Pepsi ignora Legea, nu filmul. IPP: “Dear PepsiCo, your problem is that you grossly violate Law 185, Art.15"
Miercuri, 24 Februarie 2016


sursa: facebook

“Dear PepsiCo, your problem is that you grossly violate Law 185 Article 15 ( 2) displaying these advertisements over windows. But sure your profits are more important than the buildings (some of them historic monuments) that you mutilate by installing your advertisement” said Adrian Moraru, from IPP

adplayers. Iulian Toma

Pepsi ignora Legea nu filmul, este concluzia Institutului de Politici Publice (IPP) organizatie care, aflata in dialog atat cu autoritatile statului cat si jucatorii din publicitate, cere intrarea in legalitatea a amplasarii publicitatii.

In urma unei reactii publice negative, Pepsi si-a oprit ieri mesajul unei campanii outdoor care a tocat, din informatiile adplayers, peste 2.500 de metri patrati de suport publicitar prin anularea mesajului care s-a dovedit a fi unul negativ pentru iubitorii de film. Potrivit oficialilor IPP, campania Pepsi ignora insasi Legea nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, intrata in vigoare in luna noiembrie 2015.

“Dear PepsiCo, your problem is that you grossly violate Law 185 Article 15 ( 2) displaying these advertisements over windows. But, sure, your profits are more important than the buildings (some of them historic monuments) that you mutilate by installing your advertisement” spune Adrian Moraru, Director adjunct la IPP.

Oficialul IPP anunta ca in lipsa unei pozitii publice a companiei locale va scrie si in engleza si companiei mama, daca sefii PepsiCo Romania cred ca prin tacerea lor vor ingropa subiectul - solicitare pe care o face si companiei de la Bucuresti in limba romana:

“Draga PepsiCo, problema dumneavoastra e ca INCALCATI GROSOLAN Legea 185 art 15 alin (2) afisand aceste reclame peste ferestre. Dar, sigur, profiturile dumneavoastra sunt mai importante decat cladirile (unele monument istoric) pe care le deteriorati cand va puneti reclama”

Pasajul la care face referire oficialul IPP, potrivit Legii nr.185, art.15, alin 2, adoptata in Parlamentul Romaniei, este urmatorul:  “Amplasarea publicitatii este interzisa in urmatoarele situatii: (..) 2. Se interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafetelor vitrate ale cladirilor”

“Luand cunostinta de campania publicitara a PepsiCo am constatat incalcarea, fara niciun scrupul, a legislatiei. Sigur, locatiile nu apartin PepsiCo dar aceasta nu apara compania in niciun fel in fata legii. Mai ales ca nimeni altcineva decat compania care reprezinta marca este cea care comanda si aproba unde sa fie amplasata publicitatea pe care o plateste”, afirma Adrian Moraru, pentru adplayers.

In lipsa unei pozitii si a unui demers oficial de intrare in legalitate a amplasarii campaniilor stradale, reprezentantul Institutului de Politici Publice spune ca organizatia pe care o reprezinta va face demersuri de intrrare in legalitate inclusiv la companiile mama din Europa si la sediul central din New York, SUA. Asa cum face si cu ordonatorii altor campanii prezente in spatiul public din Romania.

“Asteptam raspunsul PepsiCo Romania privind respectarea legislatiei, la fel de prompt ca si cel legat de mesajul gresit. Pentru ca acum este vorba de incalcarea legii, nu a asteptarilor publicului consumator de la marca” spune Adrian Moraru. “Daca nu raspund, sperand ca asta o sa musamalizeze incalcarea legii, nu o sa ne oprim. Stim sa scriem mesaje si in engleza si vom contacta PepsiCo Europa sau chiar direct la sediul central din din Purchase, New York, asa cum scriem si contactam si alte companii pentru campanii amplasate ilegal.

“Totodata facem apel la Ambasadorul SUA la Bucuresti, Excelenta Sa, Domnul Hans Klemm, sa faca demersurile necesare pe langa aceasta firma americana sa respecte legea romana si sa ajute astfel la instaurarea statului de drept in Romania (rule of law)”, conchide Adrian Moraru, Director Adjunct la Institutul de Politici Publice.

Mai mult in OOHLegislatieLegislation and self regulationConturi

Alte articole adplayers in Dosarul Publicitatii Stradale:

Dosarul Publicitatii Stradale, la Casa Presei. Nici Vodafone nu a auzit de Legea nr.185.


PUBLICITATE: