Galeria Rotenberg - Uzunov si Asociatia Culturala pentru Sprijinirea Artelor Frumoase deschid expozitia Call to Adventure, semnata Khaled Matar
Vineri, 26 August 2022

 

Credit. Galeria Rotenberg - Uzunov 

Avand-o curator pe Adina Rentea, Presedinte, Asociatia Culturala pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), expozitia poate fi vizitata in perioada 31 august 2022- 11 septembrie 2022, de luni-vineri, in intervalul orar 14:30 -19:30.

AdPlayers. Info

Galeria Rotenberg - Uzunov si Asociatia Culturala pentru Sprijinirea Artelor Frumoase deschid expozitia Call to Adventure, semnata Khaled Matar. Expozitia reprezinta ilustrarea primilor pasi ai artistului pe calea descoperirii eroului interior si confirmarii idealurilor sale artistice.

„Ma numesc Khaled Matar. M-am nascut pe 5 octombrie 2001 in Romania, la Iasi. Mi-a placut sa pictez si sa desenez de cand eram mic, astfel ca, in clasa a IX-a, m-am mutat la sectia de grafica din cadrul liceului de arta Octav Bancila din Iasi, si am inceput sa iau in considerare urmarea artei ca pe o cariera. In liceu, profesorii se axau mai mult pe arta moderna, dar eu am rezonat mai mult cu arta realist figurativa. Intotdeauna am simtit ceva special pentru lucrarile vechilor maestri. Am inceput sa invat cat mai multe pe cont propriu si am descoperit diferite carti scrise de maestri ai secolului 19 (de ex. ,,The Practice of Oil Painting and Drawing” de Solomon J. Solomon - pictor britanic, membru fondator al New English Art Club si membru al Academiei Regale), care m-au ghidat in incercarile mele de a desena/ picta realist.

De la ucenic, cautator de semnificatii si modalitati de exprimare, la creatorul care se intrezareste a deveni, Matar deseneaza, picteaza urmand indicatiile unor celebrii Bargue sau Solomon, dar isi exprima propriile emotii, oferindu-ne secvente atemporale din aceeasi derulare infinita de umanitate, instantaneele unor portrete dincolo de fotografie (Luna, Madking) sau contradictia semantica a naturii statice descriind zborul omenesc (Symbols of Icarus).

Atmosfera pe care o propune artistul ii defineste eul, lumina, omniprezenta, contrasteaza puternic cu penumbrele si insufleteste tabloul, viata fiind miza discursului sau. Adeptul realismului in pictura, Khaled Matar foloseste mijloace artistice specifice, pentru a ne apropia de trairile si aspiratiile sale, in compozitii simple, clare, dar incarcate de profunde alegatii si simboluri.

Astfel, expozitia Call to Adventure se transforma in apel si declaratie totodata, intr-o emotionanta intoarcere spre radacini, fie ele mitologice sau artistice, cu privirea tintind spre cunoasterea celor mai tainice unghere ale omului, erou sau zeu, simplu traitor, muritor sau creator, in lupta cu nemurirea. Revelatie, ispasire, supraomenesc, smerenie devin parti ale vocabularului sau artistic transpus pe panza.

Supletea estetica si forta vizuala a lucrarilor sale, complexitatea mesajului artistic, discursul pictural afin conceptiilor sale despre viata si arta definesc in cel mai inalt grad lucrarile lui Khaled Matar din prima expozitie a toamnei, la Galeria Rotenberg-Uzunov!

Avand-o curator pe Adina Rentea, Presedinte, Asociatia Culturala pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), expozitia poate fi vizitata in perioada 31 august 2022- 11 septembrie 2022, de luni-vineri, in intervalul orar 14:30 -19:30.

Mai mult in Eveniment, Timp Liber,


PUBLICITATE: