Documentar Marea Unire - Romania, la 100 de ani. Lansarea Agerpres s-a bucurat de prezenta Casei Regale a Romaniei.
Sambata, 24 Februarie 2018

Agentia Nationala de Presa AGERPRES a lansat, joi, 22 februarie 2018, documentarul video „Marea Unire - Romania, la 100 de ani”, special conceput pentru sarbatorirea Centenarului. La evenimentul desfasurat la CinemaPRO au fost prezenti Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane, Alteta Sa Regala Principesa Maria, membri ai Corpului Diplomatic, parteneri ai agentiei, presa centrala, dar si protagonisti ai documentarului.

Documentarul „Marea Unire - Romania, la 100 de ani” este o invitatie la o calatorie emotionanta si captivanta, traita si nu doar povestita de oameni pentru care Romania inseamna si o colectie de momente istorice importante in nasterea acestui stat.

Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au infaptuit Unirea: in Basarabia, Bucovina de Nord si Transilvania, iar urmasii celor care au pus umarul la reintregirea tarii deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim ca suntem o natiune fara granite. Romania, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continua sa se scrie.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES si a fost moderat de Andrei Giurgia, manager al proiectului Centenarul Filmului Romanesc, partener al Agentiei Nationale de Presa.

„Ce facem in seara asta din punctul meu de vedere nu este doar nou, este un moment memorabil. Suntem la inceputul anului 2018, anul Centenarului, si AGERPRES marcheaza acest moment printr-un film-eveniment, un film care defineste o perioada, un film care ajuta publicul sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat acum o suta de ani si nu doar acum o suta de ani. [...] La AGERPRES e vorba de evolutie. E un cuvant care pe mine aproape ca ma obsedeaza, il repet si nu doar ca il vorbesc, incerc sa il si implementez in tot ceea ce am facut in ultimii ani”, a spus directorul general al AGERPRES.

La finalul proiectiei a avut loc o sesiune de Q&A cu protagonistii documentarului, dar si cu realizatorii acestuia, care au filmat pe teritoriul Romaniei, dar si in Bucovina de Nord si in Basarabia. Documentarul „Marea Unire - Romania, la 100 de ani” este realizat de Mihut Nastasache, Marilena Stanescu si Sergiu Olteanu. Imaginea este semnata de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu si Andrei Carlan. Reporteri au fost Marilena Stanescu, Mihut Nastasache si Camelia Moise. Grafica, sunetul si montajul sunt semnate de Andrei Carlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Protagonistii au vorbit, cu mare emotie, despre ceea ce ii leaga de tara noastra si despre faptul ca, indiferent de contextul istoric si de momentele dificile, ei s-au simtit si se vor simti mereu romani.

 „Am zis sa fie un proiect care sa redea inainte de orice ceea ce inseamna sa fii om. Pentru ca indiferent de context, indiferent de momentele prin care treci in viata, indiferent de ceea ce ai in jurul tau, este foarte important, ca atunci cand tragi linie, sa stii ca esti om”, a explicat Marilena Stanescu.

Mai mult, in cadrul evenimentului a fost prezentata si expozitia de fotografie, numita Romania: Evolutie, imaginile expuse facand parte din arhiva AGERPRES, dar si din cea a Associated Press. Expozitia cuprinde si cele mai bune fotografii realizate de catre fotoreporterii AGERPRES. Totodata, a fost prezentat si albumul Romania: Evolutie, Editie speciala pentru Centenarul Marii Uniri, care contine 100 de fotografii din Romania, grupate in trei capitole: Arhiva, Revolutie, Evolutie.

Trailerul documentarului poate fi accesat aici

Credit. Agerpres / Youtube

Mai mult in Eveniment, Media, Agentii de stiri




PUBLICITATE: