SOV Stenograma: "Nu sunteti liberi, nene. Va convine, lucrati, nu va convine, plecati, ce mare cacat!"
Marti, 19 Octombrie 2010

 (AdPlayers, Iulian Toma)

Dupa stenogramele PSD publicate in ziarul condus in urma cu cativa ani de Cornel Nistorescu, Evenimentul Zilei de ieri a dat publicitatii astazi o SOV Stenograma, un document in care nu mai este atacata puterea politica ci puterea patronului televiziunii, a ziarului, si prin extrapolare a mediei manat de interese de business.

„S. O. VINTU: Nu sunteti liberi, nene. Va convine, lucrati, nu va convine, plecati, ce mare cacat!

S. TOADER: Exact asta vroiam sa-ti spun, cand ma intorc acolo, la butoane, asta trebuie sa le spun oamenilor, pentru ca mi-ai cerut sa fac asta, asta fac, sa-mi bag p... daca nu. Intr-adevar, daca ai nevoie de asta, iti garantez, o sa fie o constructie beton,  foarte eficienta.

S. O. VINTU: Da, batrane, de asta am nevoie, de o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care este supusa. Nimic altceva. Asta incerc... In sfarsit, ne-am clarificat! Dar asta trebuie comunicat in clar, care vrei ramai, care vrei, pleci. Eu nu vreau sa manipulez, sa prostesc pe nimeni, eu sunt foarte corect. In general, cu oamenii sunt corect”

Ce altceva poate fi mai urat de poporul cititor sau telespectatorul de media pe "praful" acesta, decat omul care alearga dupa capatuire calcand totul in picioare. Ceea ce este poate si mai interesant este ca si SOV si politicienii declara, si poate chiar cred sinceri, ca sunt in slujba cetateanului. Daca povestea SOV sta aidoma stenogramei publicate in evz, patronul de media vede in interesul cetateanului o congruenta cu interesele de business, la fel cum crede si politicianul.

Daca dialogul cu Doru Buscu este conform cu discutia reala, intr-un alt pasaj S.O. Vintu afirma : „Academia Catavencu, care este singura expresie in print pe care am pastrat-o, trebuie sa inteleaga ca este acolo pentru doua lucruri: sa raspunda intereselor cetatenilor si in primul rand interesele patronatului”.

Dat fiind interesul audientei ziarelor pentru stenograme, merita trase niste concluzii pe diferenta de public tinta comparativ cu cel al stenogramelor PSD. Astfel, daca in stenogramele politice din trecut cei aflati in vizor erau politicienii, in 2010 lunetistul si-a schimbat tinta. Acum poporul are in fata o "media stenograma" cu o problema legata de credibilitatea unor patroni de mari trusturi de media, si totodata o noua intrebare legata de ce-i mana pe ei in lupta.

Sa fie oare interesele cetaneanului, cititor, intotdeauna aceleasi cu interesele mediei? Poate ca nu. Dar in mod cert atat cititorii cat si patronii de media isi merita soarta de la cei care au beneficiat direct de pe urma prestatiei media. Iar acestia nu sunt nicidecum cei pagubitii FNI, ci tot politicienii care si-au schimbat spectaculos pozitia in sondaje de pe o zi pe alta, venind la putere. Si asta indiferent daca vorbim de grupuri de media care si-au facut cunoscute simpatiile politice si au fost anexate puterii, sau nu. Poporul? –25% la salariu si concedieri in masa si +24% la TVA la paine intr-o economie amanetata pe viitor la conditiile puse de creditele FMI. Cu siguranta din cauza crizei.

In incheiere, daca textul stenogramei este adevarat, cuvantul patronului „luminat” despre ce si cat i se rupe cand media nu raspunde la comenzi, intr-un dialog cu Doru Buscu, directorul Academia Catavencu:

„S. O. VINTU: Doruletu’, e in firescul lor povestea asta, dar nu mai vreau de acuma sa-mi spui ca nu ai putut sa strunesti organizatia, ca nu stii cine ce a zis, ca nu ai putut sa-l tii pe ala sa nu faca scandal. Ma doare in p...a, il dai afara. In momentul in care unul isi permite sa incalce strategia grupului de presa Realitatea Catavencu, ala pleaca acasa fara niciun fel de alta dispensa, de interventii, de rugaminti, de stai, domnule, ca se potoleste... mi se rupe p...a!”

SOV Stenograma subliniaza si poate si una dintre cele mai interesante preocupari ale mediei din ultima vreme. Media insasi, dar nu in sensul ajutorului ci al eliminarii concurentei de la masa publicitatii. Chiar daca scandalul FNI nu ii face sa isi arunce un colac de salvare unul altuia, pentru ca vremurile nu sunt deloc dintre cele mai favorabile presei, toata lumea baga la fund pe toata lumea. Intr-o piata in care fiecare isi strange de gat concurentul care indrazneste sa se aseze la masa tot mai putinilor bani din publicitate, povestea cucului care isi arunca fratii din cuib pentru a supravietui este poate cea mai buna strategie.

Stenograma (in)completa, dar 100% in evz.

 
Mai mult in Media, Presa Scrisa


PUBLICITATE: