiar statal.

De asemenea, au fost expuse atacurile de tip Ransomware si Spearphishing si riscul pe care il prezinta vulnerabilitatile provenite de pe retelele de socializare. O alta tema actuala de discutie a tinut de reglementarile GDPR, care au avut un mare impact pentru jurnalisti.

Printre trainerii care au tinut cursul s-au aflat si Catalin Arama (director general), Daniel Ionita (director Directia Analize, Politici si Cooperare), Iulian Alecu (directorul general adjunct). Pe langa notiunile teoretice si exemplele aplicate, acestia au marturisit si faptul ca, in plan european, CERT RO este bine vazut, considerat unul dintre Centrele mature, privind nivelul de securitate cibernetica. De asemenea, ei au declarat si faptul ca, potrivit strategiilor de la nivel national si european, se urmareste digitalizarea Europei si dezvoltarea infrastructurilor digitale.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO este o institutie publica, avand ca atributii prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidente ce afecteaza infrastructurile cibernetice care asigura functionalitati de utilitate publica sau servicii ale societatii informationale. CERT-RO are ca obiectiv general dezvoltarea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice. Detalii pe www.cert.ro.

Fondată in 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a Romaniei. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre Romania, in exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neintreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Mai mult in Media, Management


PUBLICITATE: