TVR transmite in exclusivitate peste 60 de concerte din Festivalul International „George Enescu”, in perioada 27 august - 24 septembrie.
Vineri, 25 August 2023

Un regal de muzica clasica, Zeci de concerte, mii de minute de muzica clasica in direct, interviuri in exclusivitate cu mari personalitati ale muzicii clasice internationale, dar si informatii in timp real vor fi difuzate de televiziunea publica pe canalele TVR CULTURAL, TVR 1, TVR International si TVR MOLDOVA, in perioada 27 august - 24 septembrie.   

AdPlayers. info

Cel mai mare eveniment cultural al Romaniei si, in acelasi timp, unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international - Festivalul International George Enescu, editia  XXVI, debuteaza duminica, 27 august, in direct la TVR.

Zeci de concerte, mii de minute de muzica clasica in direct, interviuri in exclusivitate cu mari personalitati ale muzicii clasice internationale, dar si informatii in timp real vor fi difuzate de televiziunea publica pe canalele TVR CULTURAL, TVR 1, TVR International si TVR MOLDOVA, in perioada 27 august - 24 septembrie.   

„Suntem onorati si bucurosi sa oferim publicului telespectator un eveniment premium, cu orchestre de talie mondiala, cu momente si spectacole unice. In acord cu misiunea sa publica, TVR si in special TVR CULTURAL se transforma, timp de patru saptamani, intr-o scena grandioasa, pe care cei aflati in fata micilor ecrane vor avea ocazia sa urmareasca muzica de calitate, in interpretari de exceptie, cu artisti care fac istorie in muzica clasica internationala”, a declarat Dan-Cristian Turturica, Presedinte-Director General al TVR.  

In calitate de coproducator si broadcaster oficial al acestui eveniment cultural de prestigiu, TVR va difuza peste 60 de concerte, in direct si inregistrate. Transmisiunile live vor include si seria de concerte pentru familii si copii – o premiera a Festivalului, cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica si instrumentele clasice.

Deschiderea

Spectacolul de deschidere va fi transmis in direct pe TVR 1, TVR CULTURAL, TVR International si TVR MOLDOVA, duminica 27 august, de la ora 19.30 si va fi precedat de o editie speciala (de la ora 19.00), cu interventii si interviuri de pe covorul rosu realizate de moderatorul Marius Constantinescu. Sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru, Orchestra Filarmonicii George Enescu va interpreta, alaturi de celebrul violoncelist Gautier Capuçon, Concertul pentru violoncel si orchestra de Antonin Dvořák, Rapsodia romana nr. 2 de George Enescu si Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss.

Toate celelalte concerte vor putea fi urmarite pe TVR CULTURAL, de la orele 17.00 sau 20.00 si vor fi, la randul lor, precedate de editii speciale moderate de jurnalistii Marius Constantinescu si Catalin Sava.

De asemenea, echipa Televiziunii Romane realizeaza podcasturile TVR#Enescu, moderate de producatorul Valentina Baintan, precum si Agenda culturala – filler zilnic cu recomandari din programul evenimentului. In pauzele concertelor, telespectatorii pot urmari interviuri cu invitati din lumea culturala si artistica (actori, artisti din zona muzicii pop, rock si din muzica clasica, scriitori, regizori de film etc.) realizate de Valentina Baintan si Claudia Robu.

O alta noutate a editiei din acest an, alaturi de seria de concerte pentru familii si copii, este revenirea in programul Festivalului a Concertelor de la Miezul Noptii. In cadrul concertelor nocturne, programate de la  ora 22.30, pe scena Ateneului Roman vor urca soprana Olga Peretyatko, tenorul Marius Vlad Budoiu, mezzosoprana Kate Lindsey, Ensemble Zefiro - celebrul ansamblu italian de suflatori, specializat in muzica baroca -, renumitul pianist si compozitor international turc Fazil Say, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, Avi Avital - unul dintre cei mai cunoscuti interpreti la mandolina din lume, organistul Cameron Carpenter si multi altii.

Pe parcursul celor patru saptamani ale Festivalului, Ateneul Roman, Sala Mare si Sala Mica a Palatului, precum si Sala Radio vor fi gazdele celor mai mari orchestre ale lumii, dintre care se numara: Orchestra Simfonica din Londra, Orchestra Simfonica din Israel, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Simfonica WDR din Koln, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma, Orchestra Regala Concertgebouw, Cameristi della Scala, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestrei de camera Franz Liszt, Orchestra de camera Berlin Academy of American Music, Orchestra de camera Manchester Camerata etc.

Din programul evenimentului nu vor lipsi cele mai cunoscute ansambluri muzicale romanesti, cum sunt Orchestra si Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Nationala Radio, Orchestra Romana de Tineret, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacau, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iasi, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Istoria Televiziunii Romane este legata indisolubil de Festivalul International „George Enescu”, care s-a constituit intr-un brand, un etalon al performantei la cel mai inalt nivel inca din momentul lansarii. Incepand cu anul 1958, Televiziunea Romana a preluat si a transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfasurarii Festivalului si Concursului International „George Enescu”, iar la ultimele editii, a incheiat o serie de parteneriate externe cu prestigioase televiziuni europene interesate de Festival.

Una dintre cele mai de succes colaborari este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat si cu Arte, Televiziunea Nationala Elvetiana (Television Suisse Romande) sau ZDF.

Mai mult in Eveniment, Media, Sponsorship, Parteneriate


PUBLICITATE: