Verdictul IML: Miocardita. Inima i-a murit, dar traieste in inima noastra.
Joi, 03 Iulie 2014
 adplayers. Iulian Toma

Inima lui Iulian a murit in dimineata zilei de duminica. Miocardita este verdictul IML la trecerea la cele vesnice a fondatorului imagoo, dupa ce proprietarul  apartamentului in care locuia si fratelelui Iulian l-au gasit la ore bune distanta dupa ce l-a lasat “ceasul”.

Fondatorului imagoo, revista pentru care mai bine de 5 ani publicitarii stateau cu ochii pe site ori pe exemplarele venite la intrarea in agentii, ramane in inimile seniorilor care lucreaza astazi publicitatea romaneasca.

Iuliane, Dragos nu crede nici acum ca te-ai dus dintre noi. Sorin a ramas mut. Chiritescu isi aduce aminte si acum de zilele in care ati vrut sa schimbati lumea. Erai un om bun, zice si Anto. Felix ne-a indemnat sa scriem frumos si ca meriti un laudatio pentru standardul creativ al revistei pe care ai facut-o pentru publicitate. De parca am fi putut sa scriem si altfel.

Cel mai mult a calatorit plansul lui Bradut:"Fie-ti Cerul usor, bunule Iulian Trasa". A ajuns la tine, la Peretu, de peste mari si tari. Mi s-a rupt sufletul cand am citit ce-a scris, dar lui, care a apasat cuvintele pe pagina tedoo din fata ochilor nostri. Ti-a multumit, in scrisul inconfundabil, pentru inspiratia si nasterea Tedoo, site-ul de calatorii in chinurile facerii caruia nu ma stiati la ce ora va desparteati in urma cu cativa ani sau cand venea prin Romania din Tailanda. Are dreptate. Ai ajuns doar cu ceva vreme inaintea noastra. Toti vom veni dupa tine.

Te-ai facut una cu vesnicia, prietene. Nu-i judeca pe cei ce n-au putut sa te conduca pe ultimul drum. Multi n-au fost departe, dar n-au ajuns pentru ca tu n-ai vrut. Te-ai horatat sa pleci dintre noi de pe-o zi pe alta iar Deadline-ul bate Moartea, fratele meu! Ca atunci cand n-aveau timp sa-ti raspunda la intrebari ori sa se vada cu tine. Cu deadline-ul mori in brate, chiar daca zace intinsa pe masa si mama care te-a facut.

Daca si preotul care ti-a slujit ultima rugaciune, desi nu stia prea multe despre imagoo, a apreciat in felul sau ca ai scris la un ziar pe Internet la Bucuresti, cum ar putea cei care au petrecut mai mult timp cu tine sa nu fi venit sa te duca pe ultimul drum, chiar daca au facut-o doar cu gandul?

“In doua luni, site-ul e gata, bai Tomita”

Iulian Trasa a plecat dintre noi din casa in care s-a nascut si unde, pana mai ieri, facea planuri sa relanseze imagoo pana in toamna. In Bucuresti a venit doar sa definitiveze planul care era gata. “In doua luni site-ul e gata, bai Tomita” mi-aduc aminte ca de ziua de ieri cum imi spunea Iulian, acum trei saptamani cand ne-am vazut ultima oara.

La 35 de ani, in loc sa-si ia nevasta, Iulian al nostru se insurase cu publicitatea si imagoo de care se despartise cu cativa ani in urma. In fapt, nu s-a despartit niciodata de nimeni si de nimic. Ne iubea si il iubeam. Doar asa ne vedeam cu el cu aceeasi placere ca acum 5, 10 sau12 ani, desi imagoo nu mai era pe piata de cativa ani buni. Iubea tot ce a iubit dintotdeauna, chiar si dupa ce se despartea.

Iubea oamenii, in primul rand. Pe mine, pe tine sau pe Cristina, prietena de care se despartise candva si careia i-a scris asta intr-un editorial memorabil al revistei proaspat relansate. Numai un om care ii iubeste pe cei din jur nu putea sa bea o bere singur si te suna sa te vezi cu el. Nici nu aveai cum sa-l refuzi pentru ca in adancul sufletului tau stiai ca nu pentru bere ci pentru tine ar fi vrut sa va vedeti. Chiar si cand era singur te suna. “Bai, tu stii ce fac io, singur, aici?” Dar el era cu tine. Ca de-aia te suna.

Parca fugea de miocardita care ii pandea singuratatea in apartamentul sau in care bine-ar fi fost sa-l fi asteptat o nevasta, nu planurile si noptile petrecute pentru imagoo. La cati oameni l-am iubit, este aproape de neinteles cum Iulian s-a dus la Dumnezeu intr-o clipa de singuratate. Nu puteam sa-i fim alaturi si noaptea, desi o sfida deseori. In gluma mi-a zis intr-o seara ca el nu va apuca pensia si ca el crede ca va muri in somn. Asa a fost.

La moartea online a lui Iulian

Acum stim si de ce Dumnezeu a randuit altfel, mai bine pentru sufletul lui decat o familie si copii pe care i-ar fi lasat indurerati. Batranul tata, mama si fratele lui Iulian mi-au rupt inima. Plangeau cu numele lui “Iuli” pe buze de parca ma boceau si pe mine alaturi de odorul lor. “Un’te duci Iuli, maica? De ce nu mai vrei sa mai vorbesti cu noi” imi suna viu in urechi si acum la ora 10 cand scriu, la o zi de cand Iulian pleca ieri din casa parinteasca.

Ieri mi-am adus aminte de moarte, de parca era moartea mea. Iti trebuie nervi tari ca sa nu ti se taie picioarele cand iti duci la groapa un prieten pe care-l cheama ca pe tine. Parca pe mine ma striga mama lui.  Iar eu n-am stiut daca il plang pe el, sau plang pentru mine ca am facut umbra pamantului degeaba, si ca maine ma duc dupa Iulian.

Fondatorul imagoo a lasat in urma sa zeci de prieteni si apropiati indurerati de disparitia lui si un vraf de hartii care, fara Iulian, nu vor mai fi niciodata imagoo-ul pe care il iubea creativitatea si cultura publicitara. Noi am mai ramas sa mai scriem 1-2 pagini despre o publicitate rece, unde pasiunea parca a murit ingropata in goana dupa laurii festivalurilor de publicitate sau dupa aurul din contul agentiei.

Proorocandu-si parca propria-i moarte, Iulian a fost preocupat o vreme si de “moarteaonline” ca proiect editorial. Parca stia ca 4000 de oameni aveau sa-l conduca online pe ultimul drum, marti si miercuri, fie si doar cu gandul. Poate ca pentru unii dintre cititorii mai tineri a fost prima data cand au auzit de revista de publicitate pe care o facea. Insa pentru cei mai multi din publicitate, imagoo va ramane la fel de vie ca anii de scoala, pentru totdeauna. Imagoo nu era facuta pentru rating, ci pentru cine trebuia sa o citeasca. Iar Iulian era sufletul, cel care nu moare niciodata.

Ramas bun prietene. Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca acolo unde iti este mai bine!

Citeste si:

Fondatorul imagoo, Iulian Trasa a parasit "aurul" acestei lumi

Pe langa adplayers, au mai scris despre plecarea lui Iulian:

Tedoo: Fie-ti Cerul usor, bunule Iulian Trasa.

Libertatea: Fondatorul Imagoo, Iulian Trasa, a murit

Realitatea.net: 
Iulian Trasa, fondatorul "imagoo", una dintre cele mai iubite publicatii in publicitate din ultimii 20 ani, s-a stins din viata,

Reporter Virtual: Fondatorul „imagoo”, gasit mort in apartamentul in care locuia

Romania TV: Fondatorul "imagoo", gasit mort in apartamentul sau


PUBLICITATE: