Publicitari romani din toate tarile, uniti-va! Fonduri de 30 milioane de euro pentru antreprenori.
Joi, 08 Septembrie 2016

Romanii din diaspora care vor sa deschida o afacere in tara au la dispozitie fonduri de 30 milioane de eruo prin programul „Diaspora Start-Up”

Detalii despre program aici

adplayers. info

Publicitari romani din diaspora, uniti-va! Pentru fonduri de 30 milioane de euro. Romanii din diaspora care vor sa deschida o afacere in tara au la dispozitie fonduri de 30 milioane de eruo prin programul „Diaspora Start-Up”

Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, lanseaza in consultare publica Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”. Finantarea, in valoare de 30 milioane euro, este realizata prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 si are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului in randul cetatenilor romani din diaspora si a celor recent reintorsi in tara.

Schema de antreprenoriat vizeaza crearea unei oportunitati de reintoarcere in Romania pentru cei care doresc sa valorifice abilitatile (antreprenoriale si/sau profesionale) dobandite in strainatate prin deschiderea unei afaceri in tara.

In prima etapa a proiectului, administratorii de grant depun propunerile de proiecte in valoare de maxim 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara. In cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili, care doresc sa isi infiinteze o companie, pot accesa fonduri in valoare maxima de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.

Programul include doua categorii de solicitanti, aferente celor 2 etape de accesare:

•             Etapa 1: administratori de schema de antreprenoriat, care pot fi autoritatile publice locale, camerele de comert, furnizorii de servicii de formare profesionala continua (FPC), organizatii sindicale si patronale, asociatii profesionale si ONG-uri;

•             Etapa 2: cetateni romani (cu varsta minima de 18 ani) care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate pe durata a cel putin 1 an in ultimii 3 ani si doresc sa deschida o companie in Romania, prin accesarea ajutorului de minimis. Acestia mai trebuie sa faca dovada unei experiente antreprenoriale in strainatate sau a specializarii, prin cursuri sau experienta profesionala, in domeniul vizat. Cetatenii romani din diaspora pot primi prin intermediul administratorilor de schema un grant de maxim 40.000 de euro, in doua transe, plus 10.000 de euro prima de relocare in tara.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Diaspora Start-Up” sunt asteptate pana la data 23 septembrie 2016 la adresa: diaspora@fonduri-ue.ro. Detalii despre program pot fi consultate in fisierul atasat.

Ghidul si documentele anexe pot fi consultate aici.


„Diaspora Start-up”

In acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenorialului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din Romania, cu exceptia regiunii Bucuresti - Ilfov.

Persoanele selectate in vederea finantarii planului de afacere vor primi intr-o prima faza o subventie in valoare de maxim 10.000 de euro, ca prima de relocare. La momentul semnarii contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeste 75% din ajutorul aprobat, reprezentand prima transa de finantare. A doua transa de finantare va fi acordata daca antreprenorul realizeaza venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei transe.

Diaspora Start-up face parte din Axa prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii 8iii - Activitati independente, antreprenoriat si infiintare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. - Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.

Programul Operational Capital Uman 2014-2020:

Programul Operational Uman 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand astfel investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007‐2013 si contribuind la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. In vederea atingerii obiectivelor propuse, in cadrul POCU au fost stabilite 7 Axe Prioritare.

Mai mult
Business, Antreprenoriat, Fonduri Europene


PUBLICITATE: