Absolventii de 10 la comunicare in Universitate returneaza bursele. Restantierii primesc bani.
Vineri, 07 Septembrie 2018

Cei care si-au amanat sustinerea examenului de finalizare a studiilor sau au avut restante primesc in continuare bani.

adplayers. Iulian Toma

Situatie aberanta la Universitatea Bucuresti! Studentii care au terminat cu 10 sunt pusi sa returneze bursele. Cei care si-au amanat sustinerea examenului de finalizare a studiilor sau au avut restante primesc in continuare bani.

Zeci de studenti de la programele de Master din cadrul Universitatii Bucuresti au fost anuntati ca trebuie sa returneze bursele pe doua luni, iulie si august. Ei au primit un e-mail in care li se spunea ca au primit banii dintr-o eroare.

Este vorba despre studentii care au promovat TOATE EXAMENELE si si-au sustinut disertatia in sesiunea din iunie. Unii dintre ei, chiar cu nota 10. Ei trebuie sa returneze bursele de merit, care se acorda CELOR MAI BUNI STUDENTI. Sumele pe care le primeau acestia erau de 735 de lei / luna (bursa de merit 1), 840 de lei (bursa de merit 2) si 945 de lei (bursa de peformanta). Asadar, pentru cele doua luni, studentii in cauza ar trebui sa returneze intre 1.470 si 1.890 de lei.

Contactat de catre adplayers, unul din studentii care au terminat cu 10  Universitatea Bucuresti, a declarat sub protectia anonimatului:

,,Imi pare rau ca am muncit zi si noapte sa iau toate examenele, sa termin lucrarea la timp si sa o depun in termenul stabilit, si sa sustin in sesiunea din iunie. A fost un efort urias si uite cum ne trateaza acum. Am avut colegi care din start au spus ca vor amana Disertatia pentru februarie. Asa trebuia sa fac si eu. Eram mult mai linistit.” a declarat pentru adplayers G.V., unul dintre studentii in cauza.

Ceilalti studenti, insa, care au ales sa isi acorde mai mult timp pentru lucrare si pentru a-si pregati sustinerea, precum si cei care nu au reusit, in cei doi ani de Master, sa promoveze toate examenele si au ramas cu restante, toti acestia vor fi ,,recompensati” de Universitatea Bucuresti. Adica, ei nu trebuie sa restituie bursele si, mai mult, vor primi si pentru luna septembrie, ultima din anul universitar in curs.

Desi pare incredibil, asa pare sa sune chiar legislatia. Anul trecut, prin Ordin de Ministru (ORDIN Nr. 4104/2017 din 21 iunie 2017), s-a decis ca bursele sa se acorde si in perioada vacantei. La fel si pentru cei din anii terminali, INDIFERENT de momentul in care sustin examenul de finalizare a studiilor. Un alt Ordin de Ministru (Nr. 4366/2017 din 19 iulie 2017) a modificat articolul si a limitat acordarea burselor pentru studentii din anii terminali pana la sustinerea examenului de finalizare.

,,Inteleg ca asa e legea, dar mi se pare incorect din punct de vedere moral. Cum sa le dai bani celor care nu au muncit la fel de mult, iar pe cei mai buni, pe cei de 10, sa ii pedepsesti? Si mai este ceva. Daca a fost o greseala, cum ne-au spus, de ce nu ne-au virat banii si pe luna septembrie? Pentru ca bursele pentru iulie si august au fost platite impreuna, inainte de vacanta secretariatului. Si conform contractului de studii, suntem studenti pana la finalul acestei luni, mergem gratis cu trenul, avem acces la biblioteca, avem reducere la transport. Doar bursele ni le cer inapoi.” ne-a mai spus studentul de 10.

Acum, studentii in cauza isi spun sperantele in rectorul Universitatii Bucuresti, fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru. Ei vor semna o scrisoare deschisa prin care sa ii ceara rectorului sa ia o decizie in favoarea lor, pentru a nu mai returna bursele. Mai ales ca, spun studentii, nu au nicio vina ca cineva din cadrul Universitatii a incurcat legislatia si le-a virat bursele in lunile iulie si august.

Mai mult in Educatie


PUBLICITATE: