Doua productii TVR, premiate la Prix CIRCOM. Organizatia reuneste 376 de statii TV din 38 de tari
Vineri, 19 Aprilie 2019

 

Credit. TVR

Televiziunea Romana a urcat pe podium la Prix CIRCOM 2019, obtinand locul I si o mentiune in cadrul Galei Asociatiei Televiziunilor Regionale din Europa (CIRCOM Regional) - organizatie care reuneste 376 de statii TV din 38 de tari si care premiaza cele mai bune productii ale acestora.

AdPlayers. Info

Televiziunea Romana a urcat pe podium la Prix CIRCOM 2019, obtinand locul I si o mentiune in cadrul Galei Asociatiei Televiziunilor Regionale din Europa (CIRCOM Regional) - organizatie care reuneste 376 de statii TV din 38 de tari si care premiaza cele mai bune productii ale acestora.

La Categoria „Europa”, juriul international a acordat locul I reportajului Faraoani, comuna cu sate in cinci tari, realizat de Alina Amza la studioul central al TVR din Bucuresti in timp ce la Categoria „Muzica si arte”, filmul Tatal meu, Imre al Andreei Stiliuc (TVR Iasi) a fost recompensat cu mentiune.

Productiile premiate

Difuzat in cadrul emisiunii Dosar Romania de la TVR 1, Faraoani - comuna cu sate in cinci tari este un reportaj emotionant, despre transformarea satelor si a societatii romanesti. Alina Amza i-a adus in fata telespectatorilor pe batranii ramasi singuri in satele romanesti,  in asteptarea intalnirii de pe Skype cu copiii lor. Oamenii din comuna Faraoani, polul emigratiei din Romania, au luat calea Europei de frica salariilor mizere. Pentru a ramane totusi langa copiii lor, cei care pana mai ieri stiau doar sa manuiasca harletul si sa hraneasca animalele, s-au familiarizat cu retelele de socializare si au acceptat ca tehnologia sa patrunda in vietile lor.

Cea de-a doua productie TVR premiata, filmul Tatal meu, Imre, realizat de Andreea Stiliuc, prezinta povestea fotografului Imre Kinszki, victima a Holocaustului, si a fiicei sale, Judit, care a supravietuit tragediei. Creatiile lui Imre Kinszki sunt tratate de cunoscatori asemenea celor ale lui Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy. Cu toate acestea, fotografiile sale sunt inca necunoscute, astfel ca, Andreea Stiliuc s-a gandit sa-l readuca in atentia publicului larg.

„Este un premiu care ma onoreaza pentru ca am avut competitori de la cele mai importante televiziuni publice din Europa”, a declarat jurnalista Alina Amza. „Ma bucur mult ca povestea mea despre locuitorii care au mai ramas in Faraoani a impresionat in asa masura. Este printre putinele ocazii cand publicul poate vedea varstnici care au lasat de-o parte sapa si au invatat sa foloseasca retelele de socializare pentru a-si aduce aproape copiii si nepotii. O poveste despre oameni puternici si adaptarea lor la provocarile secolului 21”, a adaugat Alina Amza.

„Pentru mine este mai mult decat un premiu. Are o valoare simbolica foarte mare, deoarece am descoperit acest subiect fabulos in anul 2014, in timpul unui workshop organizat de CIRCOM la Budapesta”, povesteste Andreea Stiliuc, care semneaza regia, montajul si o parte a imaginii filmului Tatal meu, Imre. „Atunci am inceput sa visez ca, intr-o zi, povestea va deveni film’, mai spune Andreea.

Ca in fiecare an, la Prix CIRCOM 2019, TVR a acordat Premiul de debut in jurnalism, respectiv Young Onscreen Talent - o distinctie in memoria Vandei Condurache, realizator si redactor-sef al Redactiei Programe TVR Iasi. In acest an, premiul a fost oferit unei jurnaliste de la televiziunea nationala spaniola din Galicia.

La Prix CIRCOM Regional 2019 au fost inscrise peste 200 de productii, marele castigator fiind televiziunea publica norvegiana – NRK – care a primit trei dintre cele 11 premii aflate in competitie, in timp ce alte premii au fost acordate televiziunilor din: Irlanda - RTÉ, Suedia - SVT, Olanda - RTV Oost, Polonia - TVP3 Katowice, Spania - Telemadrid, Marea Britanie - BBC South si Spania - CRTVG.

Castigatorii au fost desemnati de un juriu de specialitate format din profesionisti de televiziune din 14 tari europene, printre care si reprezentanta TVR - Dite Dinesz, realizator TVR Timisoara.

CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – este o organizatie care reuneste 376 de statii de televiziune regionale din 38 de tari si are misiunea de a coordona reteaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relatiile cu institutiile europene (Comisia Europeana, Consiliul Europei si Parlamentul European), de a creste numarul programelor destinate schimbului si de a inlesni realizarea coproductiilor. Televiziunea Romana este membru activ in organizatia CIRCOM Regional din anul 1993, iar in prezent avem un reprezentat, respectiv coordonatorul national pentru CIRCON Regional, membru in Consiliul de Administratie.

Mai mult in Festival, Media, TV


PUBLICITATE: