Transmisie Live TVR. Funeraliile Regelui Mihai I. Casa Regala a desemnat Televiziunea Romana producator exclusiv al ceremoniilor.
Miercuri, 13 Decembrie 2017

Credit: Transmisie Live TVR

Din aceasat calitate, TVR va asigura productia tuturor ceremoniilor, in colaborare cu Trinitas TV, punand la dispozitie semnalul TV pentru toate televiziunile interesate. In zilele de doliu national, posturile TVR vor difuza Editii speciale, documentare si filme artistice.


Credit: Transmisie Live TVR

adplayers.info

Pentru funeraliile Regelui Mihai I, Casa Regala a desemnat Televiziunea Romana producator exclusiv, calitate in care TVR va asigura productia tuturor ceremoniilor, in colaborare cu Trinitas TV, punand la dispozitie semnalul TV pentru toate televiziunile interesate.

Incepand de miercuri, 13 decembrie, cand trupul neinsufletit al fostului suveran al Romaniei va fi adus in tara, programele TVR 1, TVR HD si TVR International vor contine exclusiv Editii speciale dedicate MS Regele Mihai si transmisiuni in direct cu imagini de la aeroport, cu drumul cortegiului funerar catre Peles, Palatul Regal din Bucuresti si Curtea de Arges si de la slujba de inmormantare.

In Editiile speciale din zilele de doliu, jurnalistii TVR vor avea invitati istorici si oameni de cultura cu care vor vorbi despre personalitatea Majestatii Sale Regele Mihai I si despre rolul sau in istoria Romaniei. In studio se vor afla si realizatorii emisiunii „Ora Regelui”, care vor comenta evenimentele, vor povesti despre intalnirile unice cu Majestatea Sa, dar vor prezenta si imagini document, filmate in exclusivitate cu Regele Mihai I sau cu membrii Casei Regale si pastrate in arhiva emisiunii. TVR este singura televiziune din Romania care are o emisiune dedicata regalitatii, inca din anul 2012.

TVR 1, TVR HD si TVR International vor difuza toate momentele ceremoniilor, inclusiv vizitele oficialilor romani si straini pentru a transmite condoleante (simultan si pe TVR Moldova).


Credit: Transmisie Live TVR

Documentare, reportaje, filme artistice si concerte clasice la TVR

Incepand de miercuri, TVR 2 (simultan cu TVR 3), difuzeaza mai multe episoade ale seriei documentare „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin. Astfel, miercuri, 13 decembrie, de la ora 10.00 si 17.50, episodul „Rege la 19 ani” parcurge perioada din urma abdicarii regelui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, cand Mihai I a redevenit rege. Avea 19 ani.

Episodul „Trenul Regal”, de joi, 14 decembrie, orele 10.00 si 17.50, prezinta momentul plecarii monarhului intr-un lung exil, dupa ce, la 30 decembrie 1947, Romania a devenit republica, regele fiind silit sa abdice.

La 28 iunie 1940, la radio, s-a anuntat ca Guvernul Romaniei accepta conditiile ultimatumului Uniunii Sovietice, cedand Basarabia si nordul Bucovinei. Teroarea rosie incepea sa se instaleze. Intreaga perioada este surprinsa in episodul „Ultimatumul: 28 iunie 1940, difuzat vineri, 15 decembrie, la TVR 2 si simultan pe TVR 3, de la  de la 10.00 si 17.50.

Sambata, 16 decembrie, de la ora 23.20, la TVR 2, episodul „Actul acesta istoria nu-l va uita”marcheaza momentul zilei de 23 august 1944, cand Regele Mihai I al Romaniei pune in aplicare decizia de a scoate tara din razboiul impotriva aliatilor.

TVR 2 a programat special pentru acest moment doua filme romanesti: „Triunghiul mortii”* (joi si vineri) si „Pentru patrie”** (sambata). Productiile semnate de Sergiu Nicolaescu vor putea fi urmarite de la ora 20.00, pe TVR 2 si simultan pe TVR 3.

Serile, la TVR 1, TVR 2 si TVR 3, se vor incheia cu muzica clasica***.

Pe parcursul zilei de sambata, 16 decembrie, toate posturile TVR vor difuza in simulcast imagini de la funeraliile Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei.

Sambata, de la ora 21.00, TVR 1 va difuza documentarul „Mostenirea”, un film despre o istorie care nu iarta. Destinul Regelui Mihai intruchipeaza destinul tragic al Romaniei.

O ora mai tarziu, de la 22.20,  la TVR 1, vom putea revedea productia „Mihai I, regele romanilor” semnata de Marilena Rotaru, distinsa la Gala APTR 2013 cu Premiul pentru documentar istoric.

*„Triunghiul mortii” reconstituie luptele purtate de armata romana impotriva ocupantilor germani in Primul Razboi Mondial in localitatile Marasti, Marasesti si Oituz. Pe langa impresionantele scene de lupta, filmul capata consistenta in primul rand datorita a doua personalitati - maresalul Averescu (Sergiu Nicolaescu) si Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia) – si surprinde in intregime contextul social si politic al acelor vremuri.

**Film istoric, realizat cu prilejul sarbatoririi a 100 de ani de la proclamarea independentei Romaniei, la 10 mai 1877, „Pentru Patria” urmareste in paralel deciziile politice si militare din perioada Razboiului de Independenta si activitatea unui detasament special constituit din soldati moldoveni si olteni. In aceasta productiei ii putem revedea pe marii actori: Amza Pellea, George Constantin, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu.

*** Concertul pentru pian si orchestra nr. 3 de Serghei Rachmaninov si Simfonia nr. 3 (miercuri, ora 21.45, la TVR 2); Requiem Verdi (miercuri, ora 20.00, TVR 3, sambata, ora 23.30, TVR 1); Requiem Parastas de Martian Negrea si Oratoriul vocal-simfonic Requiem pentru solisti, cor de copii, cor mixt si orchestra de Mikis Theodorakis (joi, ora 21.25, TVR 2 si simultan pe TVR 3), Requiem de Mozart si Concertul pentru pian si orchestra de Johannes Brahms (vineri, ora 21.30, TVR 2 si simultan pe TVR 3).

Televiziunea Romana si-a adaptat programulimediat dupa anuntul mortii Majestatii Sale. Pe 5 decembrie, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova si TVR Internationa au difuzat, incepand cu ora 16.00, „Memorialul durerii – O istorie care nu se invata la scoala”, episodul „Rege la 19 ani”, un documentar despre destinul unui monarh constitutional, incercand sa consolideze statul de drept si democratia. Domnia sa avea sa fie una dintre cele mai grele perioade din istoria Romaniei.

De la ora 16.55, pe TVR 2, TVR 3, TVR Moldova si TVR International, telespectatorii au putut urmari un Interviu eveniment cu Regele Mihai, realizat de TVR Timisoara, in 1998, cu ocazia primei vizite a Majestatii Sale in Capitala Banatului, dupa revenirea in tara.

La ora 17.55, TVR 2, TVR 3 si TVR International s-a difuzat documentarul Mihai I al Romaniei, productie semnata de Camelia Csiki, distinsa cu Premiul APTR in 2012.

De la ora 18.30, TVR 1 a transmis Acasa la Majestatea Sa Regele Mihai, un program realizat de Bogdan Serban-Iancu, un jurnalist apropiat Casei Regale.

In vizita in Elvetia, la Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, echipa TVR a surprins un dialog cald despre istoria unei vieti, despre pasiuni, calatorii si intalniri. Regele a vorbit despre muzica, sporturi, povesti ale oamenilor pe care i-a intalnit. Auzim scurte istorioare cu intamplari pitoresti, unele derulandu-se chiar in scurt-metraje, iar pe altele  doar  imaginandu-ni-le. TVR International a difuzat productia, de la ora 21.00.

La Romania 9, de la ora 21.00, pe TVR 1, Ionut Cristache i-a avut alaturi, intr-o editie speciala dedicata Regelui Mihai, pe Vartan Arachelian, Georgeta Filitti, Dan Grigore, Ion Caramitru, Liviu Mihaiu si Bogdan Serban-Iancu.

Stirile TVR realizeaza Editii Speciale, care sunt transmise simultan pe TVR 1, TVR 2,TVR 3 si TVR International.

Sambata, 9 decembrie, pe TVR 1 si TVR Moldova, de la ora 15.00 si pe TVR International, de la ora 16.00, telespectatorii au putut urmari o editie speciala, in direct, a emisiunii „Ora Regelui”, despre personalitatea Regelui Mihai, despre istorie, politica, spiritualitate, dar si despre modelul care le-a lipsit romanilor. Dorina Florea si Bogdan Serban–Iancu, moderatorii editiei, vor discuta cu eseistul si diplomatul Theodor Paleologu si scriitorul Dan Ciachir despre „Rege – regat – regalitate”.

Duminica, de la ora 10.00, la TVR 1 a reprogramat documentarul „Exilul istoriei”, care surprinde, in prima parte, relatia tensionata si ambigua a politicului romanesc fata de Majestatea Sa in cele doua decenii de la evenimentele din decembrie 1989. In partea a doua, Bogdan Serban-Iancu, realizatorul programului, ne prezinta domeniul regal de la Savarsin, domeniu care a fost si in trecut proprietatea Regelui Mihai si care se pregatea pentru a redeveni ceea ce Regina Elena si-a dorit atat de mult – un camin. Principesa Margareta este cea care ne conduce prin interiorul castelului si ne ofera o imagine despre cum va fi el transformat intr-o locuinta adevarata.

TVR 2 a transmis in direct duminica, 10 decembrie, de la ora 14.45, prima editie a competitiei in care s-a ales cel mai bun cor scolar din Romania, Gala Premiilor Excelsior. Evenimentul a debutat cu un moment solemn emotionant: Corul "Accoustic", dirijat de Daniel Jinga, a interpretat, alaturi de maestrul Gheorghe Zamfir, „Ave Maria” de Schubert.

Cateva ore mai tarziu, de la 15.30, TVR 1 telespectatorii au putut revedea documentarul „Regele Mihai, 93 de ani de istorie”, pe care postul public l-a difuzat prima data intr-o editie speciala dedicata aniversarii zilei de nastere a Regelui Mihai I, in data de 25 octombrie 2014, cand Majestatea Sa  implinea 93 de ani. Documentarul este unul de colectie, jurnalista Camelia Csiki, cea care l-a realizat,  reusind sa adune imagini rare din viata Majestatii Sale, mai putin cunoscute publicului, mai ales din perioada exilului, pentru a reface povestea celor 93 de ani furtunosi si plini de istorie pe care Regele Mihai i-a traversat.

Luni, 11 decembrie, ora 15.00, la TVR 1 a  transmis, intr- o Editie Speciala, sedinta solemna de omagiere a MS in Parlamentul Romaniei.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!


Credit: Transmisie Live TVR

 

 

 


PUBLICITATE: