Premiera mondiala: Finalizarea cu ajutorul AI a celei de-a X-a simfonii a lui Beethoven la Bonn, transmisa live si in Romania
Miercuri, 06 Octombrie 2021

 

Premiera mondiala a celei de-a X-a simfonii de Beethoven, finalizata cu ajutorul inteligentei artificiale, va avea loc pe 9 octombrie. Live de la Telekom Forum din Bonn si transmisa in direct gratuit, de la ora 20.00, pe website-ul www.simfonia10.ro.

AdPlayers. Info

Pe data de 9 octombrie, la 199 de ani de la primele schite ale lui Ludwig van Beethoven, va avea loc la Telekom Forum din Bonn premiera mondiala a Simfoniei a X-a, finalizata cu ajutorul inteligentei artificiale (AI) si al unei echipe de experti internationali. Evenimentul va putea fi urmarit prin livestream pe website-ul www.simfonia10.ro, incepand cu ora 20.00, ora Romaniei, anunta autorii proiectului.

Sub conducerea dirijorului Dirk Kaftan, Orchestra Beethoven va interpreta nu doar premiera mondiala a Simfoniei a X-a, ci si Simfonia a VIII-a de Beethoven.

Jurnalistul muzical Axel Brüggemann va insoti publicul pe tot parcursul serii.

La discutie vor lua parte muzicologul Dr. Matthias Röder, compozitorul Walter Werzowa, expertul in inteligenta artificiala Ahmed Elgammal, directorul general al Orchestrei Beethoven din Bonn, Dirk Kaftan, organistul Cameron Carpenter si fondatorul si autorul Aya Jaff. Acestia vor oferi informatii importante despre proiect, vor prezenta o perspectiva asupra interactiunii dintre om si masina si vor dezbate daca masinile sunt creative sau daca munca lor poate fi considerata arta.

Cand a vorbit despre premiera mondiala, Dr. Matthias Röder a explicat: "Sunt foarte onorat sa fac parte din acest proiect special si sa ma scufund in lumea gandurilor lui Beethoven impreuna cu publicul. Combinatia dintre creativitatea umana si cea a masinii va fi cu siguranta o experienta unica si de neuitat pentru toti oaspetii."

Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi interpretarea binecunoscutului organist Cameron Carpenter, care va acompania Orchestra Beethoven din Bonn in timpul miscarii a patra din Simfonia a X-a.

BMG lanseaza albumul "Beethoven X - The AI Project" la nivel mondial pe 8 octombrie, sub forma de CD si Stream/Download (disponibil si in Dolby Atmos) pe toate platformele digitale.

Istoria Simfoniei a X-a

Cu putin timp inainte de moartea sa, Beethoven a inceput sa lucreze la Simfonia a X-a, lucrare ce avea sa ramana neterminata. Sub coordonarea Dr. Matthias Röder, un grup de experti in inteligenta artificiala si muzicologi au dezvoltat "Beethoven AI", care "intelege" stilul lui Beethoven. Printre expertii care au asigurat indrumarea si supravegherea stiintifica s-a numarat Prof. Dr. Christine Siegert, sefa departamentului de cercetare al Beethoven-Haus.

Inteligenta Artificiala (AI) nu a fost "hranita" doar cu informatiile din compozitiile lui Beethoven si cu notele sale la Simfonia a X-a, ci si cu lucrari ale unor compozitori si muzicieni care l-au inspirat si influentat in mod evident pe Beethoven in timpul vietii sale, cum ar fi Johann Sebastian Bach. Impreuna cu expertii, algoritmul a continuat ultima lucrare, incompleta, a lui Beethoven. Compozitorul Walter Werzowa si Orchestra Beethoven din Bonn au transformat aceasta notatie intr-o compozitie vie sub conducerea lui Dirk Kaftan.

Mai mult in Eveniment,


PUBLICITATE: