CRP vrea plagiatorii sanctionati in justitie
Luni, 25 August 2008

(AdPlayers.ro, Iulian Toma)

 

„Le putem acorda editorilor consultanta juridica inclusiv reprezentare in justitie de catre casa de avocatura cu care colaboreaza CRP”, a afirmat pentru AdPlayers, Indira Crasnea (foto), Presedinte Interimar al Clubului Roman de Presa, intrebata in ce va consta sprijinul Consiliului de Onoare al CRP, in privinta protejarii drepturilor de autor a editorilor din presa.

 

„Pana a ajunge la o asemenea solutie, putem face oficiile de negociere intre parti: prin asumarea rolului de gazda pentru negocieri sau prin oferirea unor scrisori de sprijin pentru editori, daca acestia considera ca le sunt de folos in negocieri sau in instanta”, a mai spus oficialul CRP.

 

Opinia Indirei Crasnea privind proliferarea practicilor neortodoxe in jurnalism este, din pacate - spune ea - rezultatul reglementarilor firave, iar acest lucru  poate fi pus pe seama indiferentei sau pe cea a lipsei de determinare pentru asemenea actiuni. 

Crasnea: "Avem nevoie ca de aer de o legislatie limpede"
„Cu recomandarea celor 500 de semne si cu formele de sprijin oferite de CRP nu se face Primavara”, subliniaza Crasnea. „Avem nevoie ca de aer de o legislatie limpede. Asta inseamna solidaritate si vointa industriei mass-media de a face lobby eficient pentru proiecte legislative”.

 

Despre pasii care ar trebui urmati pentru a solutiona incalcarea reglementarilor privind drepturile de autor, presedintele intermar CRP spune ca  un editor trebuie mai intai sa se adreseze CRP: „Noi nu impunem si sprijinul Clubului nu se ofera automat", motiveaza Indira Crasnea. "Ne implicam, daca suntem solicitati, pentru ca o solicitare inseamna si recunoasterea autoritatii Clubului”.
 

Ea recomanda totusi ca cele partile aflate in conflict sa incerce in prealabil o stingere amiabila a acestuia. „Recomandarea mea este sa se recurga, in prealabil la discutii intre parti. In cele multe cazuri aceasta cale amiabila, de prima instanta, functioneaza”, spune Crasnea, care crede ca CRP este bine sa intervina dupa ce discutiile directe nu dau rezultate. 

 
Plagiatorii risca sanctiuni

Intrebata care sunt posibilele sanctiuni la care ar trebui sa se astepte editorii care incalca normele privind drepturile de autor, Indira Crasnea spune ca plagiatorii risca sanctiuni prevazute in Regulamentul Consiliului de Onoare al CRP, sanctiuni care variaza de la avertisment la delimitare publica.

 

„In cazul membrilor CRP se poate ajunge, in cazuri extreme, la excluderea din Club”, subliniaza presedintele interimar al Clubului Roman de Presa. „Restul sanctiunilor sunt prevazute in legislatie, tin de actiunea in instanta si de sentintele care se dau”.

 

 


PUBLICITATE: