Radio Romania in finala New York Festivals / World's Best Radio Programs
Joi, 26 Mai 2016


Radio Romania in finala New York Festivals / World's Best Radio Programs

adplayers. info

Radio Romania a ajuns cu doua programe in finala competitiei New York Festivals / World's Best Radio Programs 2016. In festival sunt reprezentate unele dintre cele mai importante societati de radio de pe toate continentele, de la posturi din SUA, Canada sau Australia, la cele din Regatul Unit, Franta, Germania, Suedia sau Spania.

In finala intrecerii New York Festivals / World's Best Radio Programs din acest an se mai regasesc posturi precum BBC, SBS Radio, Canadian Broadcasting Corporation, Radio France, Deutschlandradio Kultur, Swedish Radio, ESPN sau CBS Radio.



Actualizare, 18.30

Programele finaliste: "Pisica verde" si "Over the Rainbow"

Programele care au ajuns in finala 
New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, sectiunea „Best Drama Special” sunt productiile Teatrului National Radiofonic,''Pisica verde'' de Elise Wilk, adaptarea si regia artistica: Mihnea Chelaru si''Over the rainbow'', scenariul si regia: Mihnea Chelaru si Ion Puican.

Pisica verde de Elise Wilk abordeaza intr-o maniera foarte potrivita ca structura, constructie dramatica si constructie apersonajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental si iluziile de astazi. Intr-un oras romanesc de provincie, sase elevi de liceu traiesc o viata obisnuita, in care scoala, relatiile de prietenie, dorinta de distractie domina. Numitorul comun al acestor personaje cu varste intre 16 si 19 ani si care apartin unor clase sociale diferite este un plictisgeneral provocat de ceea ce le poate oferi orasul in care traiesc.

La varsta lor, iluziile si mai ales senzatia de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care da titlul piesei, pisica verde, are exact aceasta semnificatie a iluziei libertatii pe care o cauta acesti tineri, a dorintei lor de depasire a unor constrangeri, toate reliefate cunaturalete de autoare, fara gust pentru exces sau caricaturizare.  Modul de a se comporta si limbajul personajelor sunt firesti si nimic nu poate anticipa tragedia ce urmeaza sa se petreaca.

Autoarea renunta deliberat la cronologie si la actiunea lineara, propunind in schimb o compozitie ingenioasa de dialoguri, introspectii, rememorari, reveniri si fragmente retroactive. Adaptarea radiofonica este la randul ei ingenioasa, dinamica, cu planuri sonore binegandite, atributele specifice teatrului radiofonic modern, avand o distributiecu actori foarte tineri si talentati: Dan Clucinschi, Maria-Alexandra Raduta, Lia-Cristiana Marin, Corneliu Ciprian Chiriches.

 Potop Over the Rainbow este prima piesa de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din Romania, un spectacol care ridica un semnal de alarma cu privire la societatea de azi, catre ce ne indreptam si asupra izolarii si stergerii individului intr-o lume din ce in ce mai mecanizata si robotica. Un semnal de alarma sub forma unei piese scurte deteatru radiofonic.

Pornind de la citatul din Eugen Ionesco „Nu este raspunsul care ne lumineaza, ci intrebarea.”, piesa a fost construita intr-o atmosfera ceaduce aminte de „1984” de George Orwell sau „Brazil” de Terry Gilliam, guvernata de replica lui J.F.Kennedy „Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country”.

Over the Rainbow este o piesa scurta scrisa si regizata de echipa Mihnea Chelariu si Ion Andrei Puican, echipa castigatoare a mai multor premii nationale si internationale in festivaluri de specialitate. Din distributia fac parte Andrei Popov si Bianca Alexandru Chelariu. Vocile robotice din piesa au fost create cu ajutorul www.naturalreaders.com 

 

Radio Romania, Pisica Verde, Trailer

Detalii despre finalistii din acest an pot fi consultate pe pagina 
New York Festivals / World Best Radio Programs


PUBLICITATE: