„Cum da presa de bani, nu doar de urma lor”. Start in competitia celor mai bune materiale jurnalistice, Premiile Superscrieri 2024
Miercuri, 24 Ianuarie 2024

Jurnalistii se pot inscrie pana la 31 ianuarie la Premiile Superscrieri, competitie care premiaza, din 2011, cele mai bune materiale jurnalistice ale anului. Premii de 1.500 pentru locul la fiecare din cele noua categorii de concurs si 3000 de euro pentru „Superscrierea Anului” si  „Superscrierea Cititorilor”

AdPlayers. Info

Jurnalistii si alti povestitori ai realitatii se pot inscrie pana la 31 ianuarie la cea de-a XIII-a editie a Premiilor Superscrieri, eveniment organizat din 2011 de Funda-tia Friends For Friends pentru a premia cele mai bune materiale jurnalistice ale anului. Inscrierile se pot face la noua categorii de concurs: Investigatie, Reportaj, Opinie, Debut jurnalistic, Presa locala, Audio/podcast, TV&Video-jurnalism, Fotografia anului in media, Civic Influencers.

Nominalizatii editiei vor fi anuntati in luna aprilie, iar castigatorii la Gala Superscrieri din luna mai.

Locul intai pentru fiecare categorie va fi premiat cu 1.500 de euro, iar premiile  „Superscrierea Anului” si  „Superscrierea Cititorilor” cu 3.000 euro.

De asemenea, Premiul Juriului se constituie din suma stransa prin plata taxei de inscriere.

Tema Superscrieri din 2024 este „Cum da presa de bani, nu doar de urma lor”, subiectul finantarii presei fiind unul extrem de important in Romania, dar si la nivel mondial, avand in vedere inchiderea a numeroase canale media in ultimii ani si cresterea fenomenului fake news.

“Unul dintre principiile de aur ale jurnalismului este sintetizat in expresia «follow the money». Presa libera din Romania se pricepe destul de bine la a lua urma banilor – o dovedesc zecile de anchete, multe dintre ele premiate la Superscrieri, inclusiv in 2023. Problema este ca fix aceeasi presa, cu foarte putine exceptii, are mari probleme in a-si asigura propria finantare”, spune Alexandra Cantor, directoare executiva a Fundatiei Friends for Friends.

,,Ne dorim ca Superscrieri sa adreseze astfel un vechi elefant din camera, tot mai vizibil si dureros pentru jurnalismul de astazi, iar aceasta editie sa fie o ocazie de a incerca sa vedem cum poate presa libera sa continue sa dea de urma banilor, dar sa dea si de propriii bani. Pentru ca, fara surse de finantare, presa are doua variante: fie dispare, fie este nevoita sa faca compromisuri care, de cele mai multe ori, nu sunt in interesul publicului. Iar noi, publicul, vom avea nevoie intotdeauna de informatii”, a mai spus directoarea executiva a Fundatiei Friends for Friends.

Mai multe detalii despre editie si inscrieri: https://www.ffff.ro/superscrieri/premiile-superscrieri-editia-xiii/ .

Juriul Premiilor Superscrieri 2024

Vlad Stoicescu este presedintele juriului acestei editii. Este editor fondator al publicatiei Dela0.ro, coordonator editorial al proiectului de investigatii Sa fie lumina si realizator al formatului video Judecata de Acum.

Membrii juriului sunt: Alice Iacobescu, Catalin Striblea, Dan Duca, Dan Radu, Emilia Sercan, Irina Pacurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dirtu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Musat, Daniel Condurache, Codruta Simina, Cristian Leonte.

La categoria „Fotografia anului in media” (un nou format pentru categoria Fotojurnalism) juriul este format din: Octav Ganea, Alex Galmeanu, Ileana Szasz.

Monica Jitariuc va juriza categoria „Civic Influencers”.

Presedintele juriului: „A lua sau a nu lua banii politicienilor si ai patronilor de pacanele?” - este dilema deloc shakespeariana a multor entitati media



„In 2024, subventia publica acordata partidelor parlamentare va fi monstruoasa, cea mai mare de cand statul aloca acest tip de resursa bugetara. Monstruoasa la propriu, pentru ca - fix intr-un an electoral cu patru randuri de alegeri - formatiunile politice vor dispune de zeci de milioane de euro pentru a controla expunerea lor mediatica. Iar procente semnificative din aceasta subventie merg de ani si ani de zile spre organizatiile de presa «prietenoase» cu partidele si liderii lor. Daca nu e indirect finantata de un jucator politic, presa nationala mai are varianta finantarii din reclamele la pariuri, o industrie - caracatita care a ajuns atat de puternica incat destructureaza redactii intregi la nevoie. A se vedea, in acest sens, epilogul intristator din redactiile Libertatea & GSP. «A lua sau a nu lua, deci, banii politicienilor si ai patronilor de pacanele?» - aceasta e dilema deloc shakespeariana cu care se confrunta multe entitati media din Romania”,a declarat Vlad Stoicescu, presedintele juriului Premiile Superscrieri.

Jurnalistul mai spune ca, in acest context, interesul public mai este servit de foarte putine institutii media

„Cei care se preocupa de interesul public sunt exact cei fara finantare, care supravietuiesc din donatii modice, mici granturi si alte carpeli. In fapt, consecinta precaritatii financiare e si imposibilitatea de a ajunge frecvent la un public consistent. Si-atunci acest public ajunge informat si manipulat tot de actorii media finantati de partid sau de ruleta. Democratia nu poate iesi decat desfigurata dintr-un asemenea scenariu. Asta daca mai ajunge vreodata sa se elibereze din captivitate. Asa ca miza discutiei despre finantarea presei nu exista doar pentru profesionistii din media. Ea ar trebui sa ne puna pe ganduri pe toti, daca mai vrem sa numim democratie si ce urmeaza din 2025 incolo”, a adaugat Vlad Stoicescu.

Premiile Superscrieri reprezinta o initiativa independenta lansata de Fundatia Friends for Friends si posibila doar cu sprijinul unor companii care isi asuma sustinerea unei prese de calitate, pre-cum partenerii de crestere Bitdefender, Kaufland Romania, BRD - Groupe Société Générale, FAN Courier, impreuna cu sustinerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, Povestela, Humane Society Inter-national – Europe, DiFine PR, PPC Energy Services.

Superscrieri, din 2011.

Superscrieri este, intr-un fel, tributul pe care din 2011 incoace il aducem autorilor unor astfel de scrieri - cei care, prin forta scriiturii lor, prin originalitate, onestitate si curaj inca ne mai spun pov-estile care conteaza. Autorilor care cred in forta cuvantului bine ales, ne arata cum stau de fapt lucrurile, ne scapa de prejudecati si stereotipii, ne emotioneaza, ne imbogatesc, ne feresc de fake news. Lor le dedicam, cu recunostinta, premiile, bursele si seminariile Superscrieri.

Mai mult in Media, Festival, CSR, Responsabilitate Sociala


PUBLICITATE: