Premiera TVR 1: Romani care au schimbat lumea, in serial. Ana Aslan, reconstituire.
Vineri, 05 Octombrie 2018

Credit: TVR 1

Postul public programeaza din 5 octombrie o serie de 20 de filme documentare-portret despre geniile care au asezat Romania pe harta lumii

adplayers.info

TVR 1 lanseaza din 5 octombrie proiectul „Romani care au schimbat lumea”, o serie de 20 de filme documentare, portrete ale unor figuri de romani care au influentat lumea in care traim.

In 2018, Televiziunea Romana continua realizarea si difuzarea proiectului editorial prin care sarbatoreste cel mai important eveniment din istoria Romaniei moderne, Centenarul Marii Uniri. Astfel, in fiecare vineri, de la ora 23.20, TVR 1 prezinta portretele a 20 de personalitati ale Romaniei care, cu inteligenta si creativitate, au reusit sa aduca schimbari majore pe plan national, dar mai ales international.

Printre geniile romanesti care au asezat tara noastra pe harta lumii si ale caror portrete le vom putea vedea la TVR 1 se numara: Ana Aslan, Regina Maria, Anghel Saligny, Regele Mihai, Elie Wiesel, Emil Palade, Henri Coanda, Victor Babes, Emil Racovita, Tristan Tzara, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Petrache Poenaru, Constantin Brancusi, Ion Cantacuzino, Traian Vuia, Hermann Oberth, Nicolae Titulescu, Elisa Leonida Zamfirescu.

Cele mai „frumoase” minti ale Romaniei vor fi prezentate telespectatorilor din perspectiva  drumului urmat si a schimbarilor pe care le-au adus intregii lumi. Realizatorii documentarelor au apelat pentru reconstituirea povestilor de viata ale personalitatilor aminintite la martori ai evenimentelor, la urmasii acestora, la filmari realizate in casele memoriale si ale obiectelor (personale, manuscrise, fotografii etc.) care le-au apartinut. Atunci cand imaginile sau alte documente de arhiva au lipsit, realizatorii au filmat o serie de scene cu actori si/sau figuratie speciala.

Seria debuteaza la TVR 1 cu portretul medicului roman specialist in gerontologie Ana Aslan, urmat apoi de cel al unuia dintre intemeietorii ingineriei romanesti, Anghel Saligny.

O femeie a creat un imperiu si a inventat gerontologia sociala. Tot ea a transformat Romania comunista a anilor ’60-‘70, in cel mai cunoscut pol al elegantei si mondenitatii. Tratamentul cu Gerovital H3, dorit de cele mai faimoase personalitati ale lumii, ajunsese sa intreaca, in ce priveste profitul, fabrica Dacia Pitesti. Numele Ana Aslan a devenit atunci mai cunoscut decat cel al sotilor Ceausescu.

Pe tot parcursul anului, Televiziunea Romana sarbatoreste cel mai important eveniment din istoria Romaniei moderne, Centenarul Marii Uniri, printr-un amplu proiect editorial. TVR realizeaza si difuzeaza pe toate posturile sale emisiuni speciale, transmisiuni in direct, documentare, filme artistice si campanii sustinute de Stirile TVR.

Mai mult in Media, TV


PUBLICITATE: