TVR transmite in direct ceremoniile de reinhumare a Regelui Carol al II-lea
Vineri, 08 Martie 2019

 

Credit: TVR

Ramasitele pamantesti ale Regelui Carol al II-lea vor fi stramutate in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. In exclusivitate, Televiziunea Romana va transmite ceremoniile vineri, 8 martie incepand cu 18.00 si sambata, 9 martie.

AdPlayers. info

TVR transmite in direct ceremoniile de reinhumare a Regelui Carol al II-lea. Ramasitele pamantesti ale Regelui Carol al II-lea vor fi stramutate in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. In exclusivitate, Televiziunea Romana va transmite ceremoniile vineri si sambata, 8 si 9 martie.

Telespectatorii vor putea fi din nou martori la un eveniment al istoriei. Carol al II-lea, singurul rege al romanilor care nu a avut parte de odihna intr-o biserica, va fi reinhumat. Televiziunea Romana este singura televiziune care produce transmisiunile din 8 si 9 martie, de la Curtea de Arges. Ceremoniile militara si religioasa, relatari si stiri vor putea fi urmarite la TVR 1, TVR 2, TVR International, in cadrul emisiunilor informative, precum si in editii speciale.

„Carol al II-lea este singurul rege care, se considera, s-a odihnit dupa moarte in afara bisericii. Capela in care a fost depus sicriul de la repatrierea din 2003 se afla in curtea manastirii si este un loc improvizat, unde osemintele au asteptat 16 ani sa fie construita o Noua Catedrala Arhiepiscopala si RegalaȚ spune Camelia Csiki, realizator al emisiunii Ora Regelui de la TVR.

Desi in Portugalia, la inmormantare, Carol al II-lea a avut parte de onoruri de sef de stat, pentru ca se inrudea cu regii Portugaliei, nu a avut parte de un loc de veci in biserica si de o slujba ortodoxa, dupa datina romana. A asteptat sa isi doarma locul de veci intr-un lacas sfant ortodox, timp de 66 de ani, dintre care 16 in Romania. La Curtea de Arges urmeaza sa mai fie adusi, in urmatorul an, inca doi membri ai Familiei Regale: fratele lui Carol al II-lea, printul Mircea (rapus de febra tifoida in Primul Razboi Mondial), al carui loc de veci este acum in Castelul Bran, intr-o cripta care trebuie restaurata, si Regina mama Elena. Vor fi inmormantati tot in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges”, a adaugat realizatoarea TVR.

Ceremoniile vor incepe vineri, 8 martie, la ora 18.00, cand 11 militari ai Batalionului Vanatori de Munte 33 „Posada” din Curtea de Arges vor scoate sicriul Regelui Carol al II-lea din capela din curte si il vor duce in Vechea Catedrala, unde va fi asezat pe catafalc. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia in 2003, si o coroana alba de flori vor fi asezate deasupra.

Acest ceremonial va fi filmat in exclusivitate de TVR, iar imaginile vor putea fi vazute in Telejurnalele TVR 1, TVR 2, TVR International.

Sambata, 9 martie, TVR 1 va transmite in direct, intr-o Editie Speciala care incepe la ora 12.00, ceremonia de asezare a osemintelor Regelui Carol al II-lea in Noua Catedrala si necropola regala din Curtea de Arges, unde se afla si mormintele Regelui Mihai si Reginei Ana. Inaintea transmisiunii directe, de la ora 11.35, jurnalista Camelia Csiki a pregatit un reportaj din care vom afla intreaga poveste a refugiului portughez al Regelui Carol al II-lea.

La momentul funerar istoric de la Curtea de Arges, militarii Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul" vor prezenta onorul, sicriul Regelui fiind purtat de brigada de elita a armatei, in prezenta asistentei, a militarilor de la Vanatorii de Munte, precum si a preotilor din eparhie. La ceremonia de ingropare din Noua Catedrala va participa doar Familia Regala.

Mai mult in Media TV, 


PUBLICITATE: