"Fa-ti patul, daca vrei sa schimbi lumea" William H. McRaven, amiral in marina americana
Miercuri, 08 August 2018
 

„De cele mai multe ori, lucrurile nu se termina pentru ca se termina, ci pentru ca noi renuntam sa mai luptam pentru ele” spune William H. McRaven, amiral in marina americana in cartea „fa-ti patul”” de la Editura Trei

adplayers.info

Gandit ca un cuvant de ramas bun adresat absolventilor din 2014 ai Universitatii din Texas, discursul sustinut de William H. McRaven, amiral in marina americana, a devenit viral pe Facebook, ajungand sa adune peste 10 milioane de vizualizari.

Oameni din intreaga lume au rezonat atat de mult cu ideile simple transmise de McRaven intr-un mod ferm, dar presarat cu numeroase episoade umane, incat aparitia cartii Fa-ti patul – Lucruri marunte care pot sa-ti schimbe viata... si, poate lumea a fost fireasca.

„In ultimii trei ani, am fost oprit pe strada de oameni grozavi, care mi-au relatat propriile lor povesti: cum n-au dat inapoi in fata rechinilor, cum n-au tras clopotul sau cum facutul patului in fiecare dimineata i-a ajutat sa razbata in momentele grele. Toti voiau sa afle mai multe despre cele zece lectii care mi-au modelat viata si despre oamenii care m-au inspirat in cariera. Aceasta carte modesta e o incercare de a le indeplini dorinta”, marturiseste autorul chiar in prefata cartii aparute la Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei.

Incercarea s-a dovedit a fi oricum, dar nu „modesta”. Cartea este bestseller New York Times, s-a vandut in 27 de tari, iar publicatii prestigioase precum Forbes, Wall Street Journal, New York Times, Washington Post sau USA Today au laudat-o pentru forta si optimismul care transpar din ea.

William H. McRaven a facut parte timp de 37 de ani din trupele SEAL, ocupand functii de conducere la toate nivelurile. Deciziile lui au influentat nu doar viata celor din subordine, ci si pe a familiilor acestora. In calitate de amiral, ultima sa atributie a fost aceea de comandant al tuturor fortelor speciale americane. Din 2015 pana in 2018 a fost rectorul Universitatii din Texas. 

Cele 10 „lectii” cuprinse in carte au fost invatate de McRaven pe propria piele in special in timpul antrenamentelor pentru SEAL, cunoscute pentru duritatea lor. Din 150 de cadeti prezenti in prima zi a programului de initiere in trupele SEAL, dupa sase luni de instructie dura, doar 32 mai erau la ceremonia de absolvire. Ce vrea cu tot dinadinsul sa transmita McRaven este ca, de cele mai multe ori, lucrurile nu se termina pentru ca se termina, ci pentru ca noi renuntam sa mai luptam pentru ele.

Cele 10 lectii prezentate si mai jos sunt insotite de povesti emotionante despre curaj, limite depasite, camaraderie, generozitate si refuzul de a-ti plange de mila, iar cartea ramane o colectie de sfaturi marunte care pot schimba in bine viata oricui:

1.           Incepe ziua cu o sarcina indeplinita. Daca vrei sa schimbi lumea... incepe prin a-ti face patul.

2.           Nu poti actiona de unul singur. Daca vrei sa schimbi lumea... gaseste pe cineva care sa te ajute sa vaslesti.

3.           Conteaza doar cat suflet pui. Daca vrei sa schimbi lumea... apreciaza un om dupa cat de mare ii e inima.

4.           Viata nu e dreapta – mergi mai departe! Daca vrei sa schimbi lumea... treci peste faptul ca ai fost un fursec pudrat cu zahar si mergi inainte.

5.           Esecul te poate face mai puternic. Daca vrei sa schimbi lumea... nu-ti fie frica de Circ.

6.           Trebuie sa indraznesti din plin. Daca vrei sa schimbi lumea... avanta-te spre obstacol cu capul inainte.

7.           Ține piept tiranilor. Daca vrei sa schimbi lumea... nu da inapoi in fata rechinilor.

8.           Ridica-te la inaltimea situatiei. Daca vrei sa schimbi lumea... in cele mai intunecate momente, fii cat poti tu de bun.

9.           Da-le oamenilor speranta. Daca vrei sa schimbi lumea... cand esti in noroi pana la gat, incepe sa canti.

10.         Niciodata, dar absolut niciodata, nu renunta! Daca vrei sa schimbi lumea... sa nu tragi in niciun chip clopotul.

Mai mjult in Carte


PUBLICITATE: