Ce se intampla cu banii europeni in Romania? PressHub.ro lanseaza sectiunea Bani Europeni
Luni, 10 Septembrie 2018
 

Credit: PressHub.ro 

Partenerii media ai proiectului sunt RFI - Radio France Internationale Romania, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viata Libera (Galati) si Ziarul de Iasi, iar publicatiile partenere: Arad24.net, Banatul Azi, Biz Brasov, Cluj Today, Crisana, Express de Banat, Gazeta de Dimineata, Hargita Nepe, Info Sud-Est, Inroman.ro, Jurnalul de Arges, Jurnalul Vaii Jiului, Liber in Teleorman, Obiectiv de Suceava, Obiectiv - Vocea Brailei, Revista 22, Transilvania Business, Vrancea 24, Zi de Zi - Targu Mures

adplayers.info

Freedom House Romania anunta lansarea unui nou proiect sub egida PressHub.ro, retea inovatoare de presa: PressHub.ro/BaniEuropeni, sustinut de jurnalisti din presa locala si centrala si de un total de 24 de publicatii din Romania.

„Ce se intampla cu banii europeni care ajung in Romania? Cum le crestem impactul si cum ajunge sa fie finantat un proiect cu bani de la Uniunea Europeana? Cum scoatem la lumina bunele practici si cum putem reduce birocratia?” sunt intrebari la care PressHub.ro/BaniEuropeni raspunde din 10 septembrie, in cadrul unuin proiect Freedom House Romania, in parteneriat cu Radio France Internationale Romania, Transilvania Reporter, Gazeta de Sud, Viata Libera Galati si Ziarul de Iasi.

Sectiunea „Bani Europeni” din cadrul PressHub.ro este parte din proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinantat de Comisia Europeana prin DG Regio. Proiectul mai cuprinde seminare si dezbateri locale si va genera, in total, peste 300 de articole despre ce se intampla in Romania cu banii primiti in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Articolele sunt publicate pe platforma PressHub.ro si in publicatiile partenere.

Partenerii proiectului sunt RFI - Radio France Internationale Romania, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viata Libera (Galati) si Ziarul de Iasi. Publicatiile partenere: Arad24.net, Banatul Azi, Biz Brasov, Cluj Today, Crisana, Express de Banat, Gazeta de Dimineata, Hargita Nepe, Info Sud-Est, Inroman.ro, Jurnalul de Arges, Jurnalul Vaii Jiului, Liber in Teleorman, Obiectiv de Suceava, Obiectiv - Vocea Brailei, Revista 22, Transilvania Business, Vrancea 24, Zi de Zi - Targu Mures.



Seminarul Bani Europeni, DG Regio - echipa 

Proiectul a debutat in luna iulie 2018, cu un seminar care a adus laolalta jurnalisti, specialisti in domeniul gestionarii si controlului fondurilor europene, alaturi de experti in achizitii publice, in scopul de a-i specializa pe ziaristi in domeniul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI). Peste 30 de jurnalisti din presa locala si centrala au dobandit noi informatii si au analizat problemele cu care se confrunta Romania in gestionarea acestor bani, o miza cruciala pentru dezvoltarea economico-sociala a tarii.

Avand la indemana aceste date, in urmatoarea etapa a proiectului, jurnalistii implicati prezinta, in peste 300 de articole publicate in perioada septembrie 2018 – aprilie 2019 pe platforma PressHub.ro si in publicatiile partenere, raspunsuri la intrebari precum:

Care este rolul politicii de coeziune? Cum sunt finantate proiectele? Cum promovam bunele practici si reducerea birocratiei pentru imbunatatirea transparentei, accesibilitatii si eficientizarii fondurilor de coeziune? Cum asiguram vizibilitatea proiectelor finantate? Cum crestem impactul acestor bani intrati in Romania?

Majoritatea jurnalistilor participanti fac parte din reteaua „Jurnalisti in Serviciul Public”, fiind implicati deja si in alte proiecte ale Freedom House Romania, precum Bursele Europene - Jurnalisti in Dialog, Orasul uitat, Tanarul Jurnalist al Anului, Jurnalism de investigatie samd.

„Lansam astazi un proiect care reuneste o echipa de peste 30 de ziaristi din toata Romania, pasionati si dedicati profesiei lor. Este rodul intalnirilor cu ei de-a lungul a cel putin zece ani, al seminariilor, al cursurilor si al evenimentelor realizate de Freedom House Romania cu scopul de a sprijini actul jurnalistic” arata Cristina Guseth, director al Fundatiei Freedom House Romania.

„Sunt profund recunoscatoare celor ce au facut posibil acest proiect, parteneri din presa centrala si locala, si asteptam sa ni se alature, in proiecte editoriale viitoare, si alti jurnalisti care cred in continuare in misiunea lor de a informa corect publicul din Romania”.

Obiective. “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”

Potrivit autorilor, obiectivele proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” sunt promovarea unei mai bune intelegeri a rolului politicii de coeziune si  cresterea nivelului de informatie cu privire la proiectele finantate de Uniunea Europeana.

Pe langa acestea sunt urmarite, deasemenea, incurajarea dialogului privind politica de coeziune ca si promovarea schimbarii de bune practici si a reducerii birocratiei, in scopul de a imbunatati transparenta, accesibilitatea si eficientizarea fondurilor de coeziune.

O alta prioritate a proiectului o constituie diseminarea informatiei privind modul de accesare a fondurilor europene dar si cele cu privire la proiectele finantate prin fonduri de coeziune, finalizate sau in curs de desfasurare.

Finantare

Finantatorul proiectului este Comisia Europeana, prin DG Regio. Proiectul “Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a fost selectat in cadrul REGIO - Programul Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala al Uniunii Europene. Informatiile prezentate nu reprezinta pozitia oficiala a Uniunii Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Proiect editorial marca Freedom House Romania, PressHub.ro este o platforma de exprimare libera a unei retele inovatoare de presa formata din jurnalisti care aleg sa se puna in serviciul public. Totodata, PressHub isi propune sa devina un centru de resurse pentru jurnalisti, un instrument menit sa sustina profesionalismul si calitatea muncii lor.

Freedom House Romania este o organizatie non-profit, nepartinica, ce promoveaza libertatea, drepturile fundamentale ale omului si valorile democratiei, ale statului de drept si ale bunei guvernari. Din 1998, ne concentram pe cateva directii majore: profesionalizarea presei si specializarea jurnalistilor; apararea drepturilor omului si promovarea actiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept si imbunatatirea calitatii actului de justitie; cresterea capacitatilor manageriale si de comunicare ale administratiei publice locale si centrale.

Ptintre proiectele majore in derulare la Freedom House Romania se numara Conferinta OLAF: „Litigii pe Fonduri Europene” Cluj-Napoca, 27-28 septembrie 2018, Concursul Tanarul Jurnalist al Anului, editie aniversara - 20 de ani, “Competition Rules”, revista online de Concurenta.

Proiectele pot fi accesate si pe facebook.com/PressHubRomania , facebook.com/FreedomHouseRo

Mai mult in Media, Presa Scrisa


PUBLICITATE: