„De vorba cu Laurentiu Mogosanu, Mircea Roman, Aurel Vlad” de Maria Pasc, la editura Sophia
Marti, 09 Noiembrie 2021

Pe parcursul celor trei capitole ale volumului, demersul istoricului de arta de a cartografia spatiile de creatie in care au lucrat cei trei sculptori de-a lungul vremii devine pretextul pentru a sonda adancurile celor trei puternice personalitati.

AdPlayers. info

La Editura Sophia a aparut „De vorba cu Laurentiu Mogosanu, Mircea Roman, Aurel Vlad”. Semnat de istoricul de arta Maria Pasc, volumul ce cuprinde convorbiri cu trei dintre cei mai apreciati sculptori contemporani, atat in tara, cat si peste hotare: Laurentiu Mogosanu, Mircea Roman, Aurel Vlad.

Pe parcursul celor trei capitole ale volumului, demersul istoricului de arta de a cartografia spatiile de creatie in care au lucrat cei trei sculptori de-a lungul vremii devine pretextul pentru a sonda adancurile celor trei puternice personalitati. Dupa cum marturiseste autoarea, „in atelier, vezi artistul, ii vezi lucrul, pictura ori sculptura. Dar vezi mai ales omul. Cum isi gospodareste el locul. Cum isi compune viata in jurul selei ori al sevaletului”.

Dialogurile istoricului de arta cu cei trei sculptori pot sluji pentru familiarizarea iubitorilor de arta cu sculptura noastra contemporana, dar si cu arta, in general.

„Maria Pasc, cea care a declansat acest flux autoreflexiv al celor trei artisti, reuseste sa inchege imaginea unei lumi care, in pofida aparentei sale izolari de tumultul cotidian, este la fel de pregatita pentru contemporaneitate. Este o lume care isi doreste altceva decat sa fie integrata intr-un sistem unic si care isi afirma propriul adevar, in complexitatea multipolara ce caracterizeaza gandirea actuala” spune, in prefata cartii, Catalin Davidescu, istoric de arta.

,, Volumul este construit pe un tipar eficient, cu intrebari importante care reflecta o buna stapanire a materialului documentar si o buna orientare a interlocutorilor spre zona confesiunilor, care au contat in devenirea lor creatoare. Intreg acest efort al Mariei Pasc nu ar fi fost insa la fel de implinit daca nu ar fi existat si o dimensiune spirituala comuna a acestor interviuri. Cercetarea arida, de tip documentar, nu poate da rezultatele asteptate, ea nu se implineste cu adevarat decat daca este dublata de un firesc sentiment de empatie. Si in acest sens, interviurile propuse sunt mai mult decat un banal de vorba. Poate ca mai acoperitoare pentru aceste dialoguri ar fi sintagma stat de taina sau confesiuni, avand in vedere calitatea marturiilor si evidenta conexiunilor spiritual-culturale dintre interlocutori”.

Cartea este disponibila la libraria Sophia: https://www.librariasophia.ro/carti-De-vorb%C4%83-cu-Lauren%C8%9Biu-Mogo%C8%99anu-Mircea-Roman-Aurel-Vlad-Pa%C8%99c-Maria-so-21891.html

Mai mult in Media


PUBLICITATE: