Razboi Mobile Marketing cu Apple si Android. MOBILE WORLD CONGRESS 2011 (I)
Marti, 22 Februarie 2011

 ( AdPlayers, Iulian Toma, Maia Novolan )

Maia Movolan este General Manager al Syscom Digital, companie de marketing si comunicare digitala care a participat la eveniment cu o echipa de dezvoltare in cautare de noi solutii pentru servici de mobile marketing oferite in Romania.

Desfasurata zilele trecute la Barcelona, intre 14-18 februarie 2011, reuniunea companiilor si specialistilor din acest an a avut cea mai mare desfasurare de forte - cu 20% mai multi expozanti decat anul trecut, peste 2.900 de ziaristi si 60.000 de vizitatori.

Deschis de presedinti sau directori generali de la Google, Twitter, AT&T, China Mobile,  MOBILE WORLD CONGRESS 2011 este cel mai mare eveniment international din industria de comunicare mobila. Greii industriei mondiale au venit sa vorbeasca audientei multinationale despre trendurile viitorului si cum vom comunica in acest deceniu.

Noi aplicatii de comunicare mobila in 2011

Ce am vazut la Mobile World Congress 2011 ? Aplicatii pentru telefoane si platforme mobile, tooluri de mobile advertising, aplicatii mobile Health, pana la cloud mobile computing, mobile media and entertainment. De la aplicatii pentru mobile social networking, pana la handset-uri de toate marimile si modelele.

In privinta domeniilor de aplicare a tehnologiilor, daca pana in prezent nu mai este niciun secret ca putem implementa in proiectele locale noi modele interactive utilizand tooluri barcode SMS si QR code, in acest an putem vorbi de accentuarea extinderii aplicarii acestor solutii atat in online cat si in activitatile BTL, si de extinderea linia de dezvoltare a aplicatiilor pentru device-uri mobile gen IPAD, PDA, iPhone - utilizate tot mai mult in activitatile de field marketing.

Apple versus Android

Congresul de la Barcelona din acest an a mai subliniat inca o data, daca era nevoie, ca asistam la „o lupta” la nivel mondial intre platformele Apple si Android. Urmare a acestei batalii dintre giganti, specialistii in mobile marketing nu sunt decisi, cel putin deocamdata, in ce sistem sa concentreze dezvoltarea serviciilor, motiv pentru care avem aplicatii in ambele: atat pentru Apple (Iphone, Ipad) cat si pentru Android (Samsung Galaxy Tab, HTC).

Viitorul in field marketing inseamna platforme mobile. Prin intermediul acestora, furnizorii de servicii de comunicare mobila au aratat ca pot oferi consumatorului o experienta de neuitat, punandu-i la dispozitie un tool interactiv pentru jocuri si entertainment, sau permitand colectarea de date in chestionare care „se varsa” in timp real in baza de date, fara efort fizic sau logistic - platforma mobila este usoara - si in acelasi timp moderna.

De asemenea, solutiile pentru echipajele de teren sunt eco-friendly prin excluderea cat mai mult a folosirii hartiei. Pentru a utiliza aceste solutii ai nevoie de un calculator si un telefon mobil sau PDA cu un plan de date, ori un tab mobil (Ipad sau G Tab) si un dezvoltator de aplicatii astfel incat sa poata personaliza sistemul pentru nevoile proprii.

Avem solutii ready-made care pot fi customizate doar in cateva minute si odata ce furnizorul de servicii este multumit de continut, trebuie doar sa descarce aplicatia in telefon sau, dupa caz, mai multe telefoane  - daca se doreste ca angajatii sa il utilizeze pentru eficientizarea si pentru gestionarea fortei de munca de pe teren. Din acel moment, datele pe care le completeaza agentii de teren ajung in timp real la computerul de la birou. Iar daca  se doreste modificarea sau actualizarea continutului mobil, acest lucru se poate face in orice moment.

Mobile & Print Ad

Datorita tehnologiei existente astazi printul clasic poate oferi informatii in timp real, poate sa interactioneze si sa ofere continut variat, 100% actualizat la secunda, si de calitate.

O reclama clasica in print invita privitorul sa initieze o actiune sau mai multe: sa se duca la calculator, sa introduca o adresa de internet sau sa initieze o cautare prin internetul mobil pentru a afla mai multe informatii. Toate aceste lucruri au facut aproape imposibil pentru advertisieri sa masoare eficient ROI sau sa isi modifice campaniile pe traseu, adaptandu-le instant in momentul in care piata o cere.

De la print, la cumparaturi online

In 2011, cu o simpla poza sau reclama de print (sursa imaginii poate fi orice, de la reclame. persoane, pana la peisaje), tehnologia poate oferi mult mai mult. Telefonul mobil poate "vedea si auzi"! Poate sa recunoasca toate tipurile de documente sau formele mass-media in mediul inconjurator, si are puterea de a imbogati sau de a simplifica lucrurile.

Focalizezi camera video a telefonului mobil pe o imagine sau o reclama in print, faci click, si telefonul te poarta la o pagina web unde poti vizualiza mult mai mult continut. Mai mult de cat atat, poti interactiona in diverse moduri: poti introduce date, cod de produs, poti juca un joc, poti studia continut informativ, sau chiar cumpara.

Imagineaza-ti ca esti in mers spre locul de munca sau cu trenul si dai prin paginile de sport. Indrepti telefonul tau spre imaginea unui jucator de fotbal sau o reclama in print si, instantaneu, ai posibilitatea de a vedea un video, sau de a juca un joc. Ai varianta de a cumpara bilete la urmatorul meci al subiectului sau de a trimite e-mail cu articolul respectiv unui prieten.

Solutia mobila mai are abilitatea de a detecta filigrane digitale codate in reviste, ziare, ambalaje si alte imagini tiparite. Iar din discutia cu furnizorii serviciilor, solutia ar putea fi exploatata in Romania mai curand decat credeti.

Mai mult in Mobile Marketing, Interactive


PUBLICITATE: