Festivalul International George Enescu - Gala de deschidere si concerte exceptionale, in direct la TVR! Programul pana la 26 septembrie.
Luni, 30 August 2021


Credit. Festivalul International George Enescu 

Sustinut de 4700 de artisti straini si romani, pe o durata record de patru saptamani, Festivalul International George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrari enesciene din istoria sa, interpretate de artisti si orchestre internationale - 42 la numar, inclusiv cele cinci simfonii. In calitate de coproducator si official broadcaster al Festivalului International George Enescu, Televiziunea Romana preia toate evenimentele prezentate de Festivalul International George Enescu. Transmisiuni in direct de la Sala Palatului si Ateneul Roman, iar pana in luna decembrie a anului curent, va programa pe TVR 3, postul sau cultural, concertele si interviurile in exclusivitate inregistrate in „luna Enescu”.

AdPlayers. info

La 140 de ani de la nasterea lui George Enescu si la a 25-a editie a Festivalului, Televiziunea Romana va reflecta pe posturile sale, dar si in mediul online, cele 30 de zile de festival, cu peste 70 de evenimente transmise in direct sau inregistrate, stiri, reportaje, interviuri live si interviuri in exclusivitate, anunta televiziunea publica.

Cu un program artistic exceptional, sustinut de 4700 de artisti straini si romani, pe o durata record de patru saptamani, Festivalul International George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrari enesciene din istoria sa, interpretate de artisti si orchestre internationale – 42 la numar, inclusiv cele cinci simfonii.

In calitate de coproducator si official broadcaster al Festivalului International George Enescu, Televiziunea Romana preia toate evenimentele prezentate de Festivalul International George Enescu. Astfel, pe durata prestigiosului eveniment, TVR va asigura pentru melomani si pentru publicul larg o serie de transmisiuni in direct de la Sala Palatului si Ateneul Roman, iar in perioada urmatoare, pana in luna decembrie a anului curent, va programa pe TVR 3, postul sau cultural, concertele si interviurile in exclusivitate inregistrate in „luna Enescu”.

Gala de deschidere a debutat in direct la TVR 1, TVR 3, TVRi si TVR Moldova

A 25-a editie a Festivalului International George Enescu a debutat sambata, 28 august, la ora 19.30, in direct la TVR 1, TVR 3, TVR International si TVR Moldova. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta in Gala de Deschidere a Festivalului, sub bagheta dirijorului Paavo Järvi si cu Sarah Nemtanu - prim violonist al orchestrei. Prezentatorul galei de deschidere va fi jurnalistul TVR Marius Constantinescu.

Alaturi de el, jurnalistul Catalin Sava a oferit, in pauza Concertului de deschidere, un interviu live, in exclusivitate, cu Mihai Constantinescu, directorul Festivalului. Comentarii si informatii interesante din culisele festivalului si nu numai vor aduce, de-a lungul intregului eveniment de prestigiu, jurnalistii TVR Valentina Baintan, Marius Constantinescu, Claudia Spatarescu, Claudia Robu, Luminita Velciu si Catalin Sava.

 

Rapsodia nr. 2 de George Enescu va rasuna si in acest an, in mod traditional, in deschiderea Festivalului. Programul galei de deschidere continua cu Concertul in Re minor pentru vioara si orchestra op. 47, de Jean Sibelius, o compozitie epica, atmosferica, profund evocatoare a naturii si a sensibilitatii scandinave. Solista va fi Hilary Hahn - violonista detinatoare a nu mai putin de trei premii Grammy, recunoscuta pentru virtuozitatea si interpretarile exuberante. Simfonia nr. 2 in Mi Minor op. 27, de Serghei Rahmaninov, va inchide o seara memorabila, cu interpreti de valoare. Dar este doar inceputul unei povesti care se scrie timp de o luna: aceea a editiei jubiliare a Festivalului International George Enescu.

 

Orchestre si artisti de talie mondiala pe scena Festivalului Intenational George Enescu

Pe langa Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor sustine concertele programate in Festival: Orchestra si Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului sau dirijor, Lahav Shani; Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de noul ei director, Cristian Macelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special si cu un dirijor care vine pentru prima data in Romania, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor si solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiti pentru cele doua concerte sustinute – Daniel Harding si Alan Gilbert.

Artisti de talie modiala vor urca pe scena Festivalului Intenational George Enescu. Printre acestia, solisti cunoscuti: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americana Alisa Weilerstein, care vine pentru prima data in Romania, impreuna cu orchestra sa de camera The Trondheim Soloists; Fratii Renaud Capuçon (vioara) si Gautier Capuçon (violoncel); violonistii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato si soprana Sonya Yoncheva. Si la pian sunt anuntati artisti de prestigiu, care au mai onorat cu prezenta lor Festivalul International George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.

Doua lucrari cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul sau din filmul lui Franco Zeffirelli, “Jesus of Nazareth” – 1977) va fi naratorul in „Oedipus Rex”, de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev si in Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijata de Gabriel Bebeselea.

„Va fi un adevarat rasfat muzical, pe care Televiziunea Romana il va oferi telespectatorilor sai. Vom putea gusta impreuna, din nou, din acea atmosfera cu totul aparte, specifica salilor de concert, vom respira cu nesat emotiile si trairile artistilor prezenti in festival, iar inimile tuturor vor bate la unison. Pentru ca Festivalul Enescu nu inseamna numai iubirea pentru muzica si frumos, ci si pasiune, determinare si inalta performanta. Pentru ca este, cu toata puterea cuvintelor, O poveste din iubire”, a declarat producatorul Festivalului Enescu din partea TVR, Valentina Baintan.

 

 

Programul evenimentelor transmise live de TVR de la Ateneul Roman si Sala Palatului:

 

Sambata, 28.08 -  LIVE TVR 1, TVR 3, TVR International, TVR Moldova

Ora 19.30, de la Sala Palatului

ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU

PAAVO JÄRVI, dirijor

HILARY HAHN, vioara

SARAH NEMTANU, concertmaistru

In program: George Enescu - Rapsodia romana in re major op. 11 nr. 2

Jean Sibelius - Concertul in re minor pentru vioara si orchestra op. 47

Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2 in mi minor op. 27

 

 

Duminica, 29.08  –  LIVE TVR 3

 

Ora 19.30, de la Sala Palatului

ORCHESTRA SIMFONICA DIN LONDRA

CORUL ACADEMIC RADIO

Sir SIMON RATTLE - dirijor

CIPRIAN TUTU - dirijorul corului

In program: George Enescu - Isis

Igor Stravinski - Simfonia in 3 miscari

Igor Stravinski - Simfonia in do major

George Enescu - Rapsodia romana in la major op. 11 nr. 1

 

 

Duminica, 5.09 – LIVE TVR 3

 

19.30, de la Sala Palatului

PHILHARMONIA LONDON

CORUL ACADEMIC RADIO

CIPRIAN TUTU - dirijorul corului

CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMANE - dirijor cor: RAZVAN RADOS

JOSÉ CURA - compozitor si dirijor

In program: José Cura - Modus (Kyrie din Recviemul argentinian)

José Cura - Te Deum dedicat aniversarii celei de-a 25-a editii a Festivalului (prima auditie) pentru solista, cor si cor de copii

POLINA PASZTIRCSÁK, soprana

José Cura - Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater)

            ELISA BALBO Maria (soprana)

RAMÓN VARGAS Cristo (tenor)

ROXANA CONSTANTINESCU - Magdalena (alto)

MARIUS VLAD BUDOIU - Iuda, Tribunos, Ioannes (tenor)

NICOLAS TESTÉ - Vox Creaturæ, Caiphas, Pilatus (bas)

 

 

Luni, 06.09 - LIVE TVR 3

 

Ora 16.30, de la Ateneul Roman

ORCHESTRA DE CAMERA DIN BASEL

ÁDÁM FISCHER - dirijor

ALEXANDRA DARIESCU - pian

In program: Clara Schumann - Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 7

Felix Mendelssohn - Simfonia nr. 3 in la minor op. 56, Scotiana

 

 

Joi,  09.09  - LIVE TVR 3

 

Ora 16.30, de la Ateneul Roman

ORCHESTRA FILARMONICA REGALA DIN LONDRA

VASILY PETRENKO, dirijor

DMITRY SITKOVETSKY, vioara

In program: Maurice Ravel - Suita Mama mea, gasca

George Enescu - Capriciul roman pentru vioara si orchestra

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 5 in do minor op. 67

 

 

Sambata, 11.09  - LIVE TVR 3

 

Ora 16.30, de la Ateneul Roman

MÜNCHENER BACH-CHOR si MÜNCHENER BACH-ORCHESTER

HANSJÖRG ALBRECHT, conducere muzicala si clavecin

In program: Johann Sebastian Bach - Johannes-Passion

REGULA MÜHLEMANN soprana

WIEBKE LEHMKUHL alto

PATRICK GRAHL tenor (arii)

DANIEL JOHANNSEN tenor (evanghelist)

MICHAEL VOLLE bas (arii)

CHRISTIAN IMMLER bas (Isus)

 

 

Miercuri, 15.09 - LIVE TVR 3

 

Ora 16.30, de la Ateneul Roman

ORCHESTRA DE CAMERA MAHLER

YUJA WANG - pian

In program: Joseph Haydn - Simfonia nr. 31 in re major

Leos Janá?ek - Capriccio pentru mana stanga si ansamblu de suflatori

Igor Stravinski - Octet pentru suflatori

Dmitri Sostakovici - Concertul nr. 2 in fa major pentru pian si orchestra op. 102

 

 

Duminica, 19.09  – LIVE TVR 3

 

Ora 19.30, de la Sala Palatului

ORCHESTRA TONHALLE DIN ZÜRICH

PAAVO JÄRVI - dirijor

KHATIA BUNIATISHVILI - pian

In program: George Enescu - Simfonia nr. 1 in Mi Bemol Major op. 13

Ludwing van Beethoven - Concertul nr. 1 in Do Major pentru pian si orchestra op. 15

Robert Schumann - Simfonia nr. 3 in mi bemol major op. 97, Renana

 

 

Marti, 21.09  - LIVE TVR 3

 

Ora 16.30, de la Ateneul Roman

EAST-WEST CHAMBER ORCHESTRA

ROSTISLAV KRIMER - dirijor

NICOLAS DAUTRICOURT - vioara

In program: Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 29 in la major K. 201

George Enescu - Sonata nr. 3 in la minor pentru pian si vioara op.25, „in caracter popular romanesc” (aranjament pentru orchestra de Frédéric Chaslin)

Mieczyslaw Weinberg - Simfonia de camera nr. 2 op. 147

Piotr Ilici Ceaikovski - Serenada pentru orchestra de coarde op. 48

 

 

Miercuri, 22.09 – LIVE TVR 3

 

Ora 19.30, de la Sala Palatului

ORCHESTRA ROMANA DE TINERET

CRISTIAN MANDEAL - dirijor

FAZIL SAY - pian

In program: Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 3 in do minor pentru pian si orchestra op. 37

Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia nr. 6 in si minor op. 74, Patetica

 

 

Joi, 23.09   – LIVE TVR 3

 

Ora 19.30 – de la Sala Palatului

ORCHESTRA ACADEMIEI NATIONALE SANTA CECILIA DIN ROMA

DANIELE GATTI - dirijor

JEAN YVES THIBAUDET - pian

In program: George Enescu - Simfonia nr. 4 in mi minor

Maurice Ravel - Concertul in sol major pentru pian si orchestra

Claude Debussy - La Mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre

 

 

Duminica, 26.09 – LIVE TVR 1, TVR 3

 

Ora 19.30, de la Sala Palatului

ORCHESTRA REGALA CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM

DANIEL HARDING - dirijor

In program: George Enescu - Pastorale-Fantaisie

Richard Wagner - Uvertura la opera Tannhäuser

Antonin Dvo?ák - Uvertura Othello op. 93

Anton Bruckner - Simfonia nr. 7 in mi major WAB 107

 

 

Incepand cu anul 1958, Televiziunea Romana a preluat si transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfasurarii Festivalului si Concursului, ajungand in cel mai scurt timp sa fie coproducator si partener. Mai mult, la ultimele editii, TVR a incheiat o serie de parteneriate externe cu televiziuni europene interesate de Festival. Una dintre cele mai de succes colaborari este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat si cu Arte, Televiziunea Nationala Elvetiana (Television Suisse Romande) sau ZDF.

Mai mult in Media, TV, Entertainment, Parteneriate


PUBLICITATE: