BBC inchide redactia in limba romana, pentru o economie de 1,3 milioane de lire sterline
Miercuri, 25 Iunie 2008

( AdPlayers.ro, Irina Toma )

 

BBC World Service  (BBC WS) a decis sa inchida redactia sa in limba romana, anunta oficialii din Romania ai serviciului si postului Radio BBC Romania, intr-o informare trimisa AdPlayers. 

Potrivit sursei, se asteapta ca activitatea postului care in prezent transmite aproape 4 ore pe zi si realizeaza o pagina de internet proprie, sa-si inceteze emisia la 1 august 2008, dupa 68 de ani de activitate neintrerupta.
 

Potrivit BBC, motivele inchiderii redactiei in limba romana sunt legate de competitia pe piata radio si mass-media in general care s-a intensificat mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. 

In plus, o serie de fuziuni si achizitii pe piata radio au determinat mai multe retele sa renunte la preluarea emisiunilor BBC. Parteneriatele de acest fel sunt foarte importante intr-o tara unde audienta pe unde scurte este nesemnificativa. Aceste schimbari au dus la scaderea audientei BBC (in present, sub 3 la suta din piata radio), fenomen care nu a putut fi combatut prin lansarea catorva frecvente FM proprii.

Economie de 1,3 milioane de lire sterline.

Conform oficialilor BBC, inchiderea redactiei BBC WS in limba romana afecteaza 46 de angajati (30 la Bucuresti, 4 la Chisinau si 12 la Londra) si va duce la o economie de 1,3 milioane de lire sterline.

 

“A fost o decizie dificila, dar necesara pentru a ne asigura ca BBC WS isi aloca resursele limitate acolo unde nevoia este mai mare”, a afirmat Directorul BBC WS, Nigel Chapman. „Stiu ca redactia BBC in limba romana are jurnalisti foarte talentati si vom face tot ce putem ca ei sa fie tratati in mod corect si echitabil in privinta compensatiilor financiare, atat in interiorul cat si in afara Marii Britanii. Le vom sprijini cu fermitate eforturile de a-si gasi alte locuri de munca.”

 

Decizia inchiderii sectiei romane a fost aprobata de consiliul de administratie al BBC si de ministrul de Externe britanic, David Miliband, potrivit prevederilor Cartei BBC si acordurilor dintre BBC WS si ministerul britanic de Externe.

 

Redactia BBC World Service  in limba romana este ultima intr-o limba alta decat limba engleza, care mai transmite in prezent intr-o tara membra a Uniunii Europene. Decizia survine in urma unei reevaluari a structurii BBC WS din perspectiva bugetului institutiei, stabilit in acord cu guvernul britanic in octombrie 2007, pentru anii 2008-2011, si singura inchidere prevazuta in acest interval bugetar.

 

Schimbarile vor fi facute in contextul presiunilor financiare cu care se confrunta BBC WS. Bugetul aprobat prevede resurse suplimentare pentru proiecte noi precum o televiziune in limba araba si una in limba persana, dar impune economisirea stricta a circa 3 la suta din fondurile cu care se acopera cheltuielile curente. In ultimul deceniu, BBC WS a economisit in medie 2.7 la suta din bugetul anual, adica, in total, 46 milioane de lire sterline.

 

“Ca si celelalte redactii europene pe care le-am inchis acum trei ani, redactia in limba romana a fost creata in perioada celui de al doilea razboi mondial si si-a slujit cu distinctie publicul in era comunista si pana in prezent”, a spus Directorul BBC WS Nigel Chapman. „Contributia si daruirea in slujba informarii publicului a tuturor jurnalistilor romani ai BBC au fost imense de-a lungul celor 68 de ani de existenta”.

 

/ PROFILE BBC Romania

Redactia in limba romana a BBC WS si-a inceput transmisiile la 15 septembrie 1939. Bugetul BBC WS alocat de ministerul de Externe britanic pe anul 2008-2009 este de 265 de milioane de lire sterline.

 
Potrivit sursei citate, publicul din Romania va continua sa beneficieze de programe BBC Global News in limba engleza, cum ar fi radio BBC WS, televiziunea BBC World News si de pagina de internet bbc.com/news. Cele 4 frecvente FM ale BBC din Romania si cea din Republica Moldova, care in prezent difuzeaza si programe in limba romana, vor continua sa transmita exclusiv programe in limba engleza in Romania si in engleza, rusa si ucraineana in Republica Moldova, in masura in care autoritatile media o vor permite.

Difuzarea de programe in limba romana destinate Republicii Moldova va inceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chisinau nu poate functiona fara infrastructura intregii redactii in limba romana.


PUBLICITATE: