Caravana Smart City in campanie: Vrea sa creeze mecanismele de implementare a proiectelor
Luni, 25 Septembrie 2017

Credit: ARSCM PR

La avenimentul de lansare a Caravanei Smart City de la Bucuresti, Presedintele ARSCM, Eduard Dumitrascu a evidentiat implementarea standardelor ISO pentru Smart City, lansarea Apelului de Proiecte si Ghidului de Achizitii Publice

adplayers.info

In perioada 22-24 septembrie 2017, a avut loc lansarea Programului Caravana Smart City, cel mai amplu program de promovare a industriei Smart City din Romania, program initiat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM), aflat sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei.

Cu acest prilej, Presedintele ARSCM, Eduard Dumitrascu a lansat Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Oraselor Creativ-Inteligente.  In cadrul acesteia, Dumitrascu a evidentiat implementarea standardelor ISO pentru Smart City, lansarea Apelului de Proiecte si Ghidului de Achizitii Publice – ambele documente dedicate administratiei centrale si locale, alaturi de initierea de catre grupurile de experti nationali si internationali ai ARSCM privind auditul smart city.

Eduard Dumitrascu: ,,Lansarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Oraselor Creativ-Inteligente reprezinta un moment extrem de important pentru asociatia noastra si marcheaza fundamentul pentru industria Smart City din Romania. Inca o data, ca principal promotor al dezvoltarii comunitatilor si oraselor inteligente, ARSCM, alaturi de principalii sai parteneri creeaza in acest moment mecanismele necesare autoritatilor pentru a implementa si dezvolta proiecte smart city. 

Ceremonia de deschidere a programului a avut loc in data de 23.09.2017 in cadrul unui dublu eveniment, respectiv Lansarea Caravanei Smart City si Forumul Administratorilor Publici din Romania, reprezentata de Presedintele sau, domnul Marian Florea si administratorii publici din 34 de judete ale tarii, precum si Primaria Municipiului Bucuresti.

Programul Caravana Smart City este initiat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si este organizat Sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Programul se desfasoara pe o perioada de 12 luni, in 12 regiuni ale tarii si reuneste principalii factori decidenti din administratia publica, alaturi de  mediul universitar si principalele companii care ofera solutii inovatoare, dedicate regiunii vizate.

Abordarea este cea reprezentata de Quadruple Helix, adica se concentreaza pe relatiile universitate-industrie-guvernare, adaugand ca a patra spirala "publicul bazat pe media si cultura" si "societatea civila". Astfel, auditoriul lansarii a cuprins reprezentantii a peste 8 milioane de cetateni, peste 30.000 studenti, companii cu o cifra de afaceri de 2,5 miliarde euro si peste 20.000 angajati. 

Reprezentantul Ministerul Energiei, domnul secretar de stat Robert-Iulian Tudora-che, a subliniat importanta promovarii programelor de eficienta energetica pe care ministe-rul le va explica in fiecare etapa a Caravanei Smart City si a salutat initiativa ARSCM de a educa factorii decidenti cu privire la noile tehnologii si intelegerea conceptelor smart city. 

Sorin Chirita, administrator public al Primariei Capitalei a vorbit despre masurile deja intreprinse in vederea transformarii Bucurestiului intr-o capitala inteligenta, printre acestea fiind mutarea Centrului de Monitorizare a Traficului in cladirea Primariei si adaugarea de intersectii noi in mod constant, solutii de smart parking, biletul unic de calato-rie, care ar trebui sa intre in vigoare din luna octombrie, precum si alte subiecte de maxim interes pentru locuitorii capitalei.

La eveniment au participat: reprezentanti ai Guvernului, Primaria Capitalei, Ministe-rul Dezvoltarii, Ministerul Energiei, administratori publici din majoritatea judetelor tarii, reprezentanti ai ambasadelor, reprezentanti de seama ai societatii civile, precum si Universi-tatile Politehnica,  Ecologica si Spiru Haret.

Printre participanti s-au numarat Robert Iulian Tudorache-secretar de stat Ministerul Energiei,  Ramona Lohan-Consilier de stat Guvernul Romaniei, Dana Varga Consilier de stat Guvernul Romaniei, Sorin Chirita – Administrator Public Mun. Bucuresti, Cristina Mazilu – MDRAPFE, Grosan Mihai - Director MDRAPFE, Florentina Gherghiceanu –CGPMB, Ambasadorul Gerhard Reweger – Ambasada Austriei, Joshua Burke, atasatul comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti, Stephane Cesari – Atasat de cooperare responsabil pentru Guvernanta Ambasada Frantei, Șarolta Besenyei – Vicepresedinte ARSCM, Calin Cosar, Presedintele Camerei de Comert Romania – Israel, Victor Alistar – Transparency International, Alexandru Cumpanasu – Presedintele Coalitiei Nationale Pentru Modernizarea Romaniei, Prof.dr.ing. Florin Nemtanu – Universitatea Politehnica din Bucuresti, Prof.dr.ing. Valentin Navrapescu – Prorector Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Urmatoarea etapa a Caravanei Smart City are loc la Brasov in data de 5 octombrie 2017 si este adresata judetelor  Brasov, Sibiu, Mures, Harghita si Covasna. Conform statutului sau, asociatia isi propune sa creeze canalele necesare promovarii si implementarii proiectelor de Smart City, atat prin reunirea tuturor factorilor care participa la dezvoltarea acestui concept, cat si prin actiunile intreprinse de aceasta:  

- de participare cu rol consultativ la elaborarea strategiilor si programelor nationa-le privind dezvoltarea locala;

- de monitorizare a implementarii legislatiei si de contributie la actualizarea aces-teia;

-  de infiintare de centre regionale care sa sprijine implementarea de proiecte;

- de realizare de studii, cercetari si propuneri de recomandari catre autoritatile competente pentru implementarea de proiecte in domeniu;

Mai mult in Eveniment, Parteneriate si Achizitii, 


PUBLICITATE: