Revolutia Radio: Chinurile facerii UNIFUN - primul radio liber din Romania
Vineri, 15 Ianuarie 2010
 ( AdPlayers.ro, Iulian Toma )

Nascut dintr-o mama romanca desteapta – Universitatea din Bucuresti, si un tata francez - FUN Radio, care aveau sa-i dea si numele noului nascut la 11 ianurie 1990, UNIFUN este primul post de radio liber in FM-ul din Romania. 

Tehnologie franceza si o mana de oameni, in majoritatea lor studenti - veti vedea si cati dar mai ales cine au fost ei - noua aparitie in spatiul audiovizual era in atentia tututor celor care urmareau evolutia firavei democratii romanesti de dupa decembrie 89. Cuplul Ceausescu era judecat si impuscat de cateva zile, iar oamenii dadeau drumul radioului pe un singur post de radio care nu apartinea statului, in banda est a FM-ului bucurestean: UNIFUN. 

Indiferent daca invarteau rolele de muzica ale unui magnetofon sau transmiteau primele buletine de stiri de la microfonul postului, povestea aparitiei primului radio in FM-ul romanesc are toate ingredientele unui best-seller inca nescris cu toti participantii momentului, despre ceea ce urma sa schimbe pentru totdeauna istoria radioului romanesc.

Nasterea UNIFUN nu a insemnat o poveste cu tineri  care se prosteau la un microfon asa cum ar puteau unii sa inteleaga din naivele inregistrari ale momentului, sau pe care le fac multi redactori la posturi de radio de astazi. Valva creata in jurul microfonului a creat bucurii, emotii care ii insotesc pe toti participantii de atunci, chiar si astazi la 20 de ani dupa desfasurarea evenimentelor, dar si tristeti.

Influenta a ceea ce urma sa iasa in spatiul audiovizual de la microfonul postului a lasat pumni, sechestrari in plina noapte, sau ochi umflati in randul celor care aveau sa fie victime colaterale ale Revolutiei Radio, sub motivul cercetarii legaturilor cu Securitatea a DJ-ilor noului post.

Nasterea libertatii in radio este in egala masura si scenariu de film, care poate ingropa oricand productiile lui Segiu Nicolaescu. Coborari in plina noapte de pe acoperisul Universitatii, dosare la politie, primele aprobari de emisie pe o frecventa pe care o semna puterea momentului, nasterea primelor disensiuni in privinta reglementarilor din spatiul audiovizual romanesc, toate sunt ingredientele unui scenariu care ar putea face invidios orice regizor, insa bugetul se lasa asteptat, cel putin pentru moment.

Daca astazi se vorbveste de „Revolutia Romana din decembrie ‚89”, atunci chinurile facerii UNIFUN, la cateva zile de la impuscarea cuplului Ceausescu, inseamna cu siguranta „Revolutia Radio din ianuarie 90”. Cine sunt cei care au venit cu scule, cine sunt cei care au vorbit de la microfonul postului, cine puteau fi cei interesati sa taie microfonul sau emisia postului, puteti trage concluziile intr-un serial sub titlul Revolutia Radio, in care AdPlayers incearca sa stea de vorba cu toti „participantii” care au de spus un cuvant despre Revolutia Radio din ianurie 90.

Filmarile si inregistrarile serialului "Revolutia Radio" continua in AdPlayers, la 0724.303.101 sau pe adresa de e-mail:


PUBLICITATE: