Semnal de alarma de la ornitologi. SOR recomanda oamenilor sa ajute pasarile iarna, fara sa le faca rau
Vineri, 25 Ianuarie 2019

 

Credit: Societatea Ornitologica Romana

Pelicani salvati desi nu era nevoie, pompieri chemati la lebede care dormeau si pasari indopate cu paine. SOR invata oamenii cum sa ajute pasarile fara sa le faca rau.  

adplayers. info

Parcul Herastrau - 2 pelicani „salvati”, desi nu era nevoie. Lacul Morii - pompieri chemati sa salveze lebede care doar dormeau pe gheata. Galati - lebede indopate cu paine, desi nu le face bine. Este doar un scurt bilant de „salvari” in ultimele zile, ajuns la Societatea Ornitologica Romana, care indeamna admiratorii pasarilor sa invete cum sa le ajute, pentru a nu le face rau, iarna.

Reprezentantii institutiei avertizeaza ca gerul si stratul consistent de zapada sunt adversari redutabili pentru pasarile acvatice. In aceasta perioada, SOR a primit mai multe solicitari de la oameni care doreau sa ajute pasarile flamande, dar nu stiau cum sa o faca.

Principala problema a acestor pasari acum este...hrana. SOR avertizeaza ca, desi multa lume ofera paine pentru ca este usor de procurat in cantitati mari si pasarile o consuma, este contraindicata deoarece este procesata, contine drojdie si alte elemente care pot avea efecte negative semnificative asupra sistemului digestiv al lebedelor si ratelor. Din acest motiv, daca decidem sa ajutam pasarile este important sa le oferim hrana corespunzatoare.

Cunoscuta pentru activitatile de responsabilitate fata de pasari, SOR a demarat si un parteneriat cu compania de publicitate outdoor Ultravision, in baza caruia investitorii in outdoor pot sprijini direct constructia de cuiburi pe panourile publicitare. Astfel, Ultravision in colaborare cu Societatea Ornitologica Romana transforma unipolurile in puncte de sprijin pentru cuiburile artificiale de berze, care vor contribui astfel la protejarea speciei.

Credit: Ultravision.ro | "Ajuta Barza"


In ceea ce priveste hrana furnizata pentru pasarile de talie mica si medie prin intermediul hranitorilor, SOR pune la dispozitie si un ghid detaliat care poate fi consultat pe pagina online SOR.

SOR. Ghid pentru hranirea pasarilor de talie mica si medie

Cand hranim

Ca o prima mentiune, este important de retinut faptul ca hranirea pasarilor salbatice si in general interventia este recomandata doar in cazuri speciale si nu in mod curent, deoarece interferam cu procesul natural prin care pasarile isi gasesc hrana si crestem dependenta acestora fata de oameni si gradul de asociere a prezentei umane cu hrana.

Majoritatea speciilor se retrag in mod natural din zonele unde isi gasesc cu greu resurse de hrana, multe efectuand deplasari sezoniere, insa anumite categorii pot fi suprinse de scaderea brusca a temperaturilor si de caderile de zapada, iar interventia umana poate fi de un real ajutor. Dintre acestea, doua categorii generale sunt speciile de talie mai mica (predominat paseriforme), care se hranesc frecvent la hranitorile amplasate mai ales in medii antropizate (parcuri, curti etc.), si respectiv speciile acvatice (predominat lebede, dar si specii de rate, gaste, lisitele etc.)

Lebedele si alte specii acvatice

Speciile acvatice pot fi afectate daca nu parasesc bazinele acvatice in timp util, iar scaderea temperaturii si acumularea zapezii le creeaza dificultati in a-si gasi hrana. Se poate intampla ca unii indivizi sa slabeasca progresiv, sa devina incapabili de zbor, sa fie afectati suplimentar de frigul extrem si sa nu supravietuiasca unei asemenea perioade.

Lebedele se afla mai des in astfel de situatii, pentru ca sunt pasari de talie mare care, daca slabesc rapid, devin incapabile de zbor. Daca dorim sa asiguram hrana suplimentara pentru ele in perioada de inghet, trebuie sa tinem cont de anumite particularitati:

- hrana trebuie sa fie cat mai apropiata de dieta naturala a pasarilor;

- in perioada de iarna, cand resursele vegetale sunt limitate, hrana de acest tip este foarte indicata: se pot depozita pe marginea ochiurilor de apa unde sunt prezente lebede resturi de salata, varza, coji de cartofi, lucerna etc. Este important ca aceasta hrana sa fie oferita in bucati mici pentru a putea fi consumata de pasari. Toate acestea asigura un supliment nutritiv foarte important;

- cele mai importante surse calorice sunt boabele crude de porumb, pasat, sau grau integral (niciun fel de cereale procesate) care pot fi depozitate pe maluri sau pe gheata;

- desi multa lume ofera paine pentru ca este usor de procurat in cantitati mari si pasarile o consuma, este contraindicata deoarece este procesata, contine drojdie si alte elemente care pot avea efecte negative semnificative asupra sistemului digestiv al lebedelor si ratelor. Din acest motiv, daca decidem sa ajutam pasarile este important sa le oferim hrana corespunzatoare;

- este important de retinut faptul ca daca le hranim frecvent, lebedele si ratele au tendinta de a iesi din apa si a se apropia de oamenii care aduc hrana, iar acest fapt le expune la riscuri. Este bine de a limita episoadele de hranire pentru situatiile cand este cazul.

Captivi in gheata

Uneori, mai ales cand temperaturile scad brusc peste noapte, pasarile care se odihnesc pe gheata sau in apa mica pot deveni captive in pelicula de gheata ce se formeaza pentru o perioada mai scurta sau mai indelungata (ore), frecvent fiind vorba de pasarile slabite.

Este foarte important sa analizam situatia, sa ne consultam cu specialisti si sa ne dam seama daca este cazul sa intervenim. De multe ori este vorba de pasari care se odihnesc sau, in cazul in care devin captive in gheata, sa fie capabile sa se elibereze singure in scurt timp. Adica, de multe ori nu este cazul pentru interventie.

In cazurile in care se considera necesara interventia pentru eliberarea lor, acest lucru poate fi facut de la caz la caz prin dizlocarea cu grija a ghetii din jurul lor sau folosirea de apa calda, sau prin spargere cu multa grija pentru a nu le rani. Recomandam ca aceste inteventii sa fie facute de catre personal specializat. Se poate solicita ajutorul autoritatilor competente in acest sens (pompieri). De cele mai multe ori exista marele risc de a cadea prin gheata care se sparge in timpul interventiei si de aceea cel mai indicat este daca acestea se efectueaza cu ajutorul barcilor pneumatice.

Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR


PUBLICITATE: