Capitala pune chioscuri de presa, Sectorul le ridica. Primarul sectorului 4 a saltat 13 chioscuri aprobate de Primaria Generala.
Marti, 30 August 2016


Primarul Sectorului 4 a ridicat 13 chioscuri de presa aprobate de Primaria Generala a Capitalei pentru Acces Press, dar si alte chioscuri apartinand micilor intreprinzarori  

adplayers  Iulian Toma

Ca si cum presa scrisa si chioscurile de distributie n-ar avea si asa destule probleme, vine si Primaria si ii da lovitura fatala. O primarie de sector a terminat curatenia in Bucuresti si nu i-a mai ramas decat sa ridice taman chioscurile de ziare. Motivul? N-ar fi dupa viziunea moderna a mai noilor alesi de cetateanul din sector.

Se intampla in Bucuresti, unde Primarul Sectorului 4 salta chioscuri de presa aprobate de Primaria Generala unul dupa altul ca pe tomberoanele de gunoi. Numai ca de aceasta data tomberonul e plin de presa scrisa. Chioscurile sunt luate pe sus cu tot ce e inauntru. Inclusiv ziarele. 

Potrivit unor surse adplayers din distributia de presa, edilul de la 4 motiveaza miscarea de modernizarea urbei si inlocuirea chioscurilor de presa autorizate si aprobate in Consiliul General al Capitalei cu altele noi, dupa viziunea mai noilor alesi locali.

Contactata telefonic, Liliana Spiridon, reprezentanta Grupul Editorilor de Presa Acces Press a afirmat pentru adplayers ca actiunea primarieide ridicare a chioscurilor, desi s-a solicitat numai pentru anul 2016 de cateva ori, respectarea hotararii Consiliului General, prin eliberarea documentatiilor pentru unitati (chioscuri),  este fara precedent.

Daca pana acum au mai fost cazuri in care primariile de sector au intervenit in modernizarea retelei, acest lucru s-a intamplat cu hotararea proprietarilor si distribuitorilor de presa.de mentionat faptul ca acelasi lucru se intampla si in Sectorul 3 (dar vom dezbate pe larg in alte editii )

O prima intalnire intre reprezentantii Acces Press si reprezentantii Primariei a avut loc deja saptamana trecuta. Soldata cu o promisiune de incetare a ridicarii chioscurilor, decizia luata de edili de la 4 nu a fost respectata nici la aceasta ora de catre subordonatii primarieicare salta in continuare chioscuri de ziare.

Desi s-a incercat „un dialog” constructiv, luand in considerare ca aceste chioscuri nu sunt amplasate de un an sau doi, au peste 10-12 ani de functionate pe locatiile aprobate pe Primaria Generala, desi exista un tip de chiosc aprobat pe care noi l-am respectat, acesta nu este placut privirilor celor din sectorul 4.

Primarul a hotarat sa se le mai ridice. Subordonatii fac altceva.

"S-a stabilit ca reprezentatii Acces Press sa retrimita pozitiile chioscurilor si pana la definitarea acestora, nu vor mai ridica niciun chiosc" spune Liliana Spiridon. "Zis si .. ridicat in continuare! Distribuitorii au instiintat deja editorii de presa si ziarele ai caror cititori sunt deja direct afectati de saltarea chioscurilor fara ca acestea sa fie ani inlocuite cu o alta infrastructura de vanzare a presei".

Ridicate in unele cazuri cu ziare cu tot, sau cu distribuitori obligati sa dea marfa, potrivit Lilianei Spiridon, un numar de 13 chioscuri Acces Press dintr-un total de 89 apartinand retelei nu mai vand astazi presa in sectorul 4, chiar daca acestea au toate proiectul de constructie autorizat si aprobat in Consiliul General al Capitalei!

O alta problema care impiedica distributia de presa este emiterea autorizatiilor de functionare, care desi surprinzator, sunt posibile pentru intreprinzatori de tot felul, in cazul distributiei de presa nu se face. „Parca sunt vorbiti intre ei, depunem cererile, trec 30 de zile, nu se emit dupa vine in control politia locala si aplica amenzi la fiecare chiosc (fapt ce poate fi dovedit cu documente) „ spun oamenii din distributie.

Chioscurile de presa fac subiectul intretinerii tot de catre distribuitorii de presa. „Acces Press, cosmetizeaza aceste chioscuri saptamanal. La baza stau procesele verbale de interventii. Nu trebuie sa „cosmetizeze” primaria, intra in obligatia noastra” adauga  Spiridon .

Oficialul Acces Press afirma ca societatea a comunicat catre toate primariile de sector, prin administratorul judiciar ca, orice schimbare de amplasare a fiecarui chiosc trebuie comunicata conform legii, proprietarului in vederea instiintarii ANAF, in custodia careia se afla fiecare constructie a punctelor de vanzare.

Producatoare de taxe la bugetul local, chioscurile apartin unei societati afla in prezent intr-o procedura de reorganizare. Numai anul trecut Grupul Editorilor de Presa Acces Press a platit catre bugetul local taxe de 194.061.72 lei, dupa cum a declarat pentru adplayers Liliana Spiridon.

 Mai mult in Media, Presa Scrisa,  Legislatie, Reglementare,


Mai mult pe subiect.

"Vineri si sambata au ridicat si chioscuri care functionau, unele cu marfa in ele". Scrisoare catre editori a unui difuzor de presa.

 


PUBLICITATE: