„Care pe care”, o premiera in audiovizualul romanesc, la TVR 1 cu Ruxandra Gheorghe Negrea
Vineri, 05 Mai 2023

 

„Romanii sunt pasionati de limba noastra - si nu spun asta din carti, ci din experienta acumulata in cei peste 20 de ani in care i-am intervievat pe strada la emisiunea Vorbeste corect!” a spus realizatoarea emisiunii TVR 1, ce va putea fi urmarita de luni pana joi, de la ora 18.00.

AdPlayers. info

Prima emisiune concurs dedicata exclusiv limbii romane, dupa un format tv 100% romanesc, se vede din 8 mai la TVR 1. Urmarim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni pana joi, de la ora 18.00.

E timpul sa mancam copii! Pardon! E timpul sa mancam, copii!

O virgula absenta sau pusa gresit schimba complet sensul unei fraze! In orice context ne-am afla, se impune necesitatea unei exprimari clare, care sa ne ajute sa-i intelegem pe ceilalti si sa ne facem intelesi. Pentru romanii pasionati de limba lor, pentru cei care isi doresc sa-si verifice si completeze cunostintele, dar si pentru toti aceia care vor sa-si mentina creierul antrenat, Televiziunea Romana propune o premiera in audiovizualul national – prima emisiune concurs dedicata exclusiv limbii romane, dupa un format tv 100% romanesc.

„Care pe care” este un concurs de limba romana, o intrecere in cunostinte de gramatica, atat in scris, cat si la citit si vorbit. Emisiunea prezentata de Ruxandra Gheorghe Negrea, al carei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim si scriem corect, incepe luni, 8 mai, si poate fi urmarita de luni pana joi, la ora 18.00, la TVR 1.

„Concurentii trec prin toata gramatica limbii romane; nu li se cere sa spuna pe de rost definitii, dar intrebarile sunt astfel construite incat cel care raspunde corect este clar ca nu a trecut prin scoala ca gasca prin apa. Printre atatea concursuri de talente, Televiziunea Romana ne face o oferta de nerefuzat: petrece timpul intr-un mod placut, dar si util, afla cat de bine vorbesti romaneste si reactualizeaza-ti cunostintele de limba romana! TVR isi indeplineste astfel misiunea de post public de televiziune, aceea de a forma tinerele generatii si de a tine in forma populatia activa si seniorii. Exercitiul vorbirii corecte ne antreneaza mintea, ne face competitivi si nu ne lasa sa imbatranesti”, explica Ruxandra Gheorghe Negrea.

De unde vine titlul?

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai intalnite greseli in vorbirea curenta, dar, in acelasi timp, este un indicator catre competitia din platoul „Care pe care”. In fiecare editie, patru concurenti se intrec in cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din intrebări și răspunsuri, ci si din probe incitante, clipuri video cu greseli gramaticale, culese din presa si de pe internet.

Emisiunea aduce in atentia concurentilor si telespectatorilor cele mai intalnite greseli gramaticale, capcanele in care cad jurnalisti, politicieni sau influenceri, expresiile strazii si englezismele. Premiile nu sunt de neglijat, participantii avand sansa de a pleca acasa cu portofelul plin; dificultatea probelor creste treptat, la fel ca recompensele.

O proba de foc deschide competitia: „S|Pune finalul” testeaza contracronometru cunosterea proverbelor si expresiilor romanesti pe care le folosim in conversatiile zilnice. Este runda care poate aduce concurentilor nu mai putin de 500 de lei. Urmeaza „Ori una, ori alta”, o proba ce verifica atat cunoasterea gramaticii limbii romane, cat si viteza de reactie. Alegerea enuntului corect da sansa jucatorilor de a aduna inca 600 de lei.

Runda a treia, eliminatorie, invita participantii la „Vanatoarea de greseli” – greseli din televiziune, muzica, film, teatru, presa scrisa sau dintr-o biblioteca speciala, cea a titlurilor gresite. Un alt concurent paraseste competitia in urma semifinalei intitulate „De unde si pana unde”, in care se cer explicate sensul si provenienta unor cuvinte si expresii. Cel care acumuleaza mai putini bani in urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasati incep etapa finala, „Duelul”. Finalistii se lupta in sinonime, iar invingatorul isi dubleaza suma acumulata si primeste, drept cadou, si doua dintre volumele de capatai ale limbii romane: DOOM si DEX.

Inscrierile, pe site-ul TVR

„Telespectatorii pot juca alaturi de noi, ei pot raspunde in timp real si, daca le place, se pot inscrie oricand in concurs pe site-ul TVR, la sectiunea Preselectii. Pregatim un concurs special pentru telespectatori, dar aceasta va fi una dintre surprizele emisiunii, pe care nu vreau inca sa o divulg”, anunta Ruxandra Gheorghe Negrea, punctand totodata si ca „romanii sunt pasionati de limba noastra – si nu spun asta din carti, ci din experienta acumulata in cei peste 20 de ani in care i-am intervievat pe strada la emisiunea Vorbeste corect!”.

Un concurs ce solicita, asadar, cunoasterea limbii romane, dar si viteza de reactie si prezenta de spirit, „Care pe care” ofera telespectatorilor o ora de educatie, de buna dispozitie si imbogatire a cunostintelor. In fiecare zi de luni pana joi, de la ora 18.00, ne convingem, o data in plus, ca „Limba noastra-i o comoara”- si nu doar la sensul figurat. Concurentii avand sansa sa plece acasa cu premii substantiale. Din 8 mai, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, la TVR 1.

Mai mult in Media, TV,


PUBLICITATE: