Presedintia Romaniei la UE sub emblema Daciei. Studentii au fost preferati in locul profesionistilor.
Miercuri, 08 Noiembrie 2017

Competitia pentru imaginea Presedintiei Romaniei la UE a fost lasata pe mana studentilor, profesionistii fiind probabil menajati pentru treburi mai grele sau pentru ca proiectul nu cere neaparat si vreo calificare si nici macar vreo indrumare in servicii de consultanta de brand.

adplayers. info

Selectata de curand de 19 vasnici urmasi daci din industria de media, marketing si comunicare autohtona, cei 19 membri ai juriului in concursul „Romania’s EU Council Presidency Logo Competition“ au stabilit deja ca identitatea Presedintiei Romaniei la UE este una cu trimtere directa la stramosii nostri daci. Urmasii Romei si ai lui Traian vor crapa probabil de invidie. Dacii conduc azi si Roma, din perspectiva presedintiei de la UE. 

Competitia pentru imaginea Presedintiei Romaniei la UE a fost lasata pe mana studentilor, profesionistii fiind probabil menajati pentru treburi mai grele sau pentru ca proiectul nu cere neaparat si vreo calificare si nici macar vreo indrumare in servicii de consultanta de brand.

Pe de alta parte, parca am mai vazut undeva asta. Pentru cei familiarizati cu produse si servicii IT, noua emblema a presedintiei Romaniei la UE seamana cu identitatea Bitdefender semnata de consultantii de la Brandient pentru compania cu acelasi nume in industria tehnologiei informatiei.



Identitate in uniunea multiculturala fara identitate

Asadar, dupa aproape 2000 de ani de istorie cu provincii daco-romane, romanesti, voievozi, regi, monarhii cu embleme ale neamului si case regale pe steaguri altadata drapele de lupta nationala in razboaie, a venit vremea neamurilor fara emblema unite in UE sub culorile curcubeului. Sunt vremuri  cu neamuri depersonalizate de emblemele istoriilor nationale, ca nu cumva sa vedem vreo identitate culturala, ci doar o uniune multiculturala fara identitate.

O identitate pe care n-o mai recunoaste nimeni a cui mai este si nici cui ii foloseste. O identitate culturala aproape comunista, in care totul apartine tuturor si nimanui nimic, in parte. Cultura romaneasca va fi scoasa si ea, cel mai probabil, din programa scolara, dupa ce vremurile in care se va fi vorbit de istoria nationala vor deveni istorie, iar cea europeana va deveni istorie nationala.

Informatie inutila celor care au copii la scoala, manualul de Limba si literatura romana s-a transformat deja, daca nu stiati inca, in manual de Comunicare. Asa ca nu mai intrebati de ce politicienii si ministrii nu stiu Limba si Literatura Romana. In programa lor scolara nici n-a fost, iar de 30 de ani incoace nu au citit decat ce contracte fara licitatie au scris ei, sau ce beneficii bilingve le-au promis colegilor de la UDMR ca sa-i mai ia o tura la guvernare si pe noi inca o data la-mpins vagoane.

Asa a aparut probabil si identitatea dacica a presedintiei Romaniei la UE. Cu studenti si nu cu specialisti din servicii de consultanta de brand. Oricum, numai romaneasca sa nu fie. Toata treaba cu identitatea s-a intamplat ca in istoria de 2000 de ani din care numai 20 ne-am bilingvizat iar asta a devenit problema nationala in Parlament. Alte legi nici nu mai avem de facut. Le-am terminat pe toate. Dupa sute de ani in care si cartile de rugaciuni erau scrise cu caractere slavone dar in dulcele grai romanesc, avem o problema cu scrisul in limba maghiara si in ce limba scriem oficial pe strada sau la primarie, pentru ca romaneste nu mai este bine deloc.

Cu astfel de reprezentanti ai serviciilor de aparare a identitatii Romaniei, ai identitatii nationale in Europa, 1 din 2 romani dintre cei care muncesc astazi in interiorul sau in afara granitelor tarii au luat calea pribegiei. Jumatate muncim "afara". Unii si-au lasat casa si masa pentru ca sa isi mai vada familia o data sau de doua ori pe an. Altii la doi sau la patru ani sau niciodata. Cetateni europeni de origine dacica. Identitate romaneasca? Niciodata.

Mai mult in Conturi, Branding, Rebranding,


PUBLICITATE: