Turneul International Stradivarius 2021 „ODA BUCURIEI”. 13 concerte in Catedrale si spatii inovative din Romania, intre 25 iulie si 11 august.
Vineri, 23 Iulie 2021

 

Credit.  Turneul International Stradivarius                                     

Editia a-XIV-a a Turneului International Stradivarius prezinta Simfonia a IX a - „ODA BUCURIEI” -  compusa de Ludwig van Beethoven, intr-o transcriptie pentru vioara si pian de Hans Sitt, in perioada 25 iulie - 11 august, o serie de 13 concerte in Catedrale si spatii inovative din Romania.

AdPlayers. info

Editia a XIVa a Turneului International Stradivarius prezinta Simfonia a9a - „ODA BUCURIEI” -  compusa de Ludwig van Beethoven, intr-o transcriptie pentru vioara si pian de Hans Sitt, in perioada 25 iulie - 11 august, o serie de 13 concerte in Catedrale si spatii inovative din Romania.

Violonistul Alexandru Tomescu, despre turneul din acest an: “Cu infrigurare, in ciuda temperaturilor toride de afara si cu un entuziasm trepidant, astept cu maxima nerabdare plecarea in Turneul International Stradivarius 2021- “ODA BUCURIEI”. Este un proiect muzical provocator, in care doi muzicieni isi asuma intreaga incarcatura emotionala si muzicala a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcriptia incredinteaza viorii si pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenti, in mod normal, pe scena la un asemenea program: orchestra simfonica, corul, cei patru solisti, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra oda este clar si dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este sa poti fi prietenul cuiva. Dupa mai bine de un an de distantare sociala, muzica lui Beethoven ne indeamna sa regasim latura noastra generoasa si celesta. Pana in momentul de fata, nu exista tiparita o varianta completa in limba romana a Odei Bucuriei a lui Schiller. Va multumim ca iubiti muzica si va asteptam la concerte cu tot dragul, pentru a sarbatori bucuria si prietenia.”

Seria de 13 concerte in Romania se desfasoara intre 25 iulie si 11 august, fiind sustinute de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu si pianistul spaniol Josu de Solaun.

Turneul International Stradivarius 2021 - “ODA BUCURIEI” vine cu primul concert pe 26 iulie, ora 18:00, la Sibiu-in curtea exterioara a Muzeului Brukenthal, care aniverseaza 3 secole de la nasterea Baronului Samuel von Brukenthal.

Seria de concerte continua cu Resita - 27 iulie, ora 20:00 in exterior, Centrul Civic (piateta din fata Primariei), apoi Timisoara - 28 iulie, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolica “Elisabetini”, Oradea - 29 iulie, ora 19:30 - Catedrala Greco-Catolica “Sfantul Nicolae”, Bistrita - 31 iulie - Sinagoga,  Cluj – 1 august, ora 20:00-Biserica Romano-Catolica “Sfanta Treime-Piarista”, Sebes - 3 august, ora 19:30 – Catedrala Evanghelica-Reformata, Brasov - 5 august, ora 19:30-Biserica Neagra,  Ghimes-Faget/Bacau - 6 august, ora 19:30-Biserica Catolica Mica, Mihaileni/Botosani - 8 august, ora 12:00 - Caminul Cultural,  Targu-Jiu - 11 august, ora 20:00- Parcul Coloanei Fara Sfarsit a lui Brancusi si BUCURESTI cu doua concerte: 9 august, ora 19:30- Catedrala “Sfantul Iosif” si 10 august, ora 19:00-Sala Radio.

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee si trebuia sa se intample macar o singura data: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu National, Categoria Tezaur, trebuia sa ajunga la cat mai multi spectatori, adevaratii proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu.

Astazi, acest proiect este un adevarat experiment cultural, care continua, an de an si spune povestile muzicii clasice, adevarate, pentru ca avem incredere in puterea lor de a sprijini comunitatea sa inteleaga, sa empatizeze, sa descopere muzica si sa participe. Credem ca Turneul Stradivarius a strans astazi o colectie a celor mai frumoase si inspirate muzici ale secolelor, o serie de povesti pe care le gasesti rar si pe care le iubesti toata viata.

Pericolul cu care se confrunta intreaga lume, in aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Violonistul Alexandru Tomescu a incercat, in toata aceasta perioada, mentinerea legaturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, cateva concerte broadcasted live, intalnirile cu studentii, cand live, cand online si, provocarea cea mai mare continua sa fie Turneul Stradivarius si intalnirea directa si emotionata cu publicul.

,,Ii suntem recunoscatori lui Alexandru Tomescu si prietenilor sai muzicieni  pentru ca  ne reamintesc mereu ca muzica are puterea de a ne aduce impreuna, de a ne umple sufletele de bucurie, de a ne ajuta sa ne regasim si sa mergem mai departe! Este mesajul Turneului Stradivarius, eveniment pe care-l sustinem cu mandrie si in acest an si este si mesajul noii noastre platforme de muzica BRD Rezonante, care isi propune sa aduca muzica clasica in cat mai multe locuri din tara, in localitati oricat de mici” a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

,,Stim deja ca facand asta in mod constant, cu perseverenta si pasiune, rezultatele si beneficiile pentru noi toti nu intarzie sa apara. Care sunt ele? Multe, dar poate cel mai important este acela ca  muzica ne invata sa ne ascultam mai mult unii pe altii, sa fim mai toleranti si mai generosi, sa avem curajul sa construim noi perspective si noi lumi posibile, sa pretuim prietenia si iubirea de oameni. Este convingerea noastra ca fara arta si cultura nu putem privi inainte, cu speranta, catre viitor. De aceea am fost, suntem si vom fi suporterii infocati ai artei si culturii din Romania” a adaugat oficialul BRD Groupe Société Générale.

Programul “ODA Bucuriei" (1785) are durata de 75 min si este renumita si pentru grandiosul final coral pe versurile poetului si istoricului german, Friedrich Schiller si este una dintre cele mai renumite compozitii ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumita si pentru ca aceasta simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, avand premiera in 1827. Asa cum spunea si Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci cand a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusetea simfoniei lui.“

Se lanseaza Bursa “ADRIAN TOMESCU” 

Turneul International Stradivarius 2021 este dedicat si in acest an unei cauze de interes public- se lanseaza Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatal violonistului Alexandru Tomescu) si va fi acordata unui tanar muzician activ al Fundatiei Culturale “REMEMBER ENESCU”, in urma deciziei unui juriu.

Intreaga echipa a Turneului International Stradivarius 2021 are in vedere schimbarile si adaptarea la noile conditii de Pandemie, facem un efort comun care sa dea incredere si siguranta, toate planurile noastre sunt in concordanta cu restrictiile impuse de autoritati si invitam spectatorii sa respecte toate regulile impuse pentru a fi cu totii protejati si sanatosi. Intrarea la concerte se va face pe baza de invitatie/rezervare/bilet, in limita locurilor disponibile si se va purta masca pe tot timpul concertului.

Totodata, promotorii seriei de evenimente anunta si lansarea discului “ODA BUCURIEI” in cadrul turneului impreuna cu reteaua nationala de librarii Carturesti.

Organizatorii multumesc in mod special Partenerilor, Sponsorilor si sustinatorilor proiectului TURNEULUI INTERNATIONAL STRADIVARIUS 2021, care prin sustinerea lor financiara si emotionala, au contribuit extraordinar la crearea unei comunitati importante si extinse, atat din tara cat si strainatate si, in acest an, putem sa sarbatorim 14 ani de existenta.

,,Sub umbrela TURNEUL INTERNATIONAL STRADIVARIUS am putut organiza o serie de concerte memorabile, crea o Comunitate importanta care iubeste si apreciaza muzica clasica, la nivelul intregii tari si am educat un public care asteapta, an de an, concertele Turneului Stradivarius si “noutatile” pe care Violonistul Alexandru Tomescu cu Vioara Stradivarius le prezinta” au adaugat organizatorii.

Partenerii si sustinatorii Turneului International Stradivarius 2021 „ODA BUCURIEI”

BRD GROUPE SOCIETE GENERAL- SUSTINATOR PRINCIPAL AL Turneului Stradivarius 2021

SPONSORI: ENEL, ANGELLI, POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII, AQUA CARPATICA, SAMBURESTI, AUCHAN, SECURITAS, F64, SENIA MUSIC, IBIS STYLES Bucuresti, IBIS TIMISOARA, RAMADA SIBIU, 

PARTENERI INSTITUTIONALI&MEDIA: RADIO ROMANIA, AGERPRES, RFI, TVR, OBSERVATORUL CULTURAL, CARTURESTI, URBAN.RO, VERIDICA.RO, A7TV, ANGELUS TV

PRODUCATORI: FUNDATIA CULTURALA ”REMEMBER ENESCU”, BRANDYOU-UP, KUB VISION

CO-ORGANIZATORI: Muzeul Brukenthal, Primaria si Consiliul Judetean Resita, Biserica Romano-Catolica „ELISABETINI” Timisoara, Biserica Greco-Catolica „Sfantul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc” Bistrita si Sinagoga Bistrita, Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime-Piarista” Cluj, Primaria Sebes, Biserica Luterana si Centrul Cultural „ Lucian Blaga” Sebes, Biserica Neagra-Brasov, Biserica Romano-Catolica din Ghimes-Faget/Bacau, Primaria Mihaileni/Botosani, Arhiepiscopia Romano-Catolica si Catedrala „Sfantul Iosif” Bucuresti, Rotary Club Targu-Jiu.

Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro si FB&INSTAGRAM- alexandru tomescu oficial

Departament Comunicare Turneul Stradivarius/Alexandru Tomescu

Mai mult in Entertainment


PUBLICITATE: