Weekend de film Disney, de la Studiourile Pixar. “Suflet / Soul” - in cautarea lucrurilor care conteaza
Miercuri, 26 Mai 2021

 

Credit. Forum Film / Disney / “Suflet / Soul” 

De-a lungul realizarii filmului, echipa de productie s-a inspirat din epoci complet diferite, plecand de la opera artistului satiric Ronald Searle si trecand prin animatiile clasice Disney din anii ’60, cum ar fi “101 Dalmatieni”. “Searle si dalmatienii au influentat atmosfera si aspectul filmului din toate punctele de vedere, de la forma imperfecta a cladirilor si pana la felul in care cad hainele pe fiecare personaj”, spune directorul de animatie Jude Brownbill.

AdPlayers. info

Creatie a Studiourilor Pixar Animation, “Suflet / Soul”, o animatie superba, urmareste aventura ireala a unui profesor obisnuit care se trezeste deodata intr-o lume cu totul neobisnuita.

Joe Gardner, un profesor de muzica obisnuit, este definit de pasiunea sa uriasa pentru jazz. “Joe ar face orice sa ajunga un pianist profesionist de jazz. Asa ca atunci cand i se ofera sansa vietii, el simte ca a cucerit cel mai inalt varf de munte”, rezuma regizorul Pete Docter premisa de la care pleaca noua productie de animatie.

Insa un mic pas gresit il poarta de pe strazile New York-ului direct intr-o lume eterica si complet neverosimila – Marele Dinainte – un loc absolut fantastic de unde sufletele isi iau personalitatile, capriciile si interesele pana sa ajunga pe Pamant.

Regizorul. ,,Toti ne nastem cu un fel unic de a fi”

Potrivit lui Docter, ideea unei astfel de lumi unice se coace de 23 de ani. “Totul a inceput de la fiul meu – acum are 23 de ani - care din clipa in care s-a nascut ne-a aratat ca are personalitate. Mi-am pus problema de unde a aparut personalitate lui. Ma gandeam ca ea se dezvolta din interactiunea cu lumea. Si totusi, e clar ca toti ne nastem cu un fel unic de a fi”, spune regizorul.

“In povestea din filmul nostru toata lumea se naste cu un suflet. Iar sufletele acestea nu apar asa, pur si simplu, ci sunt pregatite dinainte, primesc o personalitate si interese”, adauga el.

Totusi, odata ce ajunge pe acest taram ciudat, Joe Gardner nu poate sa se adapteze in lumea noilor suflete. Hotarat sa revina la viata lui, face echipa cu un suflet precoce – 22 – care nu a reusit pana acum sa inteleaga ce e asa de atragator la oameni si la a trai pe Pamant.

“Uneori, sufletele nu reusesc sa gaseasca scanteia magica pentru a-si castiga drumul spre Pamant. Iar consilierii Marelui Dinainte cheama mentori care sa le inspire, oameni extraordinari din istorie, cum ar fi Abraham Lincoln. Metoda aceasta a dat rezultate pentru fiecare suflet ratacit, cu exceptia lui 22, care e ca un adolescent capricios. In plus, ea nu pare sa aiba vreo dorinta speciala de a ajunge pe Pamant”, explica Kemp Powers, celalalt regizor al filmului.

Joe devine mentorul lui 22, gandindu-se ca daca o poate ajuta pe ea sa descopere magia de a fi viu, va reusi cumva sa ajunga inapoi pe Pamant la timp pentru marele sau moment artistic. “Crede ca nu are altceva de facut decat sa o ajute pe 22 sa isi gaseasca drumul, sa descopere scanteia care face totul posibil. Fireste, el crede ca e usor, asa cum i-a fost lui sa isi descopere pasiunea pentru jazz”, spune producatoarea Dana Murray.

Insa, pe masura ce Joe se straduieste sa o faca pe 22 sa descopere ce minunat este sa traiesti, ajunge sa afle raspunsul unor intrebari pe care nu si le pusese despre propria viata.

,,Oricat de departe ajungem, mereu vrem si mai departe, nu suntem pe deplini multumiti”

“Ce inseamna o viata semnificativa? Din ce e formata? Din relatiile pe care le ai? Din faptul ca traiesti constient? Poti sa ai o conversatie minunata si sa bei o cafea buna – sunt astea lucruri importante si semnificative? Povestea noastra nu marseaza intr-o singura directie: relatii, familie – ci cauta sa dea un raspuns cuprinzator”, afirma Kristen Lester, cea care a supervizat scenariul.

“Oricat de departe ajungem, mereu vrem si mai departe, nu suntem pe deplini multumiti, exact cum un artist are mereu pornirea sa creeze si nu se poate linisti”, spune Mike Jones, unul dintre scenaristi.

Docter achieseaza la aceasta idee: “Am fost foarte norocos sa lucrez cu oameni incredibili si sa fac filme care au fost urmarite peste tot in lume. Dar, mi-am dat seama ca, oricat de minunate sunt aceste proiecte, viata are mult mai multe nuante si nu poate fi redusa la o singura pasiune – oricat de elocventa si satisfacatoare ar fi aceasta. Uneori sunt mai importante lucrurile mici si nesemnificative”.

“Imi aduc aminte cum mergeam intr-o zi cu bicicleta si am oprit sa culeg o zmeura. Era incalzita de soare si extrem de gustoasa, a fost cea mai buna zmeura pe care am mancat-o vreodata. Imi aduc aminte perfect acest moment. Exista astfel de clipe transcedentale in viata fiecaruia care definesc cine suntem. Acest film pledeaza pentru largirea acestui orizont pe care de multe ori il limitam la o singura idee si pentru descoperirea lucrurilor miraculoase pe care viata le are de oferit”, mai spune Docter.

Inspirat de la opera artistului satiric Ronald Searle si trecand prin animatiile clasice Disney

Aventura din “Suflet / Soul” incepe in lumea dinamica a New York-ului cucerit de jazz si ne poarta in locurile neverosimile din taramul imaginar al Marelui Dinainte. Accentul pus pe contrastul dintre ritmul innebunitor al marelui oras si aparenta cosmica a celeilalte lumi este ceea ce face aceasta productie cu totul speciala.

De-a lungul realizarii filmului, echipa de productie s-a inspirat din epoci complet diferite, plecand de la opera artistului satiric Ronald Searle si trecand prin animatiile clasice Disney din anii ’60, cum ar fi “101 Dalmatieni”.

“Searle si dalmatienii au influentat atmosfera si aspectul filmului din toate punctele de vedere, de la forma imperfecta a cladirilor si pana la felul in care cad hainele pe fiecare personaj”, spune directorul de animatie Jude Brownbill.

Atmosfera e completata de muzica cu totul deosebita, responsabil de jazz-ul din film fiind compozitorul si cantaretul Jon Batiste. “Cand il vedem pe Joe cantand e de fapt Jon. Animatorii nostri au studiat imagini cu Jon cantand pentru a captura detalii specifice, de la felul in care isi misca degetele, pana la felul in care respira, si pentru a le reda apoi in film”, spune Murray. 

Visul profesorului de muzica Joe Gardner este de a deveni cantaret de jazz. Doar ca, inainte de intalnirea cu cel mai important moment artistic al vietii lui, are un mic accident in urma caruia ajunge intr-un spatiu eteric, de tranzitie, necunoscut, unde descopera suflete in asteptarea personalitatilor. Aici o intalneste pe 22 un suflet tanar, capricios si naiv, alaturi de care Joe porneste intr-o aventura care ar trebui sa il readuca in corpul sau inainte de a fi prea tarziu.

Filmul “Suflet / Soul” este distribuit in Romania de Forum Film Romania si are premiera in cinematografe in 27 mai 2021, in format 2D si 3D, dublat.

Trailer, pe youtube la https://www.youtube.com/watch?v=vbU-ge8NJ2Q

Mai mult in Entertainment, Media, Film

 


PUBLICITATE: