VASILIU: Publicitatea in Print va scadea cu 40-50% si in 2010
Miercuri, 03 Februarie 2010

 ( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

Daca estimarile AdPlayers pentru piata de media in 2009, in baza datelor primite de la agentiile de profil, variaza intre 360 si 380 Mil. EUR, anul 2010 este vazut de  Mihnea Vasiliu, Director Adjunct al grupului Realitatea Catavencu un an la fel de greu pentru investitiile in publicitate. Vasiliu estimeaza ca si in 2010 vorbim de o scadere generala a pietei de 10-15%, si un nou dezastru de minus 50% al publicitatii in presa scrisa tiparita.

„Piata de media va mai scadea aproximativ 15% in acest an”, a afirmat pentru AdPlayers, Mihnea Vasiliu. „Televiziunea cred ca va ramane constanta in 2010, sau va avea o scadere de 5%, insa Print-ul va suferi si in acest an o cadere dramatica fata de anul precedent. Estimarea mea este ca publicitatea in presa scrisa tiparita va inregistra si in 2010 o cadere de 40-50% in acest an, fata de anul precedent. Practic, o situatie similara cu cea din 2009, cand publicitatea in Print scadea cu alti 50%, comparativ cu 2008”.

O crestere usoara pe Internet si o scadere a investitiilor in radio, compleaza tabloul general conturat de directorul adjunct de la Realitatea Catavencu: „Internetul va creste probabil putin cu aproximativ 10-15%, pentru ca toata lumea pare sa fie incantata de online si new media, insa nivelul consumului New Media ramane inca ridicol pe piata romaneasca. Radiourile vor scadea in continuare, poate si pentru faptul ca sunt considerate medii greu masurabile, sau creeaza probleme in a masura eficienta consumului de publicitate”.

Practic, potrivit lui Mihnea Vasiliu, televiziunea ramane sectorul cel mai putin afectat de scaderea pietei de media in 2010, insa oricum o piata cu 40% mai mica comparativ cu nivelul din 2008, daca luam in calcul evolutia negativa din 2009. Asteptarile din presa scrisa tiparita ale managerului grupului justifica astfel si renutarea la publicatiile tiparite, cu exceptia unui singur titlu – Academia Catavencu.

Vasiliu motiveaza astfel si strategia de dezvoltare a grupului in viitor: „Grupul si-a definit strategia si am facut-o deja publica: Realitatea Catavencu a renuntat practic la cotidiene si la revistele pe care le edita, si  se concentreaza pe media electronica: Televiziune, Radio si New Media. Am minimizat deja expunerea in Print, segment unde am ramas practic cu un singur brand profitabil, si totodata un brand fanion al grupului – Academia Catavencu”.


PUBLICITATE: